19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSantierul naval SEVERNAV Turnu Severin a intrat in programul de privatizare

Santierul naval SEVERNAV Turnu Severin a intrat in programul de privatizare

Ofertele pot fi depuse pina pe 5 noiembrie

Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS) a oferit la privatizare, pe 10 septembrie, 1.951.999 de acţiuni, reprezentind 70% din capitalul social al şantierului naval SEVERNAV SA Drobeta Turnu Severin.

Obiectele principale de activitate ale acestei societăţi comerciale, incluse in programul de privatizare, le reprezintă proiectarea, construirea şi repararea navelor maritime şi fluviale, a corpurilor plutitoare, echipamentelor navale, ambarcaţiunilor din aluminiu şi poliesteri armaţi cu fibră de sticlă, dezmembrărilor de nave, precum şi construcţiilor metalice.

Potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul APAPS, in plicuri sigilate, documentele de participare impreună cu oferta de cumpărare, pină la data limită de 5 noiembrie. In plicul sigilat, ofertanţii persoanelor fizice sau juridice romane vor prezenta şi un document emis de titularii de creanţe bugetare, din care să rezulte că ofertantul nu beneficiază de prevederile OUG nr. 40/2002, pentru recuperarea arieratelor bugetare şi de cele ale OUG nr. 57/2002 pentru recuperarea arieratelor către principalii furnizori de resurse energetice şi apă.

Incercare de privatizare nereuşită in 2000

La sfirşitul anului 2000 s-a mai incercat privatizarea şantierului naval SEVERNAV, dar aceasta a fost anulată in ultimul moment. Muncitorii au protestat atunci vehement impotriva intenţiei FPS, de a semna contractul de privatizare a şantierului, cu firma Erdely Forest, pe care o considerau vinovată de falimentul mai multor IAS din ţară, la care a fost proprietară.

Firma olandeză HARTMAN, principalul partener şi furnizor de contracte al şantierului, a anunţat că-şi retrage toate comenzile din Romania, dacă se va semna contractul cu firma Erdely Forest.

In această toamnă, APAPS oferă 70% din capitalul social al societăţii, companiilor interesate.

„Nu ne sperie această privatizare, dar important este ca ea să se realizeze cu un partener puternic, care să asigure o continuitate şi o garanţie pentru o piaţă sigură. Numai in aceste condiţii putem vorbi de o privatizare reuşită, cu atit mai mult cu cit lucrurile merg bine in acest şantier. Avem asigurate contracte şi pentru anul viitor“, a spus Stelian Stăncioiu, directorul şantierului naval SEVERNAV.

Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului deţine pachetul de acţiuni reprezentind 70% din capitalul social al SC SEVERNAV SA, SIF Oltenia – 16,60%, acţionari rezultaţi in urma Programului de Privatizare in Masă-1,91%, alţi acţionari – 11,48%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS