10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMigrena - un dusman al sanatatii

Migrena – un dusman al sanatatii

Migrena reprezinta o forma clinica a cefaleei, cu caracter periodic, in crize (de obicei hemicraniene), insotita de fenomene vegetative si deseori de tulburari senzoriale. Tulburarile de vedere care acompaniaza aceasta durere intensa de cap, ca si geturile si varsaturile, insotite chiar o stare de oboseala si de o paloare accentuata, pot dura de la doua ore pina la doua zile. Migrena poate aparea la oricine, indiferent de categoria sociala, atit in societatile tribale, cit si in cele civilizate.

Cauze

Din pacate, doar o treime din cei care sufera de aceasta boala consulta un medic. Migrena nu are o cauza precisa. Are adesea caracter familial, aparind la mai multi membri ai aceleiasi familii. Exista anumiti factori, izolati sau asociati, ce pot induce crize migrenoase la anumite persoane: stresul, anxietatea, furia, nelinistea, stari de excitabilitate sau de depresie, socuri psihice, surmenajul, schimbarea climatului. Crizele pot fi legate si de consumul in exces al anumitor alimente (ciocolata, anumite produse lactate, bauturi alcoolice etc).

In cele mai multe cazuri, in special la copii, migrena dispare dupa varsatura. In sfirsit, pot fi suspectati a fi cauza migrenelor anumiti stimuli senzoriali: lumina prea puternica, mirosurile patrunzatoare, zgomotele stridente sau fenomenele de sevraj (efectele secundare ale interuperii folosirii de substante care dau dependenta – cafea, medicamente etc).

Tratament

In prezent, exista trei feluri de a stopa sau minimaliza simptomele o data ce migrena s-a declansat. Metoda medicamentoasa consta in administrarea unor remedii pentru a impiedica fenomenul de constrictie a vaselor sanguine, recomandind preparate pe baza de cofeina sau ergotamina.

Pentru diminuarea simptomelor migrenei in timpul manifestarii acesteia se folosesc sedative sau antiemetice, pentru a alunga greata sau a combate starea de voma. Tratamentul de lunga durata are ca scop impiedicarea aparitiei migrenelor, favorizind dilatarea pe termen lung a vaselor sanguine.

Nu sint de neglijat tratamentele naturiste folosite in scopul combaterii acestei maladii. Se pot prepara infuzii din frunze de menta, flori de levantica, musetel, deditel sau iasomie. Doua cani pe zi dintr-o infuzie de una-doua lingurite de planta maruntita, la o cana de apa clocotita, pot alunga migrena. Doua lingurite de miere de albine administrate la fiecare masa, inhalatii cu otet de mere sau comprese cu suc sau cu felii de lamiie dau rezultate excelente in combaterea migrenei. Tot impotriva migrenei puteti folosi urmatorul amestec: 40 g flori de tei, 40 g talpa-gistii, 10 g flori si frunze de paducel, 10 g frunze de roinita; se prepara o infuzie dintr-o lingura de amestec la o cana cu apa si se consuma doua-trei cani pe zi.

La cei suferinzi de aceasta afectiune s-a constatat o deficienta in organism de vitamina B2, de magneziu si mangan, substante care se gasesc in special in cirese, varza si marar. Migrena poate avea la origine mai multi factori si deseori este nevoie de mai multe metode de tratament pentru a scapa de suferinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS