19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBalta Craiovitei - 32 de hectare de mizerie

Balta Craiovitei – 32 de hectare de mizerie

Pentru reabilitarea ecologica a zonei, primaria spune ca este nevoie de peste cinci milioane de euro

Balta Craiovitei este un focar de infectie, reprezentind un real pericol pentru sanatatea craiovenilor. Aceasta are o suprafata de 32 de hectare si este un lac artificial pe cursul piriului Cornitoiu, facut in perioada 1966 – 1974. Balta Craiovitei s-a creat pentru a regulariza debitele de apa colectate si transportate de piriul Cornitoiu si deversate in canalul colector Craiovita. De asemenea, a fost gindita si ca un spatiu de agrement. In mod normal, reteaua hidrografica ar trebui sa fie o cale de captare si evacuare a apelor meteorice (provenite din precipitatii) de pe intreaga suprafata a orasului.

Gunoaie, mocirla si tintari

Incepind din zona garii Craiova, piriul Cornitoiu a fost transformat intr-un canal in care se deverseaza toate dejectiile zonei de nord si nord-vest a orasului. Schimbarea conditiilor de colectare, schimbarea unghiului pantei de scurgere corelate cu inexistenta lucrarilor de decolmatare si regularizare au dus la formarea unei salbe de lacuri care au format Balta Craiovitei. Dincolo de disconfortul pe care-l creaza in zona – miros insuportabil si o multime de tintari – aceasta este si o puternica sursa de poluare a Jiului. Milul infestat si aluviunile aduse de canalul care vine din Craiovita Noua, prin mirosul pe care-l degaja, pot fi cauzele unor afectiuni respiratorii, tintarii pot oricind provoca epidemii de encefalita sau meningita, iar apa poluata poate duce la leptospiroza in contact direct cu pielea. O alta problema sint gunoaiele aruncate pe tot malul de sud al baltii. S-a format o rampa de gunoi, ce e drept, mai mica decit cea de la Mofleni.

Bani si noroi cit cuprinde

Functionarii Primariei Craiova au intocmit un proiect pentru reabilitarea ecologica a zonei. Balta va fi golita complet, iar bazinul va fi decolmatat. In cazul in care nu se va putea golii complet, vor fi folosite pompe de mare putere, actionate electric sau motoare cu combustie. In faza de decolmatare se estimeaza ca trebuie excavati aproximativ 300 de mii de metri cubi de aluviuni si namol. Vor urma alte lucrari de amenajare a bazinului. Se intentioneaza realizarea unei zone de plantatii arboricole si horticole pe o suprafata de 3,6 hectare in jurul viitorului lac. Toate aceste planuri de viitor inseamna bani. Bugetul estimat de municipalitate pentru acest obiectiv este de 5,19 milioane de euro. Asta inseamna 3,51 milioane de euro finantare PHARE, cofinantare nationala – 1,17 milioane de euro si 500 de mii de euro… contributie locala. Toate acestea exista numai pe hirtie si sint un vis frumos pentru administratia Bulucea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS