19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGorjenii nu si-au declarat aproape 900 de hectare plantate cu vita-de-vie

Gorjenii nu si-au declarat aproape 900 de hectare plantate cu vita-de-vie

• Petre Ecobici, directorul Directiei pentru Agricultura Gorj, considera ca vinul este un aliment intrucit se urca la cap si il face pe consumator sa uite de foame • Data-limita pentru depunerea declaratiilor cu plantatiile de vie a fost 15 ianuarie • Conducerea Directiei pentru Agricultura motiveaza lipsa celor 900 de hectare din declaratii prin slaba calitate a viilor respective, care nu mai pot fi luate in evidente

Peste 900 de hectare de teren plantate cu vita-de-vie nu au fost declarate de proprietari la primariile din Gorj de care apartin. Data-limita pina la care trebuia completate si depuse cererile respective este 15 ianuarie, iar termenul pina la care Directia Agricola trebuie sa finalizeze situatia cu plantatiile de vita-de-vie din judet este 15 martie. Conform vechilor evidente, in Gorj existau aproximativ 4.000 de hectare de vita-de-vie, iar pina marti, la Directia pentru Agricultura Gorj fusesera declarate numai 3.100 de hectare. Gorjenii mai au la dispozitie o zi pentru declararea suprafetei ramase, respectiv 900 de hectare. Trebuie sa depuna declaratii la primarii toti cultivatorii care detin suprafete de minimum 100 de metri patrati. In ciuda campaniei duse la toate nivelurile, foarte multi cultivatori s-au temut ca, in momentul in care isi vor declara viile, vor fi obligati sa le scoata pentru a planta numai soiuri de vita nobila. Aceasta ar putea fi, in opinia conducerii Directiei Agricole Gorj, una dintre cauzele care i-au determinat pe cultivatori sa nu-si declare viile.

Cei care nu si-au declarat viile nu vor primi fonduri europene

Petre Ecobici, directorul Directiei pentru Agricultura Gorj, a precizat ca o parte dintre viile care nu vor figura in registrul care urmeaza sa fie intocmit sint iesite de pe rod si ca acestea nu aveau cum sa fie luate in evidente.

Cei care nu vor figura in registrul viilor nu vor beneficia de fonduri europene sau de subventii, in cazul in care vor dori sa planteze soiuri de vita nobila. In ceea ce priveste recenta declarare a vinului ca aliment, Petre Ecobici a spus: „Depinde de vin. Nu stiu in ce masura este un aliment. Contine multa apa, zaharuri – putina substanta uscata. Bineinteles, alcool. Da, se poate spune ca vinul este un aliment, intrucit se urca la cap si consumatorul uita de foame, de mincare“. Cetatenii din Tirgu Jiu se bucura de initiativa ca vinul sa fie declarat aliment.

„Pai ce inseamna aliment? Daca aceia din conducerea tarii au spus asta, inseamna ca sint specialisti. Daca este aliment inseamna ca tine de foame. Sau este un aliment suplimentar, un fel de desert. Cei de la Bucuresti stiu cel mai bine ca, daca ei sint consumatori de alimente, inseamna ca au luat deciza in cunostinta de cauza“, a spus Ion Pirvu, tehnician veterinar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS