17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate300 de miliarde pentru doua saptamâni

300 de miliarde pentru doua saptamâni

Doljenii interesati sa investeasca in agricultura pot accesa credite de cofinantare pentru SAPARD, cu dobânda de 5%. Desi intocmirea documentatiei pentru accesarea acestor credite dureaza câteva saptamâni, guvernul a alocat in acest sens sute de miliarde de lei pâna la sfârsitul lui decembrie.


Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a stabilit luna aceasta suma ce poate fi accesata prin Programul „Fermierul“, pâna la sfârsitul acestui an. BCR va acorda, incepând cu luna aceasta, credite de cofinantare pentru Programul SAPARD, in valoare de 300 de miliarde de lei vechi. „Dobânda practicata pentru aceste credite a fost stabilita la 5%, plus minus 2%, pe o perioada de creditare de la unu la zece ani si cu o perioada de gratie de la unu la cinci ani, in functie de specificul investitiei“, a declarat Dragomir Brumar, director executiv adjunct la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj.


Pentru infiintarea unei ferme vegetale, de exemplu, perioada de gratie este de un an, deoarece se considera ca este productiva, si implicit profitabila, dupa primul an, in timp ce pentru o ferma pomicola, perioada de gratie este in medie de patru ani.


Obtinerea unui credit in Programul „Fermierul“


Pentru a accesa un credit, beneficiarii trebuie mai intâi sa prezinte ideea de investitie in agricultura reprezentantilor DADR care vor face verificarea prealabila a eligibilitatii investitiei. Urmatorul pas este vizita la Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), unde va fi intocmita documentatia pentru credit, in baza careia banca emite scrisoare de confort, prin care garanteaza ca, dupa ce beneficiarul incheie contractul de finantare cu SAPARD, va da creditul pentru investitie. Intocmirea documentatiei este gratuita, pentru proiecte mai mici de 10.000 de euro, si contra cost (comision de 2% din valoarea proiectului), pentru proiecte ce depasesc aceasta suma. Dosarul cererii de finantare este verificat apoi de reprezentantii Biroului Regional de Implementare a Programului SAPARD (BRIPS), pentru ca in final sa fie incheiat contractul de creditare cu banca.


S-a infiintat Biroul Unic


Pentru fluidizarea acestui circuit, de aproape o saptamâna, a devenit operational asa-numitul Birou Unic, din care fac parte reprezentanti ai DADR, OJCA, BCR, BRIPS, Agentiei de Mediu si Directiei Sanitar-Veterinare. Legaturile intre aceste institutii exista de mult timp, insa acum sunt anumiti oameni care se ocupa de Programul «Fermierul»“, a adaugat Brumar.


Având in vedere faptul ca intocmirea documentatiei pentru realizarea unei investitii agricole dureaza totusi cel putin câteva saptamâni (realizarea proiectului de investitie, analiza de rentabilitate a bancii si a BRIPS, contractele, obtinerea autorizatiilor de mediu si sanitar-veterinare), timpul pentru a fi accesate si cheltuite cele 300 de miliarde puse la dispozitia persoanelor interesate este destul de scurt.


Conditii de eligibilitate SAPARD


Realizarea de investitii finantate 50% din banii Uniunii Europene poate fi facuta de producatori agricoli individuali (persoane fizice autorizate), asociatii familiale, societati agricole si comerciale, precum si grupuri de producatori.


Programul „Fermierul“


Programul isi propune sa stimuleze investitiile in agricultura si afacerile din domeniul fermelor vegetale si zootehnice, in piscicultura, viticultura, pomicultura si produse ecologice. Banii vor fi folositi atât pentru infiintare, cât si pentru modernizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS