17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatate„Cum poţi trata 50.000 de bolnavi cu banii pentru 30.000?“

„Cum poţi trata 50.000 de bolnavi cu banii pentru 30.000?“

Campania Gazetei de Sud de informare a pacienţilor asiguraţi în privinţa drepturilor pe care le au în perioada spitalizării a continuat în judeţul Vâlcea, după Drăgăşani urmând Spitalele din Horezu, Râmnicu Vâlcea, Brezoi şi Mihăeşti. Managerii unităţilor medicale au recunoscut cu sinceritate că spitalele se confruntă cu lipsa unor medicamente în cazul bolnavilor internaţi, marea problemă fiind fondurile insuficiente pentru tratarea tuturor pacienţilor. „Aş vrea să-mi spuneţi şi mie cum poţi trata 50.000 de bolnavi cu bani pentru 30.000 şi să nu faci nici datorii. Asta e marea problemă, subfinanţarea“, a precizat economist Georgeta Sălişte, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea.

Vâlcea este un judeţ unde bolnavii îşi ştiu drepturile, însă campania GdS a fost considerată binevenită. „Este bine că doriţi să-i informaţi pe pacienţi despre drepturile pe care le au în perioada spitalizării, dar vă asigur că, la Spitalul Judeţean Vâlcea, aceştia îşi cunosc drepturile. Zilnic mă confrunt cu cereri de returnare a banilor cheltuiţi cu medicamentele în spital şi să ştiţi că nu le aprob. Este o procedură stabilită de lege privind recuperarea sumelor cheltuite cu tratamentul pe perioada spitalizării, dar dacă nu am finanţarea necesară, ce să fac? Le explic acest lucru pacienţilor şi ei înţeleg. Dacă am avea bani suficienţi, am cumpăra medicamente, pentru că oricum noi, ca spital, le-am achiziţiona mult mai ieftin decât o fac pacienţii din farmacii. Nu pot spune că nu avem medicamente, dar nu sunt de ajuns. De aceea nu este nici un secret că şi bolnavul internat contribuie cu unele medicamente, pe lângă cele pe care i le oferă spitalul, lucru cunoscut şi la nivel de minister“, a explicat managerul SJU Vâlcea.
Georgeta Sălişte s-a declarat de acord cu acţiunea Gazetei de Sud şi a permis ca afişele campaniei să fie lipite pe fiecare secţie, dar a precizat că „acţiunea ar trebui continuată şi dincolo de spitale, adică la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că de acolo vin banii“. „Textele de lege prezentate de dumneavoastră pe afişe sunt corecte, chiar ideale, dar din moment ce ele nu pot fi respectate, nu ştiu de ce le-au mai emis. De aceea spun că problema este la minister şi la Casă, nu la spitale“, a afirmat managerul Georgeta Sălişte. Aceasta a mai precizat că unitatea pe care o conduce are probleme cu medicamentele, dar nu şi cu materialele sanitare folosite în tratarea bolnavilor. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea se internează anual în jur de 59.000 de pacienţi, alţi 60.000 prezentându-se în Urgenţă. „Dintre cei care vin la Urgenţă, cam 70% reprezintă cu adevărat o urgenţă, iar dintre aceştia cam 40% rămân şi internaţi“, susţine conducerea SJU. 

Horezu are spital nou, dar duce lipsă
de medici

La Horezu, Spitalul Orăşenesc are o alură modernă. Lucru normal, având în vedere că s-a finalizat în 2010, lucrările începând însă în… 1992. Managerul Constantin Popescu se mândreşte cu faptul că unitatea pe care o conduce este printre puţinele acreditate încă de pe acum de Ministerul Sănătăţii, termenul privind acreditarea tuturor spitalelor fiind anul 2015. „Noi îndeplinim toate criteriile privind serviciile medicale oferite şi calitatea lor, condiţiile de cazare şi tratament“, susţine managerul.
Spitalul are lifturi separate pentru pacienţi şi cadrele medicale, pentru vizitatori, pentru alimente, pentru spălătorie, are cutii cu sugestii şi reclamaţii la fiecare secţie, halate de unică folosinţă pentru vizitatori, la intrarea în fiecare secţie, şi un magazin în interior, pentru nevoile curente ale bolnavilor (evitându-se astfel ieşirea lor în afara unităţii). În curtea spitalului se găseşte bucătăria, centrala termică, un teren de tenis, un loc de joacă pentru copii şi o bisericuţă. „Circuitele se respectă în totalitate, altfel nu ne acreditau“, afirmă Constantin Popescu. Unitatea sanitară din Horezu are 160 de paturi, 147 fiind în contract cu Casa, și cinci specialităţi: medicină internă, chirurgie, obstetrică-ginecologie, pediatrie, boli cronice, la care se adaugă compartimentul de urgenţă,  ambulatoriul cu zece specialităţi, laboratorul de analize și dispensarul TBC.
„Adresabilitatea spitalului este de 60.000 – 65.000 de locuitori, din 17 comune aflate în împrejurimi, iar anual avem în jur de 7.000 de bolnavi internaţi. Numai în camera de gardă, pe urgenţă, se prezintă anual aproape 20.000 de pacienţi și nu avem finanţare separată pe Compartiment de Primiri Urgenţe. El este înfiinţat, dar e suportat tot din banii spitalului“, susține managerul. Acesta a mai precizat că spitalul nu are însă o dotare superioară, lipsindu-i un computer tomograf sau un laparoscop, dar are radiologie-imagistică, iar sălile de operaţie sunt noi, cu aparatură nouă, „de la masă până la aparatele de anestezie“. „Avem trei săli de operaţie, pentru chirurgia clasică, şi două de naşteri. Am făcut solicitare la minister pentru un tomograf, dar nu am primit încă răspuns“, a spus managerul Constantin Popescu.
Marea problemă a acestuia o reprezintă lipsa medicilor. „Toată lumea când aude de Horezu, cine ştie la ce se gândeşte, că suntem în vârful muntelui, de nu vine nimeni aici. Toţi vor în centre mari, dar trebuie să se convingă și de faptul că medicina se poate face şi în spitale mici. La noi nu vin medici, deși le oferim şi locuinţă la mansarda spitalului, până se aranjează treburile. La Horezu am avea nevoie de un medic anestezist, de un internist, un pediatru și un radiolog“, a menționat managerul Spitalului. Acesta a mai susținut că la spital sunt medicamente, „dar nu chiar totul, pentru că nici finanţarea de la CAS nu este suficientă“, și că trimite cazurile grave, care depășesc competența spitalului, la Râmnicu Vâlcea. La Spitalul din Horezu va fi reabilitat și ambulatoriul de specialitate, în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de euro. Proiectul este în faza de licitaţie și include şi dotarea cabinetelor cu aparatură medicală.

Spitalul Mihăești nu a intrat în Campania GdS

În ceea ce privește celelalte două spitale mai mici din județul Vâlcea, Brezoi și Mihăești, doar primul a acceptat să intre în campania GdS. Spitalul Brezoi stă bine în privința serviciilor oferite pacienților, având în vedere că saloanele și cabinetele au fost modernizate cu fonduri europene, fiind achiziționate și echipamente medicale performante, însă nici Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu“ Mihăești nu se poate spune că o duce rău. Managerul Cornelia Vultur a ținut însă să precizeze că, din cauza faptului că unitatea sanitară nu poate face toate analizele bolnavului (cele pe care Casa nu le decontează), nu poate să-l amăgească pe acesta cu un mesaj de genul „spitalul returnează banii cheltuiți cu medicamentele și analizele medicale“. „Ar trebui să treceți pe afișe că este vorba doar de analizele pe care le poate face spitalul, cu asta sunt de acord, pentru că la noi acestea nu se plătesc. Bolnavii nu plătesc nici pentru medicamente, pentru că noi nu internăm decât în funcție de numărul de paturi contractate cu Casa. Pe cei care vin în plus îi programăm“, a spus dr. Cornelia Vultur.
Aceasta a mai menționat că spitalul oferă tot sprijinul posibil pacientului venit la control, făcând investigații gratuite sau la prețuri foarte mici (doar costul materialelor folosite), ori suportând transportul atunci când e nevoie de o investigație care nu se poate face în cadrul unității. „Avem și cardiolog, iar bolnavii beneficiază de control și de medicație, în cazul în care se descoperă și afecțiuni ale inimii“, a mai spus Cornelia Vultur.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS