15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Consilierii educativi trebuie sa fie tineri pentru a prinde gustul puterii“

„Consilierii educativi trebuie sa fie tineri pentru a prinde gustul puterii“

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, la sedinta cu directorii unitatilor de invatamint de ieri le-a explicat acestora ca trebuie sa fie mai preocupati de reparatiile, igienizarile si in special de obtinerea autorizatiilor sanitare. Inspectorul general Constantin Busoi le-a atras atentia directorilor ca nu este de „jucat“ cu incadrarea personalului didactic pe orele, posturile si catedrele care au ramas vacante din motive intemeiate.

Unul dintre acestea, cel mai frecvent intilnit, este neprezentarea la post a unor cadre didactice tinere in urma examenului de competenta, intrucit distantele sint mari, iar lefurile sint mici. De asemenea, s-a abordat inclusiv problema dreptului de continuitate pe post ori catedra a cadrelor didactice care au fost detasate in anul scolar 2003-2004, insa cu conditia sa fi participat la concursul de competenta din 17 iulie 2003. Mai in gluma mai in serios, Busoi i-a „invitat“ din nou pe directori pentru a veni cu propuneri pentru consilieri educativi, dar care sa fie tineri, pina la 35 de ani: „V-am rugat si in sedinta anterioara sa veniti cu propuneri pentru consilieri educativi in scoli, sa inceapa sa guste din putere, din functii, asa incit dupa aceea sa va ia locul“. In sala, unii dintre directori au izbucnit in ris.

Numarul cererilor pentru calculatoare a depasit 4.000

Inginerul de sistem al inspectoratului, informaticianul Dorel Popa, le-a explicat directorilor normele metodologice privind achizitionarea de calculatoare de catre elevii proveniti din familii sarace si a spus ca in Dolj sint peste 4.000 de cereri. Ion Militaru, inspector cu evidenta si miscarea personalului didactic, a precizat ca toate orele ramase libere la plata cu ora sau cumul, posturile si catedrele ramase neocupate se vor repartiza in sedinta publica, miine, in aceeasi sala.

Mihaela Popa, inspector de specialitate in cadrul ISJ Dolj, a prezentat calendarul consfatuirilor pentru fiecare disciplina in parte, iar inspectorul general adjunct Florea Gaina s-a axat exclusiv pe probleme de curriculum, inspectie scolara, insa a tratat cu seriozitate miscarea personalului didactic pentru eliminarea disfunctiilor. Probleme de invatamint, dar nu lipsite de interes au fost prezentate si de celalalt inspector general adjunct, Monalisa Galeteanu.

Profesorii nu vor plati nici un leu pentru analizele medicale

In fine, presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, a venit la tribuna pentru a transmite un mesaj important pentru personalul didactic: „Nimeni nu trebuie sa plateasca nici macar un leu pentru analizele medicale. Medicul de familie este cel care le va oferi cadrelor didactice adeverinte daca sint sau nu apte pentru invatamint. Angajatorul este Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar problema cu medicul de medicina muncii nu este nici a noastra, nici a dascalilor, ci a angajatorului.

Nimeni nu va scoate un leu din buzunar pentru analizele medicale. Va informez ca am refuzat categoric oferta guvernantilor de crestere salariala, iar pe 15 septembrie exista riscul ca noul an scolar sa nu inceapa“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS