11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLacurile de acumulare de la Portile de Fier I si II au preluat viitura de pe Dunare

Lacurile de acumulare de la Portile de Fier I si II au preluat viitura de pe Dunare

• Debitul Dunarii inregistra ieri la Gruia 7.380 mc pe secunda, punctul critic
• Producerea de inundatii ar putea avea loc in cazul unui debit de 8.500-9.000 mc pe secunda • Ecluzarea navelor este efectuata numai de partea romana

Primariile din localitatile mehedintene aflate pe malul Dunarii au fost avertizate de catre Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Mehedinti sa ia toate masurile necesare, pentru a preveni aparitia unor inundatii, o data cu intrarea in tara a viiturii care a facut ravagii pe fluviu, in Cehia, Slovacia si Germania. Intrata in tara pe la Bazias, la inceputul acestei saptamini, viitura a traversat in doua zile judetul Caras-Severin, fara sa produca inundatii, si a ajuns in Mehedinti.

„Putem spune ca aceasta viitura a ajuns in Mehedinti o data cu intrarea in tara, deoarece lacul de acumulare de la Portile de Fier I se intinde pina la Bazias“, a spus Ion Cruceru, dispecer de serviciu la Compania Nationala Apele Romane Mehedinti. Hidroenergeticienii de la sistemele de acumulare Portile de Fier I si II au luat masuri de regularizare a debitului Dunarii. Avertizati de posibilitatea cresterii nivelului lacului de acumulare, ei au deversat o cantitate de apa, prin cele doua baraje, suficienta pentru a asigura regularizarea debitului, sub cota de inundatii.

Ieri, la Portile de Fier I, debitul de fluent al Dunarii s-a situat la 7.500 mc pe secunda, iar la Portile de Fier II, la 7.700 mc pe secunda, in timp ce cotele de inundatii, pentru Drobeta Turnu Severin, ar putea fi atinse la un debit de peste 10.000-10.500 mc pe secunda. La Gruia, localitatea cu cel mai ridicat risc al producerii de inundatii din Mehedinti, debitul Dunarii inregistra ieri 7.380 mc pe secunda. Producerea de inundatii in aceasta localitate ar putea avea loc in cazul unui debit de fluent de 8.500-9.000 mc pe secunda, dar, potrivit specialistilor de la Apele Romane, aceasta cota nu va fi atinsa.

„Nu exista un pericol in Mehedinti, deoarece numai in cazul unui debit mai mare de 9.000 mc pe secunda s-ar putea pune problema unor inundatii, in aval de Portile de Fier.

Scaderea precipitatiilor din ultimele zile a influentat mult cotele apelor Dunarii. Punctul critic in judet il constituie localitatea Gruia, unde cota fluviului se situeaza la nivelul 485, in timp ce cota de atentie este de 600“, a mai spus spus Ion Cruceru.

Potrivit specialistilor de la Apele Romane, incepind de ieri, debitul Dunarii va scadea insa simtitor. Circulatia navelor pe Dunare, in aval si amonte de Portile de Fier, nu a fost afectata. Potrivit capitanului Marinica Genovu, de la Capitania Drobeta Turnu Severin, ecluzarea navelor din amonte se efectueaza numai de catre partea romaneasca, la Portile de Fier I, in partea iugoslava fiind efectuate revizii.

Daca pentru teritoriul superior al Dunarii, viitura a avut efecte nocive, pentru sistemul hidroenergetic Portile de Fier, surplusul de apa a fost binevenit.

„Pentru noi, aceasta viitura s-a materializat in debite mai mari, care au atins 7.600-7.700 mc pe secunda, utilizate, in intregime, de sistemul hidroenergetic Portile de Fier. Astfel, prin cele cinci grupuri hidroenergetice de la Portile de Fier I – cele trei grupuri retehnologizate si aflate in functiune, cu o putere mai mare si prin cele doua, mai vechi – am reusit sa turbinam intreaga cantitate de apa care a venit pe Dunare, producind energie electrica mai multa. Practic, in a doua decada a lunii august, am produs de doua ori si jumatate mai multa energie, decit in prima decada a aceleiasi luni“, a spus ing. Teodor Pavelescu, director tehnic la sistemul hidroenergetic Portile de Fier I.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS