12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSectia de chirurgie coronariana a Spitalului de Urgenta Craiova ramine doar un vis

Sectia de chirurgie coronariana a Spitalului de Urgenta Craiova ramine doar un vis

La Centrul de Cardiologie Craiova au fost sistate lucrarile de amenajare a Sectiei de chirurgie coronariana, din cauza lipsei banilor. Dupa un an de cind si-a dat acordul pentru inceperea lucrarilor, Ministreul Sanatatii si Familiei (MSF) a alocat doar 2,5 miliarde de lei, pentru terminarea lucrarii mai fiind necesare cel putin 16,8 miliarde de lei. Demersurile repetate ale conducerii Centrului de Cardiologie pentru obtinerea acestor fonduri au ramas deocamdata fara rezultat. Intre timp, jumatate din etajul IV al Spitalului de Urgenta – acolo unde va fi amplasata Sectia de chirurgie – zace nefolosit, in timp ce bolnavii stau inghesuiti in saloanele spitalului.

Atita deranj pentru o utopie?

Centrul de Cardiologie Craiova a fost nevoit sa opreasca, de la 1 martie, lucrarile de amenajare a Sectiei de chirurgie coronariana, din cauza lipsei fondurilor. Din cele 16 miliarde de lei necesare la data inceperii lucrarii in vara anului trecut, Ministerul Sanatatii nu a alocat pina in prezent decit 2,5 miliarde de lei, o suma infima avind in vedere faptul ca numai pentru montarea uneia dintre cele doua instalatii de climatizare necesare pentru blocul operator, cheltuielile se ridica la doua miliarde de lei.

Conducerea Centrului de Cardiologie Craiova sustine ca, din motive de neinteles, Ministerul Sanatatii a neglijat o investitie pentru care si-a dat acordul, cu consecintele de rigoare, pe care aceasta decizie le-a avut asupra activitatii celui mai mare spital din Craiova. Pentru ca oricit ar incerca sa se ascunda dupa deget, reprezentantii Ministerului trebuie sa recunoasca pina la urma ca mutarea a trei sectii (chirurgie toracica, chirurgie III si neurologie) ale Spitalului de Urgenta Craiova, pentru a face loc unei utopii, asa cum pare deocamdata Sectia de chirurgie coronariana, este de neinteles.

Demersuri fara raspuns

Centrul de Cardiologie Craiova a solicitat, pe 7 iulie 2003, Ministerului Sanatatii fonduri pentru reparatiile capitale, in valoare de 14,67 miliarde de lei plus 6,7 miliarde de lei pentru continuarea lucrarilor in 2004. A urmat intocmirea proiectului de executie si scoaterea lucrarii la licitatie, precum si intocmirea documentatiei necesare pentru care MSF a si platit 2,5 miliarde de lei. „Dupa licitatie s-a incheiat un contract cu TCIF, firma care si-a adjudecat lucrarea, in care 12,5 miliarde de lei era valoarea solicitata Ministerului Sanatatii, care trebuia sa fie alocata in transe. Primiseram 2,5 miliarde de lei si mai aveam disponibil 1,84 de miliarde de lei“, a declarat ec. Mihai Coman, directorul economic al Centrului de Cardiologie Craiova, care sustine ca de atunci MSF nu mai dat nici un ban, ignorind toate demersurile facute de conducerea centrului in acest sens, cu toate ca, intre timp, institutia craioveana primise pentru dotarea Sectiei de chirurgie (de la MS) un cardio-angiograf extrem de performant, in valoare de peste 23 de miliarde de lei, fara de care nu se poate face chirurgie cardiovasculara.

„La sfirsitul anului trecut s-a intocmit o noua documentatie, luindu-se in calcul si lucrarea de amplasare a cardio-angiografului, concretizata intr-o noua situatie financiara de executie, apoi s-a intocmit devizul pentru cele 16,8 miliarde de lei necesare. Pe 14 ianuarie 2004, dupa discutii pe aceasta tema cu secretarul de stat Cepoi din Ministerul Sanatatii, am solicitat din nou in scris aprobarea sumei de 16,8 miliarde de lei, conform devizului care era atasat. Am reinnoit solicitarea pe 10 martie, apoi pe 31 martie, fara sa primim nici un raspuns. Pe 7 aprilie am revenit cu o noua adresa – in care s-a mentionat si faptul ca nu am primit nici un raspuns, iar pe 21 aprilie am solicitat un raspuns chiar din partea domnului ministru. Pe 10 mai am refacut toate calculele, pentru ca preturile se modifica de la o zi la alta, apoi pe 20 mai am trimis o solicitare la Ministerul Sanatatii“, a spus Mihai Coman.

Prefectul se implica

Abia pe 27 mai, la insistenta conducerii Centrului de Cardiologie, autoritatile locale, implicit prefectul Calin, au binevoit sa se implice. Prefectul a discutat cu ministrul sanatatii, care a promis ca va face rost de 4,951 miliarde de lei pentru motarea cardio-angiografului (ceea ce implica finisarea peretilor, montarea aparaturii de climatizare si confectionarea usii). S-a facut de altfel si un proiect de hotarire, care mai asteapta „doar“ sa fie aprobat, banii urmind sa fie primiti la rectificare. Pina una-alta, reprezentantii Centrului de Cardiologie sustin ca si o promisiune este mai buna, decit nimic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS