13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDestinatiile de agrement din Dolj sint la un pas de colaps

Destinatiile de agrement din Dolj sint la un pas de colaps

Judetul Dolj nu a fost niciodata o adevarata zona turistica. In „Epoca de aur“, desi nu ne place sa recunoastem, locuitorii judetului aveau totusi unde sa mearga. Statiunea Victoria, lacul Fintinele si, mai ales, Baile Ionele satisfaceau pretentiile oltenilor care nu isi permiteau concedii costisitoare in statiunile mult mai cunoscute de pe litoral sau din zonele montane. Transformate in zone mocirloase, cu cladirile demolate sau preluate de cei cu spirit de initiativa la inceputul democratiei, statiunile din Dolj inca mai trezesc atentia celor dornici de o evadare scurta din atmosfera incarcata a orasului. Problema lipsei fondurilor pentru astfel de destinatii persista atit la nivelul Consiliului Judetean Dolj, cit si in bugetele locale ale comunelor care au avut sau au inca in administrare punctele de agrement (daca le mai putem spune asa) amintite.

La Fintinele nu mai merg decit pescarii; uneori insotiti de jumatatile lor, care profita de ocazie sa-si mai coloreze tenul, daca pe litoral tot nu pot ajunge. In afara de stat cu ochii-n balta sau in soare, nici nu mai poti face altceva. Aflat, pina in urma cu citeva luni, in administrarea Primariei Virvorul de Jos, lacul creat in 1966 pentru atenuarea debitelor piriului Desnatui a trecut, printr-un ordin al ministrului Ilie Sirbu, in administrarea Companiei Nationale pentru Piscicultura. Desi destinatia sa initiala nu a fost de zona de agrement, oamenii au mers si mai merg inca la Fintinele. Este motivul pentru care primarul comunei Virvorul, Nicu Tabacu, nu dezarmeaza si spera sa obtina inapoi administrarea lacului. Are promisiunea prefectului ca va fi insotit de acesta cind va merge in audienta la ministru.

„Noi am incercat sa-l luam inapoi printr-un proiect de hotarire de guvern, dar nu am reusit. Insa, vom face tot posibilul sa-l recapatam, mai ales ca am intocmit un proiect de prefezabilitate, pentru a obtine banii din programul de dezvoltare economica. Bani ar fi, dar deocamdata nu este clarificat regimul juridic al luciului de apa“, spune Nicu Tabacu.

La Geormane nu e loc si pentru Primaria Bratovoiesti

Statiunea Victoria, creata pe malurile lacului Geormane, are alta poveste. Mai ales la sfirsit de saptamina, statiunea este in continuare populata atit de oraseni, dar si de locuitorii din imediata apropiere. Cele mai multe dintre restaurantele care au ramas au fost cumparate, la inceputul anilor ’90, de oameni pe care democratia i-a gasit cu ceva bani in buzunare si cu mult spirit de initiativa. Nume ca Marcel Popescu si Nicolae Zamfir, cunoscute de iubitorii de fotbal din Banie, au fost legate de achizitionarea de circiumi pe malul lacului Geormane.

Primaria Bratovoiesti, in a carei zona administrativ-teritoriala se afla statiunea Victoria, nu se ocupa decit de curatenia de pe malul lacului; vinerea si lunea, inainte si dupa week-end, benevol, pentru ca „e la noi in zona“ si pentru ca de la judet nu primesc fonduri pentru aceasta activitate. Cum toate cladirile din statiune sint poprietati private, iar lacul apartine Asociatiei Vinatorilor si Pescarilor, primarul din Bratovoiesti, Marin Florea, spune ca nu mai are motiv sa revendice statiunea. Dar promite sa se ocupe in continuare de curatenie, necesara dupa „dezastrul“ pe care il lasa vizitatorii de la sfirsit de saptamina.

Ionele – „Baile saracilor“

Primarul din Urzicuta, Florea Grigorescu, este optimist ca va putea reinvia Baile Ionele. Aflat la al patrulea mandat in comuna doljeana, Florea Grigorescu si-a propus ca la finalul „carierei“ de primar la Urzicuta sa ramina ceva in urma sa. „Baile saracilor“, cum erau cunoscute Baile Ionele, au toate sansele sa fie reabilitate din fonduri PHARE sau SAPARD in anul 2005. In acest moment, „oamenii cu probleme vin cu copaia sa ia namol. Inainte, veneau aici bolnavii, stateau trei saptamini si plecau, cum se spune, pe picioare. Dar mi-am propus sa reabilitez Baile Ionele si vom intocmi dosare pe care le vom inainta pentru obtinerea de fonduri PHARE sau SAPARD“, sustine primarul din Urzicuta, Florea Grigorescu.

Consiliul judetean asteapta fonduri din exterior

In Consiliul Judetean Dolj, deschidere pentru reabilitarea zonelor amintite exista. Bani nu sint. Din acest motiv, arhitectul-sef al judetului, Titi Cernatescu, nu este prea optimist in ceea ce priveste „schimbarea la fata“, intr-un viitor apropiat, a destinatiilor de agrement din judet. Seful sau, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, spune insa ca, in momentul in care va avea posibilitatea accesarii unor fonduri destinate programelor din turismul rural si pentru reinvierea unor foste puncte de agrement, nu va ezita.

„Avem nevoie mai intii de niste studii de fezabilitate, pentru a vedea de ce resurse va fi nevoie si, in masura in care atractivitatea acestor zone de agrement ne va indreptati sa investim banii publici, o vom face. Cel mai mult mi-ar placea sa putem accesa un fond din exterior. De aceea vom fi atenti cind vor exista programe in turismul rural sau pentru reinvierea fostelor zone de agrement. Craiovenii si locuitorii judetului, in general, au nevoie de un loc unde sa evadeze“, admite Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS