15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi intre Chilom si Rada

Razboi intre Chilom si Rada

• La solicitarea prof. Constantin Rada, presedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Invatamint (USII), reprezentantii Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj au fost exclusi de la negocierile privind sporul de rural • Motivul: Ministerul Educatiei si Cercetarii nu accepta sa negocieze decit cu semnatarii protocolului cu guvernul

Prima intilnire dintre conducerea prefecturii, cea a Inspectoratului Scolar Judetean si reprezentantii sindicatelor din invatamint, in vederea renegocierii sporului de rural a avut loc saptamina trecuta in judetul Dolj. Intilnirea n-a ramas fara urmari, soldindu-se cu excluderea de la discutii a Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Negocieri doar cu semnatarii protocolului cu guvernul

Aflind ca la sediul Prefecturii Dolj are loc o intilnire intre prefectul Cornel Mondea, inspectorul scolar general Constantin Busoi si presedintele Constantin Rada al USII Dolj, pentru renegocierea sporului de rural pentru anul 2003, liderii SIP Dolj si-au dat seama ca a fost omisa si invitarea lor la discutii. In mare graba, Dumitru Chilom, presedintele SIP Dolj, dar si al Federatiei „Spiru Haret“, si prim-vicepresedintele SIP Ion Bebe Cepoi au dat fuga la prefectura. La intrarea in sala nu s-au bucurat de o primire prea calduroasa, ba chiar se poate spune ca au fost dati de-a dreptul afara.

Autorul alungarii lor este nimeni altul decit prof. Constantin Rada, liderul celuilalt mare sindicat din invatamintul doljean, care a cerut prefectului si inspectorului general sa-i pofteasca sa plece. Motivul: „Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat ca negocierea sporului de rural sa se poarte doar cu reprezentantii federatiilor care au semnat protocolul cu guvernul in data de 23 mai 2002. Ori, din invatamintul preuniversitar, acest protocol a fost semnat doar de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint – la care sintem si noi afiliati – si de Federatia Educatiei Nationale, Federatia «Spiru Haret» refuzind sa semneze. De aceea mi se pare normal ca negocierile sa se poarte doar cu semnatarii acordului“. Iar prefectul Mondea si „generalul“ Busoi au ramas cu gura cascata, neavind cum sa se opuna solicitarii lui Rada.

90% din dascalii de la tara nu sint reprezentati la negocierea sporului de mediu rural

Intr-adevar, prin dispozitia MEC nr.36683/27 septembrie 2002, semnata de Dragos Florescu, directorul general al Directiei Generale pentru Relatiile cu Sindicatele si Patronatul, inspectoratelor scolare din teritoriu li s-a trasat sarcina sa negocieze sporul de rural exclusiv cu sindicatele afiliate la FSLI si FEN.

„O asemenea dispozitie constituie un abuz din partea ministerului. Noi n-am semnat protocolul inclusiv pentru motivul reducerii drastice a sporului de rural, ori exact la negocierea acestuia nu sintem acceptati“, sustine prof. Dumitru Chilom. „Consider ca acest comportament al lui Constantin Rada este o adevarata declaratie de razboi, caci puteam fi primiti si noi la negocieri, in pofida ordinului ministerului. Dar asa, se ajunge la o situatie de-a dreptul hilara: SIP Dolj, ale carui organizatii sindicale acopera 90% din scolile din mediul rural, nu poate sa ia parte la negocierile privind sporul de rural“, afirma prof. Ion Bebe Cepoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS