11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza de singe in spitalele vilcene

Criza de singe in spitalele vilcene

Spitalele vilcene se confrunta in ultima vreme cu o criza de singe fara precedent. Centrul de Transfuzie Sanguina Rimnicu Vilcea nu mai poate asigura in prezent nici macar urgentele. Chirurgii sint nevoiti sa isi programeze operatiile in functie de stocul de singe din centrul de transfuzii. Solicitarile venite din partea spitalelor din Tirgu Jiu sau Sibiu, care pina acum erau clienti fideli ai Centrului de Transfuzie Sanguina Rimnicu Vilcea, nu au mai fost onorate de citeva saptamini. Atita vreme cit numarul donatorilor este in continua scadere, iar Ministerul Sanatatii nu investeste intr-o campanie de incurajarea a donarilor, in spitalele din tara se va gasi din ce in ce mai putin singe.

Criza de singe de la Centrul de Transfuzie Sanguina Rimnicu Vilcea s-a agravat intrucit cererea este mare, iar numarul donatorilor este in continua scadere. „Numarul mediu de donatori in fiecare zi este de 17, dar ei nu pot acoperi cererea in spitale, care este de doua, trei ori mai mare. Sectia de oncologie este una dintre cele mai mari consumatoare de singe din cauza operatiilor dificile care se fac zi de zi“, sustine dr. Doina Tundrea, medic specialist in cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Rimnicu Vilcea. Pe de alta parte, nu toate persoanele care se prezinta la centru pot dona singe. „In urma analizelor preliminare se constata ca donatorii sufera de o serie de boli, hepatita sau afectiuni provocate de consumul de tutun si de alcool. Multi dintre cei care vin la noi nici nu stiu ca sint suferinzi“, a mai spus dr. Doina Tundrea. In centru se mai pastreaza citeva pungi de singe din fiecare grupa doar pentru urgente.

bFacilitatile pentru donatori sint doar pe hirtie

In Rimnicu Vilcea, nu se desfasoara campanii de atragere a donatorilor de singe pentru ca lipsesc fondurile. Facilitatile oferite de stat donatorilor de singe sint nesemnificative. „Le putem oferi donatorilor un set de analize gratuite pentru ei si familiile lor, iar in caz de accidente au prioritate pe lista solicitarilor de singe, bonuri valorice la fiecare donare in valoare de 200.000 de lei, doua zile libere de la locul de munca, asa cum prevede Legea nr. 4/1995, si 50% reducere din costul biletelor de calatorie cu mijloacele de transport in comun“, a spus Doina Tundrea. Din pacate, drepturile donatorilor prevazute de lege nu sint respectate de soferii mijloacelor de transport in comun si nici de patronii firmelor la care sint angajati donatorii. Nu de putine ori s-a intimplat ca donatorii sa se plinga ca patronii nu le dau zile libere. Asa stind lucrurile, nu-i de mirare ca medicii vilceni nu pot intra in salile de operatie pentru ca nu au singe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS