15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFabrica de alcool ALPROMED a fost inchisa

Fabrica de alcool ALPROMED a fost inchisa

• Societatea nu detinea autorizatie de mediu • Atit patronul fabricii, Mihai Birsescu, cit si cel care a inchis-o, Dumitru Udroiu, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Gorj, s-au aflat la un moment dat in atentia organelor de ancheta, pentru o rambursare de TVA • Dosarul a ajuns la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa cum a precizat Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj


Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj a dispus inchiderea fabricii de alcool ALPROMED, care apartine omului de afaceri Mihai Birsescu. Motivul acestei masuri a fost lipsa unei autorizatii de mediu. Dumitru Udroiu, directorul DGFP Gorj, a precizat ca, potrivit unor noi dispozitii legale, fabrica trebuie sa obtina autorizatii speciale pentru a putea functiona. Conform declaratiei lui Udroiu, ALPROMED nu mai desfasoara nici un fel de activitate, iar patronii au depus un dosar pentru a li se putea elibera documentele respective. Interesant este faptul ca atit directorul DGFP Gorj, cit si patronul fabricii, Mihai Birsescu, au dat de mai multe ori cu subsemnatul pe la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj.


La un moment dat, Parchetul a dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dumitru Udroiu, intr-un dosar care viza vinzarea succesiva a aceluiasi imobil, in vederea incasarii de la stat a taxei pe valoarea adaugata. In aceeasi cauza mai erau anchetati oamenii de afaceri Mihai Birsescu, proprietarul imobilului, Ion Drejman, socrul lui Birsescu, precum si Vasile Hatos si Ion Beuran, implicati in afaceri cu alcool. Anchetatorii au stabilit ca imobilul situat in Tirgu Jiu a fost vindut de patru ori, cu sume cuprinse intre 59 si 61 de miliarde de lei. La fiecare tranzactie efectuata valoarea TVA obtinuta a fost de aproximativ noua miliarde de lei, prejudiciul fiind estimat la 36 de miliarde de lei. Suma respectiva ar fi fost compensata cu datoriile pe care firmele intrate in afacere le aveau la stat.


Dosarul a ajuns la Bucuresti


Cu toate ca prosperase din afacerile cu alcool, Birsescu a trecut si la inginerii financiare. Cladirea pusa la bataie pentru deducerea de TVA si scaparea de datorii era trecuta pe numele soacrei lui Birsescu, o batrina de 80 de ani, paralizata in momentul in care s-au produs tranzactiile. Prima data, imobilul a fost vindut unei firme din Arad, al carei patron, Vasile Hatos, a vindut cladirea unei firme la care era asociat Mihai Birsescu. Acesta din urma a revindut imobilul catre SUMPEX SRL, firma care de asemenea ii apartinea. De mentionat ca omul de afaceri din Arad a avut relatii foarte strinse cu Birsescu. Hatos a inchiriat de la Birsescu un depozit de alcool. La un filtru al politiei, o masina de-a aradeanului a fost oprita, descoperindu-se ca transporta, fara acte, 15.000 de litri de alcool. Gheorghe Emil Mota, prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a declarat ca dosarul „Udroiu-Birsescu“, in care se fac cercetari pentru infractiunea de evaziune fiscala, a ajuns la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS