19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLor nu le este frica „sa faca valuri in sistemul bancar“

Lor nu le este frica „sa faca valuri in sistemul bancar“

Guvernatorul Bancii Frantei, deferit justitiei

Alaturi de Jean-Claude Trichet este trimis in judecata si Jacques de Larosiere, fostul director al FMI si, bineinteles, fost guvernator al Bancii Frantei. Inculpatii sint invinuiti de difuzare de informatii false pe piata si publicarea de cifre contabile inexacte

Parchetul din Paris a renuntat sa faca apel in privinta trimiterii in fata justitiei a guvernatorului Bancii Frantei, Jean-Claude Trichet, in afacerea Crédit Lyonnais, au declarat ieri, pentru France Presse, surse judiciare de la Paris. Nici un recurs nemaifiind posibil din punct de vedere procedural, trimiterea lui Trichet in fata completului de judecata este definitiva. Procesul guvernatorului Bancii Frantei este prevazut sa inceapa in al doilea trimestru al anului viitor. Judecatorul Philippe Courroye, insarcinat cu ancheta asupra falsificarii conturilor de la Banca Crédit Lyonnais, la inceputul anilor ’90, a ordonat luni trimiterea in judecata a lui Jean-Claude Trichet, care, la vremea scandalului financiar Crédit Lyonnais era director al Trezoreriei. Trichet este candidatul Frantei la sefia Bancii Centrale Europene (BCE), dupa ce olandezul Wim Duisenberg si-a anuntat plecarea in luna iulie 2003.

Trichet ramine candidatul Frantei pentru BCE

Chiar daca va trebui sa raspunda in fata justitiei pentru acuzatiile ce i se aduc intr-un scandal din sistemul bancar, Jean-Claude Trichet ramane candidatul Frantei la conducerea Bancii Centrale Europene.

Trichet va raspunde insa in fata tribunalului in privinta falsificarii conturilor de la Crédit Lyonnais, o banca in prezent privatizata, dar care pe la inceputul anilor ’90, fiind inca de stat, s-a aflat la un pas de faliment. Aceasta decizie ar putea avea consecinte grave pentru Trichet in privinta sanselor sale de a ocupa postul de presedinte al BCE. Atit Banca Frantei, cit si Banca Europeana au refuzat sa faca vreun comentariu.

Judecatorul Philippe Courroye, cel care a decis sa-l trimita pe Trichet in judecata, a luat, de asemenea, decizia de a trimite la tribunal o alta figura importanta a finantelor internationale: Jacques de Larosiere (72 de ani), fostul director al Fondului Monetar International. La momentul declansarii scandalului Crédit Lyonnais, Jacques de Larosiere era guvernatorul Bancii Frantei si, in aceasta calitate, presedintele comisiei bancare insarcinate sa controleze activitatea intregului sistem bancar francez. Larosiere a negat mereu ca are vreo responsabilitate penala in respectivul scandal.

Judecatorul Courroye apreciaza ca Trichet, director al Trezoreriei la data petrecerii faptelor, precum si Jean-Pascal Beaufred, fost sef de serviciu la aceeasi directie si de asemenea inculpat, au contribuit la ascunderea situatiei financiare a bancii publice, inchizand ochii in privinta falsificarii cifrelor contabile. In toata perioada in care s-a desfasurat ancheta, Trichet si Beaufred au contestat cu putere delictele privind difuzarea de informatii false pe piata si publicarea de cifre contabile inexacte, delicte de care sint acuzati cu titlu de complice sau de autor principal. Foarte discret asupra acestei afaceri, guvernatorul Bancii Frantei a afirmat, la debutul cercetarilor care priveau persoana sa, in aprilie 2000, ca avea „o incredere totala“ in justitia tarii sale.

Neobositul artizan al euro, bagat in scandalul Lyonnais pina la git

Guvernatorul Bancii Frantei, Jean-Claude Trichet, trimis azi sa raspunda in fata justitiei pentru implicarea sa in scandalul bancii Crédit Lyonnais, este un european convins si un neobosit artizan al monedei unice, scrie France Presse.

Trichet, azi in varsta de 59 de ani si candidat al Frantei la presedintia BCE, a fost, in ultimii zece ani, un sustinator neconditionat al euro cu gindul ca intr-o zi va conduce (de la cirma BCE) destinele monedei unice. Absolvent al elitistei Scoli Nationale de Administratie, inginer de mine si inspector general de finante, Trichet a optat pentru o cariera politica de dreapta. Consilier al fostului presedinte francez Valéry Giscard d’Estaing, sef de cabinet al lui Edouard Balladur intre 1986 si 1987, apoi ministru al economiei si finantelor, Trichet s-a inteles bine si cu stinga. Cistigind alegerile in 1988, socialistii l-au confirmat la directia Trezoreriei, post prestigios pe care l-a ocupat din 1987 pina in 1993. Tocmai aceste functii i-au atras inculparea: el a supervizat activitatile intreprinderilor publice si, in consecinta, si pe aceea a bancii Crédit Lyonnais. In 1993, dupa o cariera stralucita in Ministerul de Finante, devine guvernator al Bancii Frantei, pentru prima data in istoria sa independenta politic. Timp de sase ani, pina la introducerea euro la inceputul lui 1999, el este unul din personajele cele mai influente din Franta si unul dintre finantistii cei mai ascultati ai lumii. Negociator abil, participa la redactarea Tratatului de la Maastricht, pe care il apara din toate puterile. Sloganurile sale: criteriile euro sint cele ale unei „gestiuni corecte“, Banca Centrala independenta este „sanctuarul stabilitatii“, iar moneda unica este un proces „ireversibil“.

Acest tip de politica ii atrage multe animozitati. In aprilie 1995, candidatul dreptei la presedintia republicii, Jacques Chirac, se angajeaza cu guvernatorul Trichet intr-o polemica, reprosindu-i ca se opune cresterii salariilor. In octombrie 1997, vine rindul premierului socialist Lionel Jospin sa exprime rezerve asupra cresterii dobinzilor la Banca Frantei.

„Factura“ scandalului Crédit Lyonnais se ridica la peste 20 de miliarde de euro

Aceste doua incidente nu i-au impiedicat insa pe respectivii lideri politici sa-i sustina candidatura la presedintia Bancii Centrale Europene. In termeni neoficiali (deoarece nu s-a facut public niciodata nimic clar in acest sens), Jean-Claude Trichet trebuia sa-i succeada lui Wim Duisenberg. Numit oficial pentru un mandat de opt ani, Duisenberg a acceptat sa plece inainte de termen si isi va incheia mandatul de ziua sa, in iulie 2003. Numai ca scenariul inlocuirii sale cu Trichet s-a complicat prin decizia judecatorului de instructie Philippe Courroye de a-l trimite in judecata, exact in momentul in care guvernatorul credea ca problemele sale sint de domeniul trecutului.

La 31 mai, Parchetul din Paris respinsese implicarea sa in gestiunea frauduloasa de la Crédit Lyonnais. Acum, Parchetul a renuntat sa faca apel. Despre aceasta afacere, Trichet nu a dorit niciodata sa vorbeasca in public. „Factura“ legata de scandalul Crédit Lyonnais se ridica la peste 20 de miliarde de euro.

Presedintele Eurogroupe, Nicos Christodoulakis, crede ca pina la pronuntarea verdictului Trichet isi pastreaza sansele

Presedintele Eurogroupe, ministrul grec al economiei si finantelor, Nicos Christodoulakis, apreciaza ca trimiterea in fata justitiei a guvernatorului Bancii Centrale franceze nu va influenta cu nimic procesul de desemnare a viitorului presedinte al BCE. Intrebat de presa „Ce semnificatie are trimiterea in judecata a lui Jean-Claude Trichet pentru procesul candidaturii la presedintia Bancii Centrale Europene“, presedintele Eurogroupe a raspuns: „Pina acum, nimic nu se schimba“.

(Dupa France Presse)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS