18.7 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe Sărbătoarea liliacului la Ponoarele, în Mehedinți

Începe Sărbătoarea liliacului la Ponoarele, în Mehedinți

Sărbătoarea Liliacului, ediția 2024 are loc la Ponoarele, județul Mehedinți în perioada 11-12 mai. Sărbătoarea începe sâmbătă seara la ora 19.00, cu foc de tabără și hora satului, în acompaniamentul lăutarilor din zonă. Duminică, 12 mai, ora 10.30, manifestările sărbătorii debutează cu Ansamblul Liliac de la Ponoare și va continua cu reprezentațiile unor interpreți ai Mehedințiului. Totul se desfășoară pe scena amenajată chiar în mijlocul pădurii de liliac.

Ponoarele, darul pe care natura l-a oferit umanității (Foto: Claudiu Tudor)

Se desfăşoară de obicei la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înfloarit. Locul de desfăşurare este binecunoscuta „Pădure de liliac” aflată pe Valea Prislopului, rezervaţie unică în ţară având o suprafaţă de aproximativ 20 ha. Sărbătoarea este dedicată în general primăverii, când natura se îmbracă în haine de sărbătoare, şi în special înfloririi liliacului, simbol al acestei localităţi. Există poveşti care spun că aici se desfăşurau astfel de petreceri din timpuri străvechi. Cu toate acestea, nu există dovezi că ar fi fost o sărbătoare organizată după toate rigorile unei astfel de manifestări decât după anul 1961 când s-a amenajat un drum care lega satul Ponoarele de Pădurea de liliac, în acelaşi timp fiind construite şi estradele din scândură şi beton pentru spectacole.

Liliac
Liliac

De ce e foarte cunoscută?

Sărbătoarea liliacului a devenit celebră atât pentru cadrul deosebit în care se desfăşura (Pădurea de liliac) dar mai cu seamă datorită spectacolelor de muzică populară desfăşurate aici. Printre cei care au susţinut spectacole de-a lungul timpurilor se numără: Ansamblul „Banatul” din Timişoara, Ansamblul „Ciocârlia” din Bucureşti, orchestra „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Ansamblul naţional „Lăutarii” din Chişinău – condus de maestrul Botgros dar şi solişti valoroşi precum: Maria Ciobanu, Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Domnica Trop, Angelica Stoican, Gheorghe Roşoga, Valeriu Sfetcu, Niculina Stoican, Petrică Mâţu-Stoian, Constantin Enceanu, Dinu Iancu-Sălăgeanu şi alţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS