15.6 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArmata va ajunge, pina in 2007, la 75.000 de militari si 15.000 de civili

Armata va ajunge, pina in 2007, la 75.000 de militari si 15.000 de civili

Armata romana va ajunge, pina in 2007, la 90.000 de persoane – 75.000 de militari si 15.000 de civili, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, seful Statului Major General, generalul Mihail Popescu. Generalul Popescu a afirmat ca, in prezent, se fac demersuri pentru ca, la sfirsitul anului 2003, fortele armate sa numere 112.000 de militari si 28.000 de civili, urmind ca procesul de restructurare sa continue „pina spre 2007“.

Seful SMG a precizat ca „nu americanii ne spun ce sa facem, nici NATO“, ci acestea sint necesitatile Romaniei, in prezent, avind in vedere mediul de securitate international. Romania are nevoie nu de o armata de aparare, ci de o armata „de securitate si colaborare“, care nu se bazeaza pe masivitate, ci pe profesionalism. Mihail Popescu a aratat ca studiile realizate de experti militari romani si straini demonstreaza ca in urmatorii 10-12 ani nu exista un pericol major la adresa securitatii Romaniei. Daca am reusi sa asiguram pregatirea unei armate de 300.000 de oameni, n-ar avea nimeni nimic impotriva, a declarat Popescu, dar Romania nu are posibilitatea de a sustine o astfel de armata, care sa fie moderna si profesionista, din cauza lipsei fondurilor.

Avind in vedere ca guvernul a decis alocarea, in urmatorii ani, a 2,5 la suta din PIB pentru aparare, iar costurile pentru un militar se ridica la 14.000-15.000 de dolari pe an, „nu ne putem permite o armata mai mare de 100.000 de oameni“, a mai spus seful SMG. In privinta stagiului militar obligatoriu, Mihail Popescu a amintit ca se cauta solutii pentru serviciul alternativ. Conform legislatiei actuale, ar trebui ca in fiecare an sa faca armata 140.000 de tineri, dar acest lucru ar fi necesar doar in cazul in care armata ar numara 500.000-600.000 de militari, a mai spus seful SMG.

Romania ar putea participa cu forte de lupta la operatiunea „Enduring Freedom“

Romania ar putea pune la dispozitia Comandamentului Operational American de la Tampa (Florida), pentru operatiunea din Afganistan, un batalion de infanterie si o companie NBC (nuclearo-bacteriologico-chimica), a declarat ieri intr-o conferinta de presa, seful SMG, generalul Mihail Popescu. Astfel, Romania ar urma sa participe cu forte de lupta la operatiunea americana „Enduring Freedom“, iar o eventuala participare s-ar putea realiza doar in urma unei decizii politice.

„Enduring Freedom“ este operatiunea americana lansata pe 7 octombrie si coordonata de la Comandamentul Central American (USCENTCOM), care supravegheaza interesele americane in 25 de state, de la Cornul Africii pina in Asia Centrala. In aceasta operatiune, SUA au folosit pina acum spatiul aerian al Romaniei. Popescu a precizat ca militarii romani se pregatesc si vor fi trimisi „in caz de nevoie“.

„Cind am propus participarea la lupta impotriva terorismului, am facut o oferta, cu aprobarea CSAT, privind participarea cu forte de mentinere a pacii, dar ne-am asumat si riscul de a participa la razboiul din Afganistan. Daca puterea politica considera ca trebuie sa actionam acolo, noi sintem obligati sa pregatim oameni, astfel incit acestia sa poata sustine o companie“, a aratat seful SMG.

Generalul Mihail Popescu a mai spus ca SMG ia legatura cu militarii romani din Afganistan de patru ori pe zi si asigura si legatura acestora cu familiile din tara. Plutonul de politie militara (care face parte din ISAF, forta internationala din Afganistan) este foarte bine vazut in Afganistan, seful CENTCOM apreciind ca militarii romani dovedesc, pe zi ce trece, aptitudini de combatanti.

In Afganistan, Romania a suplimentat numarul ofiterilor de legatura cu zece persoane (la comandamentul de la Kabul), iar trei ofiteri de legatura romani se afla la Tampa. Seful statului Major al Fortelor Terestre, general-locotenent Eugen Badalan, a precizat ca militarii care se pregatesc pentru o eventuala misiune de lupta in Afganistan sint cei din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova, care numara 400 de militari. Din unitatea NBC fac parte 76 de militari.

Badalan a mai declarat ca fortele terestre dispun in prezent de o brigada mecanizata si cinci batalioane de infanterie, care sint interoperabile cu structurile NATO. In urmatoarea perioada, vor mai fi operationalizate: o brigada mecanizata (Brigada 282 de la Focsani – operationalizata structural pina la 30 iulie si functional pina la sfirsitul anului), o brigada de vinatori de munte (Brigada 2 vinatori de Munte din Brasov) si o brigada logistica (Brigada 1 Logistica de la Ploiesti).

De asemenea, se afla in stadiu avansat de operationalizare Batalionul 96 Geniu din Brigada 10 Geniu. Unitatile deja compatibile cu armatele NATO sint: Brigada 81 Mecanizata din Bistrita (care participa cu o companie in Kosovo), Batalionul 151 Iasi (deja angajat in SHIRBRIG), Batalionul 191 Arad (face parte din Batalionul mixt romano-maghiar), Batalionul 26 Craiova, Batalionul 2 Bucuresti (rezerva SFOR) si Batalionul 341 Topraisar (angajat in SEEBRIG).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS