19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateNumarul copiilor seropozitivi este de aproape noua ori mai mare decit al adultilor

Numarul copiilor seropozitivi este de aproape noua ori mai mare decit al adultilor

SIDA este o maladie despre care multi oameni prefera sa nu vorbeasca. Persoanele care au contractat virusul HIV si au fost depistate ca fiind seropozitive sint de multe ori trimise undeva la marginea societatii pentru ca aceia din jurul lor nu inteleg inca aceasta boala. Un lucru stiu sigur oamenii despre SIDA, ca omoara. In ultimii ani, in urma campaniilor de informare duse si in Romania de directiile de sanatate publica sau de diverse ONG-uri, s-a incercat o educare a populatiei in ceea ce priveste modul de infectare cu acest virus.

Din statisticile existente in prezent la nivelul tarii noastre, majoritatea persoanelor depistate ca fiind purtatoare ale virusului HIV sint copii. Numai la nivelul judetului Dolj sint in evidente 235 de minori si numai 38 de adulti seropozitivi.

Anul acesta, in cadrul proiectului „Familii in dificultate“ finantat prin programul PHARE ACCES, 325 de familii din judetele Dolj si Olt, in care exista unul sau mai multi seropozitivi, au beneficiat de consiliere in scopul de a fi ameliorata starea de sanatate si sociala a copiilor si adolescentilor purtatori de HIV si de a fi diminuata psihotrauma cu care acestia se confrunta.

Mirela Truta, directoare executiva a Asociatiei Regionale Anti Sida (ARAS) Oltenia, spune ca multi parinti refuza sa le spuna copiilor bolnavi despre boala de care sufera, incercind sa-i protejeze: „Nu este tocmai cea mai buna metoda. Copiii trebuie sa afle ce se intimpla cu ei. S-a constatat ca este cel mai bine ca acestia sa afle de la parintii lor ce li se intimpla. Cea mai buna perioada in care adultii pot sta de vorba cu copiii despre acest subiect este inainte de adolescenta, cind micutii pot trece mai usor peste soc“.

Desfasurarea proiectului a scos la iveala ca peste 80% dintre parinti sint de acord ca trebuie sa vorbeasca despre aceasta boala, dar numai jumatate dintre ei au curajul sa o faca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS