19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSportGiancarlo Antognoni: Universitatea, o revelaţie a Cupei UEFA 1982-1983

Giancarlo Antognoni: Universitatea, o revelaţie a Cupei UEFA 1982-1983

Rememorând întâlnirile dintre Fiorentina şi Universitatea, fostul mare jucător al echipei italiene, Antognoni, a spus că echipa din Bănie a fost foarte bună, altfel nu ar fi reuşit să elimine formaţii titrate precum Fiorentina, Kaiserslautern, Bordeaux.
I.J.: Stimate domnule Antognoni: în perioada dumneavoastră de jucător la Fiorentina (1972 -1987) aţi jucat în Cupa UEFA cu Universitatea Craiova în două ediţii (1973-74 şi 1982-83), dar în ambele, Fiorentina, cu dumneavoastră titular, a fost eliminată din primul tur. Ziaristic vorbind, aş spune că Universitatea Craiova a fost coşmarul Fiorentinei şi a emblematicului său jucător Antognoni! Cum comentaţi această catalogare?
G.A.: Au fost două meciuri care au avut loc în situaţii asemănătoare, dar care s-au disputat cu echipe total diferite. În sezonul 1973-1974 – când a avut loc prima eliminare a noastră de către formaţia din România – Fiorentina era o echipă foarte tânără, bazată pe jucători energici, italieni. În sezonul 1982-1983, Fiorentina era mult mai puternică, având jucători precum Bertoni, Massaro, Graziani, Galli, Passarela, Pecci, Antognoni, şi cu mult mai multă experienţă, dar, cu toate acestea, a fost eliminată de Universitatea. Craiova avea o echipă foarte bună.

„Dubla“ din 1973, o experienţă pozitivă pentru mine

I.J.: Campioană a puternicului campionat italian în 1969, Fiorentina n-a reuşit, peste patru ani (în 1973), să învingă şi să elimine, în primul tur din cupele europene, o formaţie necunoscută din Europa de Est, Universitatea Craiova. După un surprinzător 0-0 la Florenţa, Fiorentina a cedat, la Craiova, în retur, în minutul 89, când cel mai  important fotbalist din istoria clubului, Oblemenco, a marcat şi a produs dezastru în echipa antrenată de Radice. Fiorentina fusese scoasă în acel sezon şi din Cupa Italiei. Aveaţi doar 19 ani şi un vis frumos vi s-a năruit în România… Aţi plâns la Craiova?
G.A.: A fost o experienţă pozitivă pentru mine. Eram un foarte tânăr jucător atunci (1973)… Chiar dacă Fiorentina  a fost eliminată, a jucat bine – dacă luăm în calcul şi media scăzută de vârstă a echipei. Cum spuneam, pentru mine a fost o experienţă frumoasă.
I.J.: Peste nouă ani, în septembrie 1982, tot în primul tur al Cupei UEFA, Fiorentina a fost stopată iarăşi de Universitatea. În tur, la Craiova, Fiorentina – cu patru campioni italieni mondiali din 1982 în teren (G. Galli, Antognoni, Massaro, Graziani) şi doi campioni argentinieni mondiali din 1978 (Passarella şi D. Bertoni) – a pierdut, la două goluri diferenţă: a fost 3-1 (0-1) pentru Universitatea. La scorul de 0-1 (gol D. Bertoni), dumneavoastră aţi fost la un pas de majorarea scorului… A urmat însă fabuloasa repriză a doua a oltenilor şi Ungureanu, Cîrţu (cu care v-aţi revăzut pe 27 octombrie 2011 la Iaşi) şi Balaci au marcat trei goluri de poveste. Vă amintiţi de teribila întâlnire tur de la Craiova, din septembrie 1982?
G.A.: Îmi amintesc meciul de la Craiova. Am deschis scorul şi am fi putut apoi să închidem meciul, dar nu am făcut-o. În repriza a doua, Craiova a fost peste noi şi partida s-a terminat cu  3-1, ultimul gol fiind primit la o neînţelegere între Passarella şi G. Galli, portarul.

Suporterii Craiovei – foarte calzi şi pătimaşi

I.J.: Vă amintiţi, desigur, de suporterii Universităţii din acea partidă memorabilă de la Craiova… Au fost, aşa cum îi catalogăm noi, ziariştii din Craiova, „napoletani“, aprinşi, pasionaţi, şi care au dus echipa spre victorie?   
G.A.: Un merit pentru victorie l-au avut şi suporterii, foarte calzi şi pătimaşi. Au fost al „12-lea jucător“ al gazdelor.
I.J.: În acea ediţie a Cupei UEFA, Universitatea Craiova a ajuns până în semifinalele competiţiei, eliminând apoi alte două echipe celebre – Bordeaux, 1.FC Kaiserslautern – şi a ratat finala, fără însă să fie învinsă de Benfica (0-0 la Lisabona, 1-1 la Craiova). Cum aţi cataloga evoluţia şi rezultatele Craiovei în acea ediţie de UEFA, Universitatea fiind prima echipă românească ajunsă într-o semifinală de cupă europeană?
G.A.: Craiova a fost o echipă foarte bună, altfel nu ar fi reuşit să elimine formaţii precum Fiorentina, Kaisers-lautern, Bordeaux.  Adaug că Universitatea a fost o adevărată revelaţie a acelei ediţii a Cupei UEFA 1982-1983, o competiţie foarte dificilă.

Trei jucători în disputele Craiova –  Fiorentina

În cupele europene, Universitatea a întâlnit o singură echipă, Fiorentina, în două ediţii, la nouă ani diferenţă, iar Antognoni, Ştefănescu şi Balaci sunt singurii fotbalişti care au jucat în toate cele patru meciuri ale disputei italienilor cu „campioana unei mari iubiri“ (1973) şi „Craiova Maxima“ (1982). Totodată, De Sisti a fost jucător al Fiorentinei în „dubla“ cu oltenii din 1973, iar în 1982 a fost antrenorul italienilor în meciurile cu Universitatea.

(Fragment din volumul „Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima“, ediţia a II-a, în curs de tipărire la Tipografia de Sud Craiova)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS