14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReparatiile in „blocul groazei“, frectie la picior de lemn

Reparatiile in „blocul groazei“, frectie la picior de lemn

• Dupa ce le-au fost reparate baile printr-un program finantat de Guvernul Marii Britanii, locatarii au depozitat lemne in cabinele de dusuri • „Cred ca oamenii asteapta ca si WC-urile sa fie spalate tot de englezii care au dat banii“

Zicala „Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista“ pare sa fie la ea acasa in blocul de nefamilisti nr. 4 din Tirgu Jiu, cunoscut in rindul locatarilor ca „blocul groazei“. Aproximativ 200 de persoane traiesc in acest imobil in conditii greu de imaginat. Sapte luni, oamenii nu au avut apa curenta, iar dupa ce au primit s-au gindit sa o foloseasca aruncind-o in capul trecatorilor, fapt care a necesitat interventia politiei. De curind, baile comune din imobil au fost modernizate printr-un program finantat de Guvernul Marii Britanii, dar locatarii au depozitat lemne in cabinele de dusuri, pe principiul ca oricum nu au apa calda. Blocul nu are nici gaze si nici nu e racordat la reteaua de termoficare. Din cauza facturilor neachitate a fost intrerupt curentul electric pe holuri si in bai. Noaptea, oamenii merg la toaleta cu lanterna.

Caminul de nefamilisti de pe strada Ciocirlau din Tirgu Jiu a beneficiat la inceputul acestui an, prin intermediul Agentiei Zonelor Miniere, de un proiect finantat de Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Guvernului Marii Britanii. Din cele 3.950 de lire sterline primite (aproximativ 190 de milioane de lei) au fost cumparate obiecte sanitare si reparate toate baile comune din imobil. Primaria Tirgu Jiu a contribuit la acest proiect prin suportarea cheltuielilor de manopera, la care s-a adaugat zugravirea bailor si a holurilor, lucrari estimate la 200 de milioane de lei. Investitia pare sa nu-i fi impresionat prea tare pe locatari.

„Ne-am confruntat cu o totala lipsa de implicare din partea comunitatii. In proiect era prevazut ca oamenii sa ajute cu munca fizica la aceste lucrari, dar nu au colaborat. Nu stim cit timp vor rezista baile asa cum arata acum“, a spus Dania Nicu, reprezentanta Agentiei Zonelor Miniere.

Lemnele pentru iarna, in cabinele de la dusuri

Modernizarile facute i-au lasat destul de indiferenti pe locatarii blocului de nefamilisti. Ei recunosc ca investitia este binevenita, dar nu fac prea mari eforturi pentru a pastra baile curate. In doua cabine de dus de la parter au fost depozitate niste lemne. Apa calda oricum nu a curs niciodata, asa ca, dupa parerea lor, respectivele incaperi stateau degeaba .

„O sa le iau de aici. Le-am avut intr-o debara care mi-a fost luata. Nu am avut unde sa le tin. Am copil mic si este si bolnav. Trebuie sa incalzesc camera cu ceva pentru ca deja s-a facut frig“, a spus Vasile Brinzan, de 37 de ani. Pentru ca blocul nu este racordat la reteaua de termoficare, barbatul si-a facut in camera o soba pe lemne. Familia Brinzan locuieste la parter, astfel incit cosul prin care se elimina fumul se intinde pina la etajul patru.

Bucataria din baie

Caminul de nefamilisti are 55 de camere in care locuiesc aproape 200 de persoane. Cei mai multi dintre locatari nu au un loc de munca si traiesc din ajutorul social sau din alocatiile copiilor. In multe dintre camere se inghesuie cite patru-cinci persoane sau chiar mai multe. Oamenii se incalzesc la instalatii electrice improvizate si gatesc cum apuca.

Leontina Merfu, de 39 de ani, are cinci copii pe care-i creste singura. Femeia nu are un loc de munca, singurul ei venit fiind alocatiile copiilor. Pentru ca a fost printre primii locatari din bloc, ea a prins o incapere de doi metri patrati din baia comuna, pe care a transformat-o in bucatarie. „Era un fel de depozit pentru materialele sanitare, pentru baie. Am adus o masa si un aragaz cu butelie si gatesc aici. Am cinci copii, trebuie sa le dau sa manince. I-am mai primit si pe ceilalti locatari sa-si depoziteze cite ceva aici“, a spus femeia.

Fiecare locatar va avea cheie de la baie

Toaletele din caminul de nefamilisti sint departe de a arata ca si cum ar fi trecut printr-un proces de modernizare. WC-urile sint murdare, iar oglinzile – nespalate de var. „Cred ca oamenii asteapta ca si WC-urile sa fie spalate tot de englezii care au dat banii. Sau sa vina primaria“, au spus reprezentantii municipalitatii, participanti la receptia lucrarilor.

„Degeaba reparam si investim daca oamenii nu pastreaza curatenie si distrug. Cei care vor fi prinsi ca fac asta vor fi dati afara din camin. Le vom face tuturor locatarilor cite o cheie de la baie, sa nu mai spuna ca au intrat strainii si au spart vasele de toaleta, oglinzile sau gresia“, a precizat Marius Ionescu, directorul tehnic al Primariei Tirgu Jiu.

Reprezentantii Agentiei Zonelor Miniere spun ca vor verifica lunar cum arata baile. Daca acestea vor fi deteriorate, locatarii din camin nu vor mai beneficia de alte fonduri pentru modernizari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS