11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentarii vor sa modifice urgent doua legi din domeniul sanatatii

Parlamentarii vor sa modifice urgent doua legi din domeniul sanatatii

Modificarea rapida a Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate si a Legii Spitalelor ar putea rezolva multe din problemele cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc, mai ales cele de ordin financiar, a declarat ieri Sorin Oprescu, vicepresedintele Comisiei de sanatate a Senatului, in conferinta de presa de bilant a comisiilor parlamentare. Mai multi parlamentari au depus la Senat, in 19 decembie 2001, expunerea de motive privind modificarea Legii Asigurarilor Sociale de Sanatate si la Camera Deputatilor un document similar pentru modificarea Legii Spitalelor, in speranta ca ambele acte legislative vor fi aprobate simultan, ele completindu-se reciproc, a mai spus Oprescu.

Prin proiectul de modificare a Legii 145/1997, a asigurarilor sociale de sanatate, este prioritara stabilirea clara a responsabilitatilor, atributiilor si obligatiilor care revin partenerilor din sistemul de asigurari, respectiv Ministerul Sanatatii si Familiei, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, asociatii profesionale medicale, asiguratii si asociatiile care ii reprezinta. „In plus, trebuie constituit fondul unic national de asigurari sociale de sanatate, care sa nu mai fie gestionat de Ministerul Finantelor dupa bunul plac“, a apreciat Oprescu.

Pentru a fi ferita de ingerinte politice si pentru a avea autonomie financiara in derularea fondurilor, CNAS trebuie sa fie o institutie publica, sub controlul parlamentului si cu un consiliu de administratie alcatuit din reprezentantii guvernului, presedintiei, parlamentului si parteneri sociali, inclusiv reprezentanti ai asiguratilor. „Banii pentru asigurarile de sanatate reprezinta contributia oamenilor la sanatate si nu o taxa pentru sanatate, cum cred finantistii“, a precizat vicepresedintele Comisiei de sanatate a Senatului. Potrivit lui Ilie Ilascu, seful Comisiei de sanatate a Senatului, „in sectorul sanitar s-a facut un jaf legal, prin care cele 7.000 de miliarde de lei, excedentul CNAS, au disparut fara nici o explicatie in acest sens“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS