22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracii se inghesuie sa obtina alocatiile suplimentare

Saracii se inghesuie sa obtina alocatiile suplimentare

Vinzoleala si cozi interminabile in holul Primariei Segarcea. Cele mai lungi cozi erau la usile Starii Civile si ale Departamentului de Asistenta Sociala, unde oamenii voiau sa obtina actele necesare pentru dosarele de alocatii complementare sau de sustinere si pentru ajutorul social. La Starea Civila, peste 50 de persoane se certau pentru un loc cit mai in fata, disperate ca nu vor obtine livretul de familie, necesar la dosarul pentru alocatii. Conform OUG 105/2003, beneficiaza de alocatii complementare familiile cu venituri mici sau fara venituri si cu copii in intretinere. Familiile monoparentale beneficiaza de o alocatie de sustinere in functie de numarul de copii pe care il au in intretinere si de veniturile pe membru de familie. Pentru ca un dosar pentru alocatiile de sustinere sau complementare sa fie complet, sint necesare urmatoarele documente: cerere adresata primariei, livretul de familie, actele de stare civila (certificate de nastere, de casatorie, de deces), adeverinte de salariat de la Administratia Financiara si cupoane de pensii sau alocatii, dupa caz.

Daca dosarele indeplinesc toate conditiile legii, sint aprobate numai in urma anchetei sociale care are loc la domiciliul solicitantului. Primarul localitatii Segarcea, Nicolae Popa, crede ca pina la sfirsitul acestei luni se vor depune peste 800 de dosare pentru alocatii: „Avind in vedere ca familiile care beneficiaza de venitul minim garantat primesc si alocatii de sustinere sau complementare, sint deja 520 de dosare care nu mai trebuie modificate. Pina acum, s-au depus 60 de dosare intr-o singura zi si numarul este in continua crestere. Cei care beneficiaza de prevederile Legii 416 nu platesc nimic, dosarul fiind luat in considerare din oficiu, dar restul oamenilor platesc 2.000 de lei pentru cererile depuse, conform hotaririi Consiliului Local Segarcea“.

Bani putini, dar buni

Sumele acordate atit prin alocatia complementara, cit si prin cea de sustinere sint destul de mici. Cuantumul alocatiei complementare este de 300.000 de lei pentru o familie cu un copil, 350.000 lei pentru familiile cu doi copii, 400.000 vor primi familiile cu trei copii si 450.000 de lei – cele cu patru copii. Sumele acordate drept alocatie de sustinere pentru familiile monoparentale sint putin mai mari. Un parinte care are un singur copil in ingrijire va primi 450.000 de lei, iar cel cu doi copii- 525.000 de lei. Familia formata dintr-un singur parinte, dar cu trei copii primeste 600.000 de lei, iar familia cu patru copii va primi 675.000 de lei. De specificat ca aceste alocatii se acorda numai in cazul in care copiii frecventeaza cursurile unei unitati de invatamint sau au un handicap, pentru aceasta parintii trebuind sa faca dovada prin prezentarea din trei in trei luni a adeverintei de elev sau a certificatului de handicap. Alocatiile complementare si de sustinere se acorda incepind cu luna urmatoare inregistrarii cererii. „Ma inghesui si eu la coada aici, ca sint vaduva si am un copil. M-au pus sa scot livret de familie, ca cica imi dau si mie niste bani in plus. Vreo 300.000, nu mult, dar sint buni“, a spus Floarea Nicola.

Primarul Nicolae Popa nu stie cum ar putea elimina acest haos care s-a format in institutia pe care o conduce, dar a promis ca va lua masuri: „Trebuie facut ceva, dar inca nu stiu ce. Oricit am incerca sa-i ordonam, tot haos se face. Oamenii sint nerabdatori si au impresia ca, daca se imping si se cearta, primesc mai repede alocatiile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS