10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDezastru la Spitalul „Filantropia“

Dezastru la Spitalul „Filantropia“

Demisiile directorului general si directorului administrativ de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova au scos la iveala grave probleme de organizare si finantare. Unitatea sanitara risca sa nu mai aiba policlinica de adulti, dupa ce mai multe cladiri au fost pierdute in instanta.


Directorul executiv Mihaela Eugenia Dinca si directorul administrativ Sorin Marinescu de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova si-au depus joi dupa-amiaza demisiile. Conf. dr. Mihaela Eugenia Dinca si-a motivat decizia abia ieri, sustinând ca in ultima perioada s-au adunat multe probleme care au facut imposibila ramânerea ei la conducerea unitatii sanitare: „In primul rând, nu sunt marioneta nimanui. Apoi am renuntat la aceasta functie si din solidaritate fata de dr. Petrescu, directorul Spitalului de Urgenta, care a fost demis pe nedrept. Si nu in ultimul rând pentru faptul ca, in calitate de director executiv, aveam obligatia sa gestionez banul public, cu respectarea legislatiei in vigoare. Pentru a respecta aceste principii, am fost obligata sa nu acord integral salariile personalului din ambulatoriul de specialitate, inainte de Sarbatori. Situatia este cauzata de subfinantarea actului medical“.


Policlinica, revendicata


O alta problema despre care dr. Dinca s-a hotarât sa vorbeasca este cea legata de spatiile in care isi desfasoara activitatea ambulatoriul de specialitate (policlinica). „O parte din cladirile spitalului au fost retrocedate deja, iar cladirea principala in care functioneaza ambulatoriul de specialitate a fost câstigata de fostul proprietar si asteptam dintr-un moment in altul hotarârea de evacuare“, a mentionat dr. Dinca.


Cu alte cuvinte, medicii specialisti vor ramâne pe drumuri. Singura varianta ar fi mutarea cabinetelor medicale in cele doua cladiri de pe strada Severinului in care a functionat pâna de curând clinica de pediatrie inainte de a fi mutata lânga Parcul „Romanescu“. Oferta a fost refuzata, cadrele medicale insistând ca ambulatoriul de specialitate sa se intoarca in cladirea in care a functionat inainte de 1989. Ce nu stiau insa este ca si aceasta cladire a fost revendicata.


Se anunta controale de la minister


Directorul DSP Dolj a trimis ieri la Spitalul „Filantropia“ o comisie formata din reprezentanti ai DSP si CAS care sa analizeze activitatea unitatii sanitare, urmând ca, in functie de rezultatul controlului, sa fie dispuse masuri si numit un director interimar la conducerea spitalului, in maximum 30 de zile. „Asta in cazul in care ministrul sanatatii nu va trimite, la rândul sau, o comisie care sa verifice activitatea unitatii sanitare. Din câte am inteles eu, controalele de la minister vor continua cu spitalele municipale“, a spus prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul DSP Dolj.


Situatia de la Spitalul „Filantropia“ este cunoscuta de conducerea DSP Dolj. Dan Mogos sustine ca unitatea sanitara este un dezastru din mai multe puncte de vedere: „Spitalul este format din foarte multe pavilioane care se intind pe aproximativ trei kilometri. Toate cladirile in care functioneaza ambulatoriul de specialitate au fost revendicate, iar in ultima vreme au existat si nemultumiri legate de modul in care au fost retribuiti medicii din ambulatoriu“.


Mogos spune ca la acestea s-au adaugat si anumite deficiente manageriale, constatate si de predecesorul sau la conducerea DSP Dolj, dr. Eugen Magla. Un exemplu folosit de Mogos a fost cel al directorului administrativ, care nu a putut sa asigure de trei ori pâna acum mâncarea pentru bolnavii internati.


Nemultumiri salariale


Directorul DSP Dolj sustine ca nemultumirile salariale de la Spitalul „Filantropia“ au fost generate de o discordanta legislativa. „Exista Legea salarizarii care precizeaza ca personalul medical va fi platit in functie de volumul muncii depuse. Pe de alta parte, medicii ar trebui sa aiba un contract (care prevede o incadrare pe o suma fixa) care ar fi trebuit reinnoit. Medicii au refuzat sa incheie acest contract, asa ca directorul spitalului trebuia acum sa aleaga intre a nu respecta o lege sau a genera nemultumiri. Si a ales sa respecte legea. Asa se face ca unii medici au primit salarii de patru milioane de lei, iar altii de 14 milioane“, a precizat Dan Mogos.


Cel mai grav lucru care se poate intâmpla urmeaza abia acum. Medicii care lucreaza in cladirile revendicate nu vor putea sa incheie contract cu CAS pentru 2006 pentru ca nu au act de proprietate si nu vor obtine nici autorizatie sanitara de functionare, cladirile fiind necorespunzatoare amenajarii unor circuite functionale.


„Nu am primit un leu pentru infrastructura“


Dr. Dinca sustine ca a sesizat in mai multe rânduri Consiliul Local Craiova in legatura cu problemele cu care se confrunta spitalul, dar ca pâna acum municipalitatea a privit fara sa miste un deget cum unitatea sanitara se duce de râpa: „In mod normal ar fi trebuit sa fim ajutati. Suntem un spital municipal aflat in subordinea consiliului local. Nu s-a vazut deloc acest lucru. De un an umblu pe la toate usile ca sa fim ajutati, dar nimeni nu se implica. Nu mai vorbesc de faptul ca de la consiliul local nu am primit un leu pentru infrastructura“. Dan Mogos a intarit cele declarate de dr. Dinca, spunând ca municipalitatea in loc sa ajute spitalul l-a incurcat mai tare, dându-i in administrare si cresele.


Contactat telefonic, viceprimarul Sorin Iordache a sustinut ca nu stie nimic despre problemele Spitalului „Filantropia“: „Nu m-a informat nimeni. Probabil directoarea spitalului a discutat cu domnul primar sau cu altcineva din primarie. Oricum ar fi, o sa analizam situatia si vom vedea ce putem face“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS