11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNereguli financiare de 20 de miliarde de lei in trei comune doljene

Nereguli financiare de 20 de miliarde de lei in trei comune doljene

Unul dintre primari nu stia ca incalca legea

Un control al Camerei de Conturi Dolj a scos la iveala nereguli financiar- contabile de aproape 20 de miliarde de lei la trei comune din judet. Edilii locali din Macesu de Sus, Dobresti si Salcuta „au uitat“ pur si simplu cum se tine contabilitatea institutiilor pe care le reprezinta, unul dintre ei declarind chiar ca nu stia care sint prevederile legale in domeniu.

Controlul din iulie de la Consiliul Local Macesu de Sus a vizat gestionarea si folosirea fondurilor publice si calitatea gestiunii economico-financiare pentru exercitiul financiar din 2003. Conform raportului Camerei de Conturi Dolj, conducerea institutiei nu a folosit formularistica specifica obligatorie pentru parcurgerea fazelor executiei bugetare, nerespectind astfel prevederile normelor metodologice privind angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor institutiei, precum si organizarea, evidenta si raportarea angajamentelor bugetare.

Raspunzator pentru acest lucru este primarul Marius Nicolaescu, care a recunoscut ca nu stia care sint reglementarile legale. In bilantul contabil, atit pasivul, cit si activul au fost supraevaluate cu 1,6 miliarde de lei, activele fixe fiind inscrise la valoarea de inregistrare actualizata in suma de 56,7 miliarde de lei, in loc de 54,8 miliarde. Diferenta de aproape doua miliarde de lei reprezinta amortizarea calculata pina la 31 decembrie 2003. De asemenea, institutia nu a organizat si condus evidenta contabila privind constatarea si incasarea veniturilor bugetare. La 31 decembrie, primaria avea de recuperat creante de la contribuabili de peste 300 de milioane de lei, suma care trebuia reflectata in bilantul contabil.

Controale inexistente

Din nu se stie ce motiv, Primaria Macesu de Sus nu a facut nici un control fiscal la vreo persoana fizica sau juridica. Edilii nu au luat nici o masura de executare silita si nu au emis nici o somatie. Chiar daca nu au facut controale, edilii si-au acordat insa salarii ilegale de peste 13 milioane de lei, reprezentind premiul anual acordat primarului Marius Nicolae si viceprimarului Gheorghe Bece. Daca primul a primit ilegal cinci milioane de lei, vicele s-a multumit doar cu 3,6 milioane, diferenta de peste patru milioane reprezentind obligatii catre bugetul de stat si alte bugete.

Consiliul Local din Dobresti – indulgent cu Orange si Connex

La rindul lor, edilii din Dobresti nu au stabilit si evidentiat venituri bugetare de peste 187 de milioane de lei reprezentind majorari, dobinzi si penalitati de intirziere necalculate pentru neplata in termenul legal a impozitului pe cladiri. Datoriile fusesera acumulate de SC Mobifon SA si SC Orange Romania SA pe perioada 1999-2002 si includ penalitatile necalculate pentru depunerea cu intirziere a declaratiei de impunere. Conform raportului Camerei de Conturi, pe baza declaratiei de impunere depusa de Mobifon in 2003, compania datora in perioada 2000-2002 un impozit pe cladiri de peste o suta de milioane de lei pentru statia de telefonie mobila din zona, bani pe care i-a virat consiliului local pe 26 septembrie 2003.

Inspectorii Camerei au constatat ca nici pina la data controlului consiliul local nu calculase majorarile, dobinzile si penalitatile de intirziere, suma ridicindu-se la aproape 74 de milioane de lei. Edilii locali nu au stabilit penalitati nici pentru depunerea cu intirziere a declaratiei de impunere, suma care se ridica la 50 de milioane de lei. La fel s-a intimplat si in cazul Orange, la care impozitul calculat se ridica la peste 60 de milioane de lei, iar majorarile si penalitatile totalizau 63 de milioane de lei. Ce n-a facut consiliul local a facut Camera de Conturi, care a trimis instiintari de plata celor doua companii, una dintre ele platind deja, iar cealalta depunind pentru decontare ordinele de plata.

La Salcuta – terenuri si cladiri subevaluate cu 17,6 miliarde de lei

Lipsa personalului sau motive stiute numai de ei i-au determinat pe edilii din comuna Salcuta sa nu efectueze nici un control sau sa emite vreo somatie rau-platnicilor din comuna. Asa au ajuns in situatia de a avea de recuperat creante de 510 milioane de lei. Pentru ca nu le ajungeau banii, primaria a primit fonduri suplimentare de la bugetul de stat pentru completarea veniturilor. Edilii au „uitat“, totodata, sa reevalueze active fixe aflate la data de 30 septembrie 2003 in domeniul public al primariei, a caror valoare initiala era de 2,6 miliarde de lei. In urma controlului si a reevaluarii, terenurile si cladirile cu pricina „au saltat“ brusc cu 17,6 miliarde de lei, raportul Camerei de Conturi concluzionind ca valoarea acestora a fost subdimensionata cu respectiva suma. Colac peste pupaza, alte 122 de milioane de lei acordate in decembrie 2003 cu titlu de salarii au fost inregistrate pe 2004. Sa-i fi influentat pe edili luna cadourilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS