12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateViii si mortii din cartierul Craiovita Veche sint condamnati de ape

Viii si mortii din cartierul Craiovita Veche sint condamnati de ape

Problemele locuitorilor din cartierul Craiovita Veche dureaza de zeci de ani. Desi oamenii au sesizat, de-a lungul timpului, autoritatile locale, privind conditiile improprii in care traiesc, situatia nu s-a schimbat. Toate problemele pornesc de la lipsa canalizarii. Iarna sau in zilele ploioase, apa adunata in curti a afectat peretii si temeliile caselor, care au inceput sa se deterioreze. Apa a patruns chiar si in subsolurile imobilelor. Pina si Cimitirul Dorobantia a fost afectat de apele care s-au infiltrat in sol. Oamenii povestesc ca in zilele ploioase cimitirul este acoperit de ape, mormintele sint distruse, iar „mortii plutesc“!


„Am sesizat toti primarii Craiovei, in fostul regim, dar si dupa 1989. In cartierul Craiovita Veche, in zona Cimitirului Dorobantiei, pe strazile Izvarna, Calarasi, Nasaud, Caprioarei, Cerbului, precum si pe alte strazi din zona, solul este inundat. Strazile amintite sint situate pe partea dreapta a canalului colector, iar toata apa care se infiltreaza in subsolul acestui perimetru a distrus si continua sa distruga casele. Peretii, chiar si cei din interiorul casei, au fost cuprinsi de igrasie si mucegai. Daca sapam maximum un metru, apa iese la suprafata“, a povestit Marin Serban, locuitor de pe strada Izvarna.


Desi canalul colector este situat la citeva zeci de metri de gospodariile locuitorilor de pe aceste strazi, edilii Craiovei nu au gasit pina in prezent resurse financiare pentru a investi in amenajarea canalizarii. „Au venit cei de la primarie si au facut masuratori, dar cu atit am ramas. Vara, aerul devine irespirabil. Acest cartier a devenit o sursa de infectie pentru tot orasul. Exista fonduri europene, exista programe adecvate pentru astfel de situatii, dar alesilor urbei nu le pasa de soarta noastra. Vrem sa traim in conditii civilizate, fara mizerie, tintari si boli provocate de astfel de conditii. Nu vrem sa mai fim catalogati de restul locuitorilor orasului ca fiind «cei de dincolo de canal»“, a spus, nemultumit, Ionel Gruia, alt locuitor.


Oamenii povestesc disperati situatia pe care sint nevoiti sa o suporte, singura solutie de a-si scoate apa din curte fiind saparea in mijlocul ograzii a unor santuri cu scurgere in strada. „Chiar daca am avea bunavointa sa golim mizeria din WC cit se poate de des, este imposibil sa reusim. Din cauza apei, haznalele se umplu in maximum doua, trei zile“, au povestit oamenii.


In cimitir, ciinii scormonesc dupa oase!


Tragedia acestor sute de familii nu se opreste insa aici. „ Cind ploua abundent, mortii din Cimitirul Dorobantia pluteau! Este infiorator sa stii ca iti ingropi parintele, iar peste noapte apa ii distruge mormintul sau ii scoate sicriul la suprafata. Daca esti sarac si nu ai posibilitati materiale sa construiesti un cavou din ciment, o data cu ploile ramii ingrozit sa vezi cum apa scoate la suprafata sicriul… In cartier, dar si in cimitir se formeaza adevarate mlastini. Chiar si crucile din ciment sau marmura au fost ingropate, iar unele au si cazut din cauza ploilor. Poti vedea ciinii cum scormonesc dupa oase, este infiorator“, a spus Mariana Ghenea.


La marginea Cimitirului Dorobantia se afla mormintele „nimanui“. Desi in cele mai multe cazuri nu au trecut mai mult de doi, trei ani de la inhumare, mormintele se afla intr-o stare deplorabila. Crucile, in cazul in care mai exista, sint mai mult de jumatate intrate in pamint sau rupte. In jurul mormintelor sint diverse obiecte infipte in pamint (fuse, cutite), iar in jurul crucilor sint infasurate buruieni. Multe dintre mormintele de la capatul Cimitirului Dorobantia arata ca si cum ar fi fost vandalizate… Pe linga aceasta, gunoaiele, mizeria si apa completeaza sinistrul tablou.


Sute de oameni au mai ramas doar cu speranta ca intr-o zi cineva se va interesa si de soarta lor!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS