15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCarte româneasca de stiinte politice in Voivodina

Carte româneasca de stiinte politice in Voivodina

Catedra de Stiinte Politice a Universitatii din Craiova a publicat saptamâna aceasta primul volum de specialitate din Serbia.


Pe 15-16 noiembrie, o delegatie a Catedrei de Stiinte Politice (Facultatea de Istorie, Filosofie, Geografie din Craiova) s-a deplasat la Panciova (Serbia si Muntenegru) pentru a participa la lansarea volumului „Cultura politica si democratie“. Manifestarea a atras elita intelectualitatii românesti din tara vecina si s-a bucurat de participarea Excelentei Sale domnul Lucian Ristea, ambasadorul României la Belgrad.


Cartea, aparuta in conditii grafice de invidiat, sub egida Casei de Presa si Editura „Libertatea“ din Panciova, ii are coordonatori pe profesorii craioveni Ion Deaconescu si Aurel Piturca si reuneste douazeci si una de lucrari, prezentate in cadrul simpozionului international „Cultura politica si democratie“, desfasurat la Craiova in luna mai a acestui an. Printre autori se gasesc personalitati diverse din România si Serbia. Temele abordate sunt de maxima actualitate: integrarea europeana si adoptarea dreptului comunitar, raporturile politice si economice ale lumii internationale contemporane, statutul minoritatilor nationale etc.


Lansarea de carte a fost inclusa intr-un program mai larg in cadrul caruia un loc important l-au ocupat si lucrarile simpozionului international „Cultura, democratie, etnicitate“. Centrat pe delicata problema a minoritatilor nationale, acesta a adus laolalta reprezentanti ai Universitatilor din Novi Sad si Craiova, ai mass-media scrise si audiovizuale de limba româna din Serbia si Muntenegru, dar si intelectuali din alte tari ale Europei: d-nele Marina Puia Badescu si Romanta Iovanovici (Universitatea din Novi Sad), d-nii Nicu Ciobanu (directorul editurii si al saptamânalului Libertatea, Panciova), Slavco Almajan (scriitor, presedintele Centrului Argos, Novi Sad), Oliver Friggieri (Universitatea din Malta), George Astalos (scriitor, Franta) si multi altii.


Pentru publicul din România, care va putea avea acces in scurt timp la textele lucrarilor, elementul de noutate il reprezinta privirea din alt unghi „a românitati“, ca minoritate etnica si culturala importanta si de o mare diversitate in privinta manifestarilor sale.


Cele doua manifestari stiintifice, cât si volumul publicat, in colaborare de Catedra de Stiinte Politice a Universitatii din Craiova si Casa de Presa si Editura „Libertatea“ din Panciova, reprezinta inceputul unui demers cultural-stiintific foarte vast ce urmeaza sa fie continuat in primavara anului viitor cu noi intâlniri, materializate intr-un proiect de cercetare comun, precum si cu aparitia mai multor volume, atât in România, cât si in Serbia.


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS