14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Regina Serelor“, in vizorul DNA

„Regina Serelor“, in vizorul DNA

„Tepele“ Mariei Schutz au inceput sa iasa la iveala, aceasta fiind cercetata de procurorii DNA in legatura cu privatizarea SC Orser SA din Oradea, au informat surse judiciare. Numai in acest caz, pentru ca afacerista face obiectul mai multor anchete ale politistilor, prejudiciul creat de Schutz depaseste 100.000 de euro.


Ancheta in acest caz a demarat pe 24 februarie 2004, in urma unor sesizari, potrivit carora, in anul 2002, Maria Schutz ar fi achizitionat actiuni de la o societate oradeana la preturi mult subevaluate.


Ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bihor au efectuat cercetari fata de Maria Schutz, stabilind ca, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii comerciale Worldser din Tuglui, judetul Dolj, a achizitionat de la Administratia Domeniilor Statului actiunile SC Orser din Oradea. Pretul platit pentru fiecare actiune, 2.605 lei, era de aproape zece ori mai mic decât valoarea reala a acestora – 25.000 lei/actiune. Totodata, s-a probat faptul ca pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit in baza unui raport de evaluare care nu reflecta datele reale.


Ulterior privatizarii, in cursul anului 2003, reprezentantii societatii oradene au instrainat active catre societati apartinând Mariei Schutz la preturi mult subevaluate, prejudiciul estimat de Directia Generala a Finantelor Publice Bihor fiind de peste 100.000 de euro.


„In urma investigatiilor si a probelor extrem de solide strânse in acest caz s-au intocmit acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Intrucât au existat suspiciuni de savârsire a unor infractiuni care intra in competenta Departamentului National Anticoruptie, in speta art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, pe 12 mai 2005 s-a declinat competenta de solutionare in favoarea DNA – Serviciul Teritorial Oradea“, a informat purtatorul de cuvânt al IPJ Bihor, subinspectorul Alina Farcuta.


Filiera firmelor


Privatizarea cu cântec a SC Orser Oradea a facut mare vâlva in presa locala, mai ales din cauza pretului mic de adjudecare – de la opt miliarde, cât cerea ADS, la cel platit de Schutz – 1,279 miliarde de lei. Restul banilor ar fi trebuit sa fie platiti in rate, dar se pare ca, printr-un sir de inginerii financiare, Maria Schutz a reusit doar sa indatoreze pâna peste cap societatea, dupa care a inceput sa vânda activele catre alte firme ale ei.


Activele respective nu au fost achitate integral niciodata, majoritatea dintre acestea fiind puse sub sechestru de catre Directia de Finante Bihor, Primaria Oradea si Tribunalul Bihor, pentru neachitarea datoriilor.


Se pare ca activul cel mai important al Orser Oradea, fabrica de gheata, a fost vândut catre SC „Gini Transcom“ Craiova – o alta firma a Mariei Schutz – imediat dupa incheierea contractului de privatizare dintre ADS si „Worldser“ Tuglui. Nu s-a facut nici o investitie care sa revigoreze activitatea in sere. Toate asa-zisele investitii au constat in transfer intern, intre firme de-ale Mariei Schutz, de geam tras, pe baza de bonuri interne si procese-verbale.


Au fost emise facturi fictive de geam tras, in valoare de miliarde de lei, de catre SC Orser, catre Sere Codlea Brasov si de catre Gini Transcom Craiova catre SC Orser, precum si de la Sere Codlea la Orser.


Privatizarea Serelor Codlea


Afacerile mai mult sau mai putin legale ale Mariei Schutz nu mai sunt de mult o necunoscuta, aceasta fiind actionar principal sau administrator al mai multor societati (Agrias Castelu Constanta, Piscicola Dunareni, Sere Codlea, Agro 2001 Tuglui, Dolj) a caror activitate a fost sau este cercetata de ofiteri.


Folosindu-se se „prietenia“ sau „rudenia“, dupa cum insasi Domnia sa sustine, cu sotia fostului premier Adrian Nastase, Schutz a ruinat si alte societati „cumparate“ dupa aceeasi metoda.


O alta licitatie cercetata de anchetatori este privatizarea Serelor Codlea. „Lili“ Maria Shutz a reusit, in anul 2000, sa câstige licitatia prin care si-a adjudecat pachetul majoritar de actiuni al SC Sere Codlea Brasov, cu ajutorul directorului societatii. Se pare ca Albu Erwin a fost de acord sa achite 2,6 miliarde de lei din fondurile SC Sere Codlea, garantia de participare la licitatie, in schimbul promisiunii ca Shutz va ceda 19 la suta din actiunile care urma sa-i revina. Mai mult, exista informatii potrivit carora Maria Schutz ar fi modificat dosarele de participare la licitatie in complicitate cu Ioan Muresan, fostul ministru al agriculturii.


La licitatia organizata de Ministerul Agriculturii pentru SC Sere Codlea Brasov au depus cereri de participare societatile comerciale AGRO 2001 Tuglui Dolj, reprezentata de Lili Maria Schutz, Asociatia Salariatilor Sere Codlea (PAS), reprezentata de directorul societatii, Albu Erwin, si omul de afaceri Ioan Nicolae.


1.772 de miliarde de lei, suma „tepelor“ date prin privatizare


„Prejudiciul total stabilit de formatiunile Politiei de Investigare a Fraudelor in urma actiunilor de prevenire si cercetare a ilegalitatilor comise in domeniul privatizarii si postprivatizarii a fost, in anul 2005, de 1.772 de miliarde de lei vechi“, a declarat, ieri, subcomisarul Catalin Popescu din cadrul IGPR, precizând ca dintre cele 94 de dosare penale solutionate, in 54 s-a dispus inceperea urmaririi penale. Noua dosare au fost inaintate unitatilor de Parchet, cu propunere de declinare a competentei pentru fapte de coruptie, iar alte noua au fost inaintate unitatilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Public, cu propunerea de declinare a competentei in temeiul prevederilor Legii nr. 508/2004, iar in 22 de dosare penale au fost dispuse alte solutii.


In urma analizarii cauzelor s-a stabilit implicarea unor persoane din conducerea unor institutii publice ori societati comerciale cu capital de stat, care, prin acte de abuz ori coruptie, au infiintat direct sau prin intermediari firme cu profil similar celor pe care le reprezinta si vânzarea in beneficiul acestora, in mod preferential si de cele mai multe ori ilegal, de mijloace fixe, materiale, utilaje etc.


Printre cauzele instrumentate de ofiteri se afla si cel al fostului deputat Iulian Costel Tocu, fost administrator al SC Rompack si al SC Comat SA, cercetat alaturi de Dumitru Preotu si Ion Ivescu pentru savârsirea unor ilegalitati cu ocazia organizarii si derularii procesului de privatizare-postprivatizare a societatii comerciale Info Bussines SA din Piatra Neamt.


Potrivit anchetatorilor, fostul deputat ar fi format un grup infractional care a desfasurat o serie de operatiuni frauduloase, ceea ce a condus la situatia de incetare de plati a societatii dupa privatizare. Dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni, cei in cauza nu au respectat clauzele contractuale si au procedat la majorarea ilegala a capitalului social al societatii, in beneficiul unor terte persoane, fara acordul APAPS.


Existând indicii de savârsire a unor infractiuni asimilate coruptiei, dosarul a fost declinat spre solutionare DNA.


Se declara nevinovata


Lili Schutz spune ca nu a fost niciodata chemata la audieri si ca licitatia a fost corecta.


„Nu stiam ca sunt cercetata de DNA in legatura cu privatizarea Orser. Acum aud pentru prima data. Nu am fost niciodata invitata la DNA. Stiu ca situatia a fost cercetata de politistii din Bihor, dar nu m-au chemat niciodata pentru audieri. Datele au fost cerute celor care au vândut, nu mie. Licitatia a fost corecta“, a declarat Maria Schutz.


Ce spune Legea 78/2000


Articolul 10 litera a din Legea 78/2000 stipuleaza ca se pedepseste cu inchisoarea de la cinci la 15 ani si interzicerea unor drepturi „stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala, a bunurilor apartinând agentilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzactii comerciale, ori a bunurilor apartinând autoritatilor publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vânzare a acestora, savârsita de cei care au atributii de conducere, de administrare sau de gestionare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII