10.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

„Molima zburatoare“ intra in Cartea Recordurilor


Greierii si lacustele, insecte pe care copiii le aduna vara in borcane pentru a se bucura de cântecul lor, sunt rude indepartate, care prezinta insa multe asemanari. Din fericire, numarul greierilor nu este nici pe departe la fel de mare cu cel al lacustelor, un roi putând ajunge la dimensiuni de doua ori mai mari decât ale statului Texas.


Din 1874 pâna in 1877, locuitorii statelor Kansas, Missouri, Minnesota, Iowa, Dakota de Sud si de Nord, Colorado, Wyoming si Montana aproape au pierdut „razboiul“ impotriva „armatelor“ de lacuste din specia Melanoplus spretus.


Dupa ce vegetatia a fost distrusa, lacustele au inceput sa manânce aproape orice le iesea in cale, inclusiv rufe intinse la uscat, incaltaminte din piele si lâna direct de pe spatele oilor.


Sunetul pe care il producea un roi de lacuste Melanoplus spretus a fost descris de locuitorii din cele noua state afectate drept „un tunet rasunator“ sau „vuietul unei furtuni pe mare“.


In acea perioada, autoritatile au luat o serie de masuri disperate, multe dintre ele extrem de ciudate. Astfel, erau recompensati cu câte cinci dolari toti oamenii care aduceau un cos plin cu lacuste moarte.


Una dintre metodele eficiente impotriva invaziei a fost folosita initial in Colorado. Acolo s-a realizat o plasa de sârma, de dimensiunile unui câmp, care a fost acoperita cu cârpe imbibate cu benzina. Apoi aceasta a fost intinsa pe câmp si incendiata.


Cercetatorii au incercat mult timp sa calculeze câte lacuste au participat la aceasta invazie. Un medic din Nebraska s-a incumetat sa faca acest calcul, stabilind suprafata ocupata de lacuste si rata lor de miscare. Rezultatele pe care le-a obtinut au fost trecute in Cartea Recordurilor, desemnând cel mai mare numar de animale adunate intr-un singur loc. Potrivit acestor calcule, un roi de lacuste, care a trecut pe deasupra unei regiuni in Nebraska in perioada 20-30 iulie 1874, a acoperit o suprafata de aproximativ 318.700 de kilometri patrati, continând 12,5 trilioane de indivizi cu o greutate totala de 27,5 milioane de tone. Cu toate acestea, 25 de ani mai târziu lacustele Melanoplus spretus au disparut ca specie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS