19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate129 de morti, 865 de raniti si mii de locuinte avariate

129 de morti, 865 de raniti si mii de locuinte avariate

Din fericire, totul s-a intimplat doar pe… calculator, in cadrul unei simulari

Directia de Sanatate Publica (DSP) Olt a organizat ieri la Spitalul Judetean din Slatina, simularea unui exercitiu de interventie medicala pe calculator in cazul producerii unui cutremur cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter. Exercitiul a presupus producerea unui seism cu epicentrul in preajma orasului Focsani, la ora 2.51, la o adincime de 41 de kilometri si cu o durata de 15 secunde, seism care s-ar fi facut simtit si in judetul Olt cu aceeasi putere.

Conform explicatiilor directorului DSP Olt, dr. Aurelian Simionescu, care a coordonat intreaga actiune, simularea a avut la baza un program informatic EPI INFOR 604, intocmit de catre col. dr. Nicolae Steiner, inspector in protectia civila la Directia pentru Probleme Speciale si NATO din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei. Programul, care a durat aproximativ o ora, a urmarit patru aspecte decisive.

Primul a constat in „evaluarea“ numarului de victime probabil, al numarului de boli probabile, al ambulantelor, al echipelor medicale de triaj si evacuare si aprecieri ale costurilor. A urmat apoi cunoasterea cit mai realista a necesarului de interventie sau a ceea ce trebuie facut intr-o asemenea situatie, capacitatea de interventie rapida si eficienta a unitatilor sanitare din judetul Olt in eventualitatea producerii unui seism, precum si realizarea unei imagini cit mai complete asupra suplimentarii mijloacelor de orice fel in caz de cutremur.

Pe hirtie ar arata „bine“…

Dupa aplicarea masurilor urgente de aparare impotriva efectelor seismului si centralizare a informatiilor preliminare din judet, simularea a relevat ca un astfel de seism ar provoca „din prima“ cel putin 129 de morti, ranirea a circa 865 de persoane, distrugerea sau avarierea a 20 de blocuri si mai multor locuinte. Din aceasta cauza, cel putin 486 de oameni (dintre care peste 200 doar in Slatina) ar ramine pe drumuri intr-o asemenea situatie. Concluziile simularii, prezentate de directorul DSP Olt, dr. Simionescu, au fost relativ multumitoare, in sensul ca fortele si mijloacele existente pe teritoriul judetului ar putea face fata interventiei medicale in caz de cutremur, insa cu unele precizari. Astfel, s-a propus suplimentarea echipelor operatorii chirurgicale si ortopedice de la Spitalul Judetean Slatina pentru a nu avea probleme in primele 24 de ore de la catastrofa, suplimentarea numarului de paturi in sectiile ATI si ortopedie etc.

Direct implicate in acest exercitiu, efectuat la Slatina in premiera in Romania dupa o pregatire de aproape o saptamina, au fost, in afara de DSP Olt si Spitalul Judetean Slatina, Spitalul Caracal si Serviciul Judetean de Ambulanta Olt, care au tinut legatura on-line prin Internet pe toata durata desfasurarii acestei actiuni. Au mai participat la acest eveniment col.dr. Ion Manastireanu, din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF), directorul general al Directiei de Sanatate Publica, Alexandru Rafila, seful Servicului Judetean de Ambulanta Olt, dr. Adrian Popa, conducerea Spitalului Judetean Slatina – dr. Florin Paraschiva si dr. Sorin Lesnic, prefectul de Olt, Marin Diaconescu, presedintele CJ Olt, Marin Ionica, primarul municipiului Slatina, Gheorghe Paunescu, membri ai Comisiei locale de aparare impotriva dezastrelor, alte oficialitati.

In programul de pregatire al MSF in acest sens mai sint circa zece asemenea exercitii, care se vor desfasura in viitorul apropiat in alte judete din tara. „Sa speram insa“, asa cum a spus si prefectul Diaconescu, „ca poate nu vom avea ocazia sa fim pusi in situatia de a ne arata priceperea si indeminarea in asemenea cazuri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS