22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAfaceri necurate in Primaria Craiova

Afaceri necurate in Primaria Craiova

120 de ani au trecut de când fostul viceprimar (ajutor de primar in acea vreme) al comunei Craiova, Petrache Triscu, si-a donat intreaga sa avere, compusa din mosii, case si bani, pentru construirea unui local de scoala comunala primara pentru baieti, actualul liceu din Craiova care-i poarta numele. In anul 1886, Triscu a instituit ca legatara universala a testamentului Primaria Craiova, iar scoala care-i poarta numele donatorului era in acea vreme a patra construite din donatii. Exact la 110 ani de la inaugurarea scolii construite din donatia boierului, Ilie Badescu, directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ Craiova (RAADPFL), a furat cu complicitatea edililor si angajatilor primariei o bucata din donatia lui Triscu si i-a dat-o ginerelui sau, Grigore Marinel Cristian.


La 13 octombrie 1886, la Tribunalul Dolj, Sectia comerciala si de notariat, sub nr. 152, s-a autentificat testamentul lui Petrache Triscu, mare mosier al vremii si figura luminoasa a istoriei Craiovei, care si-a lasat intreaga avere pentru construirea unei scoli de baieti proveniti din paturile sarace ale mahalalelor. Ca legatar universal al testamentului a fost desemnata Primaria comunei Craiova, care trebuia sa supravegheze construirea scolii de baieti, sa administreze mosia Urzicuta si casele din mahalaua Sfântul Dumitru in folosul intretinerii scolii care trebuia sa poarte numele donatorului si al sotiei sale, Maria.


„Toata averea mea mobila si imobila, cât se va gasi la inaintarea mea in viata, o leg Primariei orasului Craiova, pe care o institui de legatara universala a mea spre a o intrebuinta dupa cum dispun mai jos: (urmeaza nominalizarea mai multor rude si a sumelor pe care le lasa lor boierul)… din restul fondului averii mele mobiliare si, la neajungere, din fondul caselor in care locuiesc in strada si suburbia Sfântul Dumitru pe care le va vinde legatara mea universala si va construi de catre aceasta un local de scoala comunala primara pentru baieti pe locul meu viran din acest oras, mahalaua Sfântul Hera, pe al carei frontispiciu va fi intotdeauna inscriptia: Scoala comunala Petrache Triscu-Mircea si sotia sa Maria. ….In aceasta scoala, instructiunea va fi publica si gratis“, scrie in testamentul celui care a avut prea multa incredere in institutia primariei ca autoritate a administratiei locale.


De când era „vice“, Antonie Solomon semna ca primarul


Lânga localul scolii construite din donatia lui Triscu si in aceeasi curte cu ea a fost edificata, in anul 1893, si locuinta directorului scolii, locuinta in care a vietuit pâna in anul 2001 fostul director, Gheorghe Pasarescu. Plecarea batrânului director din cladirea râvnita de multi a fost asteptata la cotitura de directorul RAADPFL, Ilie Badescu, care stia ce fel de cladire este si cunostea valoarea ei de piata.


Badescu o si repartizase in gând ginerelui sau, ajuns cu mare cazna subalternul sau, si care, ca orice beizadea, astepta ca mortul colacul sa-i cada si lui pleasca pe cap, adica o casa barosana de la tata socru, ca doar nu o dadea din averea lui.


La 1 mai 2001, Pasarescu a plecat din locuinta de pe strada Tudor Vladimirescu nr. 7 (fost nr. 9) si a predat cheile Liceului „Triscu“. „La câteva zile dupa ce a plecat Pasarescu au venit trei doamne de la primarie si m-au bestelit si mi-au cerut cheile de la cladire. Eu le-am dat cheile, ramânând ca fraierul sa port o corespondenta indracita cu primaria de la care ceream cladirea cu pricina deoarece asa era in testamentul lui Triscu, datorita caruia exista aceasta scoala. Am trimis zeci de adrese si nu mi-a raspuns nimeni ca era pe vremea lui Bulucea. Intr-un final, mi-au trimis o adresa semnata de viceprimarul de atunci, Antonie Solomon, si de secretara primariei, Nicoleta Miulescu, spunându-mi ca locuinta a fost repartizata in conditiile Legii nr. 114/1996 si n-o mai pot da liceului. Am ramas tablou, mai ales ca eu le atasasem toate documentele prin care-i anuntam ca locuinta cu pricina face parte din donatia testamentara a lui Petrache Triscu, ca primaria era legatara universala a testamentului si ca acea locuinta nu poate fi instrainata, ci trebuie sa serveasca scopului pentru care a fost creata“, a declarat fostul director al Liceului „Petrache Triscu“, prof. Alecu Mircea.


Daca Solomon putea sa nu stie ce cuprinde Legea 114/1996 pentru ca nu era obligatoriu, nu se stie de ce secretara primariei, Nicoleta Miulescu, care si-a folosit semnatura drept umbrela peste multe din afacerile necurate din primarie nu si-a amintit ca titularii de contracte pot face schimburi de locuinte doar intre ei si nu asa cum s-a intâmplat in acest caz, intre titularul de contract si RAADPFL.


Directorul Badescu conduce RAADPFL in folosul ginerelui sau


Comportamentul de cioban care nu da doi bani nici pe ghioaga din mâna cu care-si ameninta stapânii a rabufnit inca o data in directorul Badescu de la regia Primariei Craiova, care se ocupa cu administrarea spatiilor locative din fondul de stat. Cu trei zile inainte de a-l convinge pe seful lui, atunci viceprimarul Antonie Solomon, sa semneze ca primarul adresa pe care a trimis-o Liceului „Petrache Triscu“, a semnat un referat prezentat comisiei de atribuire a locuintelor din fondul de stat, comunicând ca: „Spatiul din str. Tudor Vladimirescu nr. 7, compus din patru camere si dependinte, a fost detinut cu contract de inchiriere de Pasarescu Gheorghe pâna la data de 01.05.2001, iar prin cererea nr. 7288 din 05.06.2001, Grigore Marinel Cristian solicita schimbul de locuinta din cartierul Valea Rosie, bl. E, sc. 4. ap. 21, cu locuinta din T. Vladimirescu nr. 7. Comisia din cadrul regiei a aprobat schimbul de locuinta“ – referatul nr. 7724 din 14.06.2001. Schimbul de locuinta intre ginerele lui Badescu si institutia pe care o conduce acesta s-a facut având ca baza un proces-verbal al comisiei de repartizare a locuintelor din cadrul Primariei Craiova. In acest proces-verbal, datat 15.06.2001, pe ultima suta de metri, o anume Sirbu ( banuim ca functionar) a propus fara alte detalii „schimbul de apartament din Valea Rosie bl. E, sc. 4, ap. 21 si casa din Tudor Vladimirescu nr. 7“.


Comisia nici nu a aprobat, nici nu a infirmat acea propunere si, cu toate acestea, la câteva zile, tata socru Badescu a incheiat cu ginerele sau contractul de inchiriere nr. 3387/2001, incluzând-o si pe cuscra sa in contract, desi biata femeie avea casa ei. La câteva luni dupa acest contract de inchiriere, Badescu s-a ocupat ca ginerele sau sa ia toate avizele necesare cumpararii.


Casa donata de Petrache Triscu liceului care ii poarta numele a fost cumparata de ginerele lui Badescu, Grigore Cristian Marinel, pentru o suma derizorie de câteva milioane de lei in conditiile in care valoarea de piata a imobilului este de câteva miliarde, daca avem in vedere ca doar pamântul din jurul casei este de aproximativ 1.000 mp.


Mâna inarmata a legii din primarie, mai interesata de cariera universitara


Primarul Antonie Solomon are o mare datorie fata de acest oras, de a repara ceea ce a stricat pe vremea când era viceprimar, si anume testamentul lui Petrache Triscu, de care nu poate spune ca nu are cunostinta din moment ce in fisa tehnica a liceului transmisa cu ocazia corespondentei liceului cu primaria a fost inclusa anexa nr. 5, prin care se specifica provenienta cladirii. Tot Solomon are datoria morala si legala fata de cetatenii acestei urbe sa faca lumina in acest caz si sa declanseze procedurile prin care cladirea furata de directorul pe care-l plateste cu câteva zeci de milioane pe luna din banii cetatenilor sa revina la destinatia pentru care a fost testata: liceul care poarta numele donatorului. De aceasta data, o simpla injuratura nu mai este de ajuns pentru a demonstra ca nu este amestecat in deturnarea testamentului lui Petrache Triscu. Mâna inarmata a legii din cadrul primariei, Nicoleta Miulescu, ar fi trebuit sa stie ca de testamentul lui Triscu nu s-au atins nici comunistii, dar pentru gasca lui Badescu, semneaza cu gândul la cariera universitara pe care si-o prefigureaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII