15.1 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBătaie pe patrimoniul TUFON

Bătaie pe patrimoniul TUFON

Creditorii firmei aflate în faliment cer reevaluarea patrimoniului după ce au obţinut anularea vânzării activelor pe cinci milioane de euro. La preţurile actuale, numai terenul ar valora peste 15 milioane de euro. Societatea are datorii către creditori de peste 350 de miliarde de lei vechi.

 

TUFON SA a fost în trecut cea mai mare turnătorie din zona Olteniei. În prezent, societatea este falimentară, având datorii totale de 352 de miliarde de lei vechi către creditori. Cele mai mari creanţe le are de recuperat Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj – cu 207 miliarde de lei vechi – în contul datoriilor pe care societatea le-a acumulat către bugetul de stat. Alţi creditori importanţi sunt Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Bucureşti – 32 de miliarde de lei vechi, Oltchim Râmnicu Vâlcea – 34 de miliarde de lei vechi, şi Primăria Craiova – zece miliarde de lei vechi. În mai 2005, societatea patronată de controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci a intrat în procedură de faliment. Un an mai târziu, patrimoniul acesteia a fost vândut. Pe 28 iulie 2006, lichidatorul AMT Insolvenţă Servicii SPRL a încheiat un proces-verbal prin care pavilionul administrativ, laboratorul şi cei 90.000 de metri pătraţi de teren ai turnătoriei intrau în posesia societăţii ECS-ENGINEERING CONSULTING SRL din Bucureşti, patrimoniul TUFON fiind adjudecat cu 146 de miliarde de lei vechi, aproximativ cinci milioane de euro.

Activele vor fi reevaluate

Patronul Dâlgoci a umblat de atunci să demonstreze că terenul din zonă valorează mult mai mult. Deşi, la început, atât fiscul, cât şi ceilalţi creditori au fost de acord cu preţul oferit de cumpărători, ulterior şi-au schimbat punctul de vedere. Urmarea este că pe 10 decembrie 2007 Curtea de Apel Timişoara a dat câştig de cauză creditorilor, care solicită reevaluarea terenului, însă firma cumpărătoare poate face un apel. Reclamanţii susţin că, în afară de garanţia de 14 miliarde de lei vechi depusă pentru licitaţie, ECS-ENGINEERING nu a mai achitat nici un leu. De partea cealaltă, cumpărătorii spun că au solicitat amânarea plăţilor până când situaţia se clarifică. „Adunarea creditorilor a decis efectuarea unei reevaluări a terenului, care este cel mai scump activ de acolo. După părerea mea, valoarea terenului a crescut de cel puţin trei ori, însă evaluarea va indica valoarea actuală a activelor. În cazul în care hotărârea rămâne definitivă şi se reia licitaţia, firma bucureşteană trebuie să-şi ia banii plătiţi înapoi“, a precizat Florin Săftoiu, reprezentantul firmei AMT. Firma ECS-ENGINEERING a depus şi ea o contestaţie la judecătorul sindic, care are ca termen de judecată data de 23 ianuarie.

Trebuie spus că din fosta turnătorie TUFON nu au mai rămas decât terenul şi hale dezafectate. Dacă valoarea terenurilor a crescut de cel puţin trei ori, activele ar valora în prezent cel puţin 15 milioane de euro. Pentru rentabilizarea lor însă, cumpărătorii ar trebui să mai investească nişte bani. 60% din teren este acoperit de clădiri, iar pe suprafaţa respectivă trebuie făcute şi câteva investiţii de mediu. În lupta pentru adjudecarea patrimoniului, rămâne de văzut ce potenţă va avea ECS-ENGINEERING. Potrivit ONRC, firma are ca asociaţi pe francezii Ondoa Jean Claude (50%), Auban Ondoa Isabelle Jeanne (10%) şi pe cetăţeanul român Stelian Nistor. Activitatea principală a firmei este administrarea imobilelor, iar în 2006, ultimul an pentru care a fost publicat bilanţul contabil, a avut datorii de 7,041 miliarde de lei vechi şi o pierdere netă de 780 de milioane de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS