8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiPrimăria Strehaia promite investiții mari pentru anul viitor

Primăria Strehaia promite investiții mari pentru anul viitor

Cunoscut pentru vilele cu turnulețe de la intrare, orașul Strehaia din județul Mehedinți a fost părăsit de mulți tineri din lipsa locurilor de muncă. În zonă se desfășoară doar mici activități economice, pentru că investitorii nu pot fi atrași din cauza infrastructurii care lasă de dorit, după cum spun și reprezentanții administrației locale. Aceștia anunță însă că de anul viitor condițiile se vor îmbunătăți pentru că au semnat mai multe contracte de finanțare pentru lucrări ce vor începe din primăvară. 

Orașul Strehaia are în componență și localitățile Comanda, Lunca Banului, Ciochiuța, Hurducești, Menți, Slătnic și Stăncești. În aceste locuri trăiesc aproximativ 11.000 de oameni. Drumurile sunt în bună parte neasfaltate. Reprezentanții administrației locale spun că au făcut demersuri pentru a obține finanțare pentru a îmbunătăți condițiile, arătând că au început chiar primele investiții. Se lucrează la reabilitarea sediului primăriei, dar și la asfaltarea a două străzi din apropierea instituției, Mihai Viteazul și Eternității. „În Strehaia avem puține activități economice. Vrem să atragem și noi investitori, să dezvoltăm economic zona, dar pentru asta trebuie să le asigurăm condiții. Infrastructura lasă de dorit momentan. De un an și ceva lucrăm la foarte multe proiecte, am ales, în urma unor analize, să executăm lucrări de modernizare a străzilor Mihai Viteazul și Eternității. Strada Mihai Viteazul va fi gata în scurt timp, am pus stratul al doilea de covor asfaltic și urmează să plantăm 120 de copaci, pe care îi punem în locul celor 60 care au fost tăiați pentru că erau bătrâni, aveau peste 50 de ani“, a precizat viceprimarul orașului, Daniel Vîrșog.
Investiții mai mari sunt anunțate pentru anul viitor. „Din primăvară vom începe asfaltările. În orașul Strehaia se vor asfalta 3 km de drum, la intrare, pe partea dreaptă cum se vine dinspre Craiova. Și vom asfalta și în celelalte localități aparținătoare. De exemplu, la Comanda s-au terminat lucrările de alimentare cu apă și canalizare și urmează să asfaltăm 7 km de drum. De asemenea, în localitățile Ciochiuța și Hurducești mai avem prinse pentru asfaltare două străzi. Vom continua însă și proiectele de alimentare cu apă pentru Lunca Banului, Hurducești și Ciochiuța“, a mai spus Daniel Vîrșog. Se anunță că vor fi asfaltate și drumurile de exploatare agricolă. „Tot la capitolul investiții avem o jumătate de milion de euro în contul nostru din programul AFIR pentru drumurile de exploatare. Avem un drum de exploatare de la Hurducești la Strehaia, altul de la Comanda la Stâncești și încă unul de la Strehaia la Menți, sat cu probleme mari, fără legături cu orașul. Pe acest drum vor putea să vină cu mijloace de transport, acum trec pe o punte pietonală“, a explicat viceprimarul.

Patru grădinițe vor fi reabilitate şi modernizate

Autoritățile locale susțin că tot în primăvara viitoare vor intra în reabilitare și modernizare patru grădinițe. „Prin Programul de Dezvoltare Locală avem proiecte trecute de Ministerul Dezvoltării și am semnat contracte de finanțare pentru patru grădinițe foarte importante: grădinița de la Comanda, grădinița de la liceul din Strehaia, Grădinița Vest și grădinița cu program prelungit de lângă Casa de Cultură. Am ales aceste unități școlare pentru că au o vechime de peste 50-60 de ani. Clădirile arată destul de rău. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor și termenul de execuție pentru toate cele patru va fi de 12 luni“, a precizat viceprimarul orașului Strehaia. În perioada derulării lucrărilor, preșcolarii vor fi mutați în unitățile școlare adiacente, au precizat reprezentanții Primăriei Strehaia.

Școlile, propuse pentru comasare

În ceea ce privește școlile, cei din administrație spun că pentru a face investiții va fi nevoie să apeleze la comasare, pentru a avea un număr mai mare de elevi, astfel încât să poată apela la finanțare europeană. „În Strehaia, avem Școala Generală «Mihai Viteazul» – cu 700 de elevi, dar și Liceul «Matei Basarab», care are aproximativ 900 de elevi. Și aceste unități școlare au nevoie de investiții. Suntem într-un proces de a unifica învățământul din Strehaia ca proiectele să fie eligibile, ca să putem atrage sume importante de bani pentru a face reabilitare. Nu se poate face din bugetul local. Pentru a accesa proiecte europene trebuie să avem un număr mai mare de elevi“, a declarat viceprimarul. Propunerea de comasare a fost făcută de reprezentanții administrației locale, dar a fost contestată în instanță de unul din managerii școlilor, iar procesul este pe rol.

Policlinica și Casa de Cultură vor intra în renovare

În ceea ce privește investițiile din bugetul local, reprezentanții administrației locale spun că prioritate va avea renovarea sediului Policlinicii, care acum este închis. „În martie-aprilie va începe renovarea policlinicii orașului Strehaia. Policlinica a fost lăsată în paragină. După ce va fi renovată, vom putea să oferim medicilor cabinete, să poată să lucreze la Strehaia pentru locuitorii de aici. În prezent avem un Centru de Primiri Urgențe care asigură permanență. În rest, avem medici de familie, care oferă servicii pe timp de zi. Cazurile mai grave se îndreaptă către spitalele din Filiași și Drobeta Turnu Severin. Sper să putem să rezolvăm această problemă“, a declarat Daniel Vîrșog.
Tot de anul viitor se va deschide șantierul și la Casa de Cultură a orașului. „Casa de Cultură din Strehaia va fi refăcută prin Compania Națională de Investiții. Am predat obiectivul și vor fi investiți peste un milion de euro, pentru reabilitare și renovare“, a precizat viceprimarul.
Potrivit reprezentanților administrației locale, în toate localitățile vor fi schimbate lămpile de iluminat public, cele vechi fiind înlocuite cu leduri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS