20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAbsolventii Postlicealei Ecologice din Craiova, someri cu diploma

Absolventii Postlicealei Ecologice din Craiova, someri cu diploma

• Desi au diploma in buzunar, absolventii Scolii Postliceale Ecologice din Craiova nu-si pot practica meseria de asistent medical kinetoterapeut • Directia de Sanatate Publica Dolj nu le poate elibera autorizatii de libera practica pentru ca specialitatea lor nu exista in Nomenclatorul Ministerului Sanatatii, desi aceasta calificare a fost aprobata pentru scolarizare de Ministerul Educatiei

de absolventi ai Scolii Postliceale Ecologice din Craiova – specializarea asistent medical kinetoterapeut nu se pot folosi de diploma obtinuta pentru ca meseria lor nu exista in Nomenclatorul Ministerului Sanatatii. Situatia este cel putin bizara, pentru ca scolarizarea in acest domeniu s-a facut cu acordul Ministerului Educatiei.

Din punctul de vedere al invatamintului, totul este legal“

Din punct de vedere al legalitatii scolarizarii celor 45 de fosti elevi ai acestei scoli postliceale, totul este in regula. Specializarea de asistent medical kinetoterapeut a fost infiintata la inceputul anului scolar 2001 – 2002, in baza Avizului provizoriu de organizare si functionare nr. 5 din 12.02.2002, emis de Comisia Nationala de Evaluare si Acreditare a Invatamintului Preuniversitar. Avizul a fost acordat in baza Nomenclatorului de specializari prin care se asigura pregatirea profesionala in scolile profesionale, aprobat de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

La avizul provizoriu de organizare si functionare s-a adaugat, prin Ordinul nr. 5065 al MEC din 30.09. 2003, si Autorizatia de Incredere emisa pentru Scoala Postliceala Sanitara Ecologica din Craiova chiar pentru calificarea asistent medical kinetoterapeut.

In baza acestor documente – fara de care unitatea de invatamint ar fi functionat ilegal – cei 45 de absolventi ai primei promotii au sustinut, in aceasta toamna, mai intii un examen de selectie, pe care l-au promovat toti cu brio. A urmat examenul de absolvire, pe care cei 45 de cursanti l-au trecut cu rezultate foarte bune, 43 dintre ei obtinind note peste 9.00. Ambele examene au fost sustinute la o scoala postliceala de stat, acreditata – este vorba despre Grupul Scolar „Charles Laugier“ din Craiova-, care le-a si eliberat absolventilor certificatele de competente profesionale.

„Din punct de vedere al invatamintului, totul este legal. Scoala a obtinut toate avizele necesare, iar absolventii au promovat toate examenele obligatorii. In mod normal, ar trebui sa-si poata profesa meseria pentru care s-au pregatit“, a declarat prof. Monalisa Galeteanu, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si presedinte al Comisiei Judetene de Evaluare si Acreditare a Invatamintului Particular Preuniversitar. Nu este insa chiar atit de simplu.

„Din punctul de vedere al sanatatii, exista o problema“

Daca din punctul de vedere al Ministerului Educatiei, totul e in regula, reprezentantii in teritoriu ai Ministerului Sanatatii au o alta parere.

„Pentru a putea profesa, avem nevoie de autorizatie de libera practica, dar Directia de Sanatate Publica Dolj refuza sa ne-o elibereze, desi avem certificate de competente profesionale eliberate de Ministerul Educatiei si Cercetarii“, a mentionat Georgeta-Corina Paliu, absolventa a Postlicealei Ecologice, specializarea asistent medical kinetoterapeut.

Directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Dolj, dr. Stefan Popescu, explica de ce acestor absolventi de postliceala nu li se poate elibera autorizatie de libera practica: „Specializarile din domeniul sanitar sint stabilite prin ordin al ministrului sanatatii. Or, in lista specializarilor nu exista cea de asistent medical kinetoterapeut, de aceea noi nu le putem elibera absolventilor de la Postliceala Ecologica autorizatii de libera practica. Inteleg ca din partea invatamintului nu este nici o problema, dar din punctul de vedere al sanatatii, exista o problema“.

Directorul Stefan Popescu intrevede si o solutie pentru rezolvarea acestei crize: „Ar trebui ca Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii sa se puna de acord. In baza acestui acord, ministrul sanatatii trebuie sa emita un nou ordin, prin care sa actualizeze lista specializarilor din acest domeniu, inclusiv cu cea de asistent medical kinetoterapeut. Noi am trimis pina acum doua adrese la minister, prin care solicitam acest lucru, dar n-am primit nici un raspuns. Asteptam in continuare“.

La fel asteapta si cei 45 de absolventi ai Postlicealei Ecologice, care sint, pina una-alta, someri cu diploma. Si totul din cauza ca un functionar din cadrul Ministerului Sanatatii a uitat sa-si faca datoria.

Situatia nu este singulara. Absolventii altei scoli postliceale sanitare din Baia Mare sufera si ei de pe urma faptului ca nu-si pot practica meseria de asistent medical kinetoterapeut, tot din lipsa autorizatiei de libera practica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS