19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMorga Spitalului Judetean Slatina, focar de infectie

Morga Spitalului Judetean Slatina, focar de infectie

Un cadavru putrezeste de aproape trei ani la morga Spitalului Judetean din Slatina, iar altul – de aproape un an. Cadavrele sint in doua camere care, oficial, se numesc „frigidere“. Din pacate, echipamentele din camerele frigorifice sint defecte de multe luni. Cele doua cadavre zac la morga pentru ca nici o persoana, ruda sau autoritate publica nu a venit sa le ia pentru a le inhuma. Insa, nici conducerea spitalului nu s-a implicat pentru a rezolva situatia.

Constantin Samoila, din Bals, a decedat in Spitalul Judetean din Slatina in urma cu aproape trei ani, cind avea 38 de ani, din cauza unei boli. Constantin Mocanu, din Buzau, a fost adus mort in luna septembrie a anului trecut dupa ce a fost trasnit de fulger. In prezent, cele doua cadavre sint la morga spitalului, dar conditiile in care sint pastrate lasa de dorit. Cadavrul unei persoane din comuna Plesoiu a fost ridicat in urma patru luni, dupa ce a stat mai mult de doi ani in morga Spitalului Judetean Slatina.

„In mod normal, nici un cadavru nu ar trebui sa stea mai mult de 72 de ore la morga, dar acest lucru se pare ca nu este valabil si la noi. De exemplu, in cazul lui Constantin Samoila am anuntat Politia Bals dupa ce am vazut ca nu se prezinta nimeni sa-l ia. Apoi am apelat la primarie. Din pacate, nimeni nu ne-a contactat, desi am inaintat adrese peste tot. In urma cu patru luni, cineva de la Primaria Plesoiu, de unde era originara o alta persoana decedata, a venit si a ridicat cadavrul acesteia, care a zacut in morga mai mult de doi ani. Primariile sint obligate sa procedeze asa in astfel de cazuri“, a declarat dr. Elena Maria Trandafir, sefa Sectiei de histopatologie din cadrul spitalului slatinean.

Cadavre putrezite in spital

Toate cadavrele de la morga spitalului din Slatina sint depozitate direct pe ciment, fara targa, in doua camere de citiva metri patrati, neiluminate. Personalul de la morga a declarat ca nu este apa calda, nici caldura, dusurile nu functioneaza, in iarna avind probleme si cu apa potabila, medicii spalindu-se cu apa de la calorifer.

„Este dezastru aici! Nu avem de nici unele! Ambele camere frigorifice, frigiderul si congelatorul, nu functioneaza, iar cadavrele le punem direct jos, pentru ca altundeva nu avem unde. Corpurile le introducem in saci si acolo ramin! Din Samoila cred ca acum nu au mai ramas decit oasele“, a spus cineva de la morga.

Directorul adjunct al Spitalului Judetean, dr. Sorin Lesnic, recunoaste ca la morga au fost mereu probleme. Acesta spune ca, din 1996, de cind a fost data in folosinta, morga nu s-a mai facut o reparatie, dar se asteapta aprobarea sumei de 200 de milioane de lei pentru demararea reparatiilor la cele doua camere frigorifice. Nu se stie insa daca suma va fi cuprinsa in bugetul spitalului.

In spital functioneaza o firma de pompe funebre

Linga sala de disectie a morgii, exista o firma de pompe funebre, care a primit anul acesta aprobare de la conducerea spitalului pentru a-si desfasura activitatea.

Firma ofera servicii complete, punind la dispozitie sicrie, luminari, prosoape, coroane naturale sau artificiale etc., care se pot comanda direct de la furnizor. Firma respectiva si-a mai deschis un punct de lucru si in centrul orasului.

Fostul director al spitalului, dr. Florin Paraschiva, care a administrat unitatea in ultimii doi ani, a spus ca firma a obtinut dreptul de functionare in incinta unitatii sanitare, in urma unei licitatii:

„Prin lege, noi avem dreptul ca sa folosim la maximum orice spatiu excedentar pentru a obtine venituri extrabugetare pentru spital. Firma DINASTIA plateste in prezent o chirie lunara stabilita printr-o hotarire a consiliului local. Nu a fost nimic ilegal“.

Pentru a pune la dispozitia firmei spatiul respectiv, personalul de la morga a fost nevoit sa-si mute intr-o magazie ustensilele si substantele necesare in activitatea zilnica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS