17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportIoana Doagă: Pentru mine nu există „Nu pot“!

Ioana Doagă: Pentru mine nu există „Nu pot“!

Ambiţioasa atletă legitimată la CS Universitatea Craiova vrea să obţină calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra. Chiar dacă este tânără – are doar 20 de ani, Ioana Doagă nu vrea să aştepte până la JO din 2016 şi munceşte din greu pentru împlinirea visului său. În perioada aceasta se antrenează la altitudine, la Font Romeu (1.850 m), o localitate franceză situată în Munţii Pirinei.

Ioana Doagă este o atletă talentată din noul val care vrea să prindă un bilet pentru Jocurile Olimpice de la Londra. Semifondista originară din Piteşti, dar care reprezintă clubul CS Universitatea Craiova, se află foarte aproape de împlinirea unui vis: participarea la cea mai importantă competiție sportivă a planetei. Chiar dacă timpul este de partea sa, semifondista nu vrea să mai aştepte până la ediţia viitoare a Jocurilor Olimpice, programată în 2016, la Rio de Janeiro.
Tocmai cu timpul se luptă alergătoarea antrenată de Dan Betini, pentru că este foarte aproape să se califice, în probele de 800 şi 1.500 m, la competiţia din capitala Marii Britanii. „La ambele probe sunt aproape de barem, iar concursurile viitoare îmi vor spune în care voi reuşi. Atât la 800 m, cât şi la 1.500 sunt foarte aproape de realizarea baremului, mai precis la 2 secunde distanţă. La 800 am alergat 2:03 şi trebuie să ajung la 2:01, iar la 1.500 am cel mai bun timp – 4:10 şi trebuie să fac 4:08“, a spus ieri Ioana.
Sportiva, multiplă medaliată la competiţiile interne, vicecampioană europeană şi medaliată cu bronz la europenele de cros,  se antrenează în această perioadă în Franţa, în Munţii Pirinei, într-o localitate aflată la o altitudine de 1.850 de metri, Font Romeu, acolo unde este Centrul Naţional de pregătire la altitudine al francezilor. Între două antrenamente, multipla campioană naţională a povestit ieri, pentru GdS, de ce a ales acel loc de pregătire şi planurile pe care le are pentru perioada următoare: „Am decis să vin aici pentru că în România, în luna mai, la peste 1.800 m este zăpadă. Aici clima este mai blândă şi pot să fac intensitate mai mare în efort. Aici sunt foarte mulţi atleţi în pregătire, chiar campioni europeni, mondiali şi olimpici. Stau într-un cămin de liceu sportiv, condiţiile sunt bune, şi voi pleca de la Font Romeu la sfârşitul acestei luni“.

Are şanse să îndeplinească baremul

Ioana Doagă are mai multe şanse să realizeze baremul. Munceşte mult pentru visul ei, nu îi este frică de eşec şi spune că pentru ea sintagma „nu pot“ nu există în vocabular. „Sunt destule concursuri în care pot să-mi îndeplinesc baremul pentru Londra. În jur de cinci-şase, culminând cu Europenele de senioare de la Helsinki din perioada 27 iunie – 1 iulie. Sunt conştientă că pot îndeplini baremul dacă sunt sănătoasă şi dacă lucrurile merg normal din punct de vedere al disciplinei sportive la acest nivel. Nu mă gândesc la eşec pentru că pentru mine nu există «Nu pot». Sunt mai mică faţă de alte participante la Jocurile Olimpice, dar nu mă gândesc la ediţia din 2016, ci vreau acum, în 2012. Sunt la câteva secunde distanţă de performanţa pentru care mă lupt din 2007 fără încetare“, a spus ambiţioasa alergătoare, care luna trecută la împlinirea vârstei de 20 de ani a primit un tort cu cercurile olimpice şi numele oraşului care va găzdui JO, Londra.
Chiar dacă în Pirinei este un peisaj superb, sportiva de la CS Universitatea Craiova nu are deloc timp de relaxare. „Abia am timp să respir. Nu pot să mă gândesc la relaxare sau distracţie când mai sunt două luni până la Jocurile Olimpice de la Londra. Sunt obişnuită, aceasta este viaţa în sportul de performanţă. Cu sacrificiul tinereţii mele îmi doresc să obţin rezultate notabile“, a adăugat piteşteanca. Sportiva a părăsit primul său club, CSM Piteşti, pentru a veni la CS Universitatea Craiova, club condus de Pavel Badea, care, după părerea Ioanei, „este un om de sport care ştie ce înseamnă marea performanţă şi susţine financiar sportivii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS