13.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTratament în străinătate, decontat în România

Tratament în străinătate, decontat în România

Românii vor putea beneficia de orice serviciu medical în ţările Uniunii Europene, din 2010, în măsura în care costurile tratamentelor din străinătate sunt egale cu cele decontate în România, potrivit unei directive europene care va fi dezbătută de Parlamentul European, până la sfârşitul anului 2008.

„Orice asigurat va avea dreptul să se trateze în orice spital şi la orice doctor din Uniunea Europeană, fără să obţină o autorizaţie sau aprobare de la Ministerul Sănătăţii sau de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Aşa cum este concepută directiva acum, pacientul îşi alege ţara unde vrea să se trateze, se duce acolo şi, după ce se întoarce în ţară, se va prezenta la casa de asigurări cu toate actele şi facturile şi i se va deconta tratamentul“, a declarat vineri parlamentarul european Cristian Buşoi, în cadrul conferinţei European Health Academy.

 

Limitări contra migrării pacienţilor

 

Potrivit directivei privind îngrijirea medicală în afara graniţelor, casele de asigurări din România vor deconta doar acele tratamente care se efectuează şi în unităţile medicale româneşti şi care au aceleaşi costuri ca tratamentele efectuate în străinătate. În cazul în care un pacient va beneficia de un tratament mai scump, atunci el va trebui să suporte diferenţa de preţ.

Cristian Buşoi a adăugat că, în cazul în care una dintre ţările europene constată că procentul celor care se tratează în afara graniţelor este foarte mare, se vor stabili anumite reguli pentru a limita migrarea excesivă a pacienţilor dintr-o ţară în alta. „Dacă vom constata, de exemplu, că foarte mulţi români se vor duce să se trateze în alte ţări, vom introduce, probabil, obţinerea autorizaţiei de tratament de la autorităţile competente“, a mai spus parlamentarul european, citat de NewsIn.

Directiva europeană va intra în discuţie în Parlamentul European la sfârşitul acestui an, şi va intra în vigoare cel mai târziu în 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII