11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatate28 de bolnavi de cancer din Dolj au acces gratuit la PET-CT

28 de bolnavi de cancer din Dolj au acces gratuit la PET-CT

De investigaţia PET-CT, care reprezintă cea mai înaltă tehnologie în domeniul imagisticii şi a medicinei nucleare, cu ajutorul căreia medicii pot diagnostica numeroase afecţiuni oncologice în fază incipientă, vor beneficia în acest an 28 de doljeni

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj va deconta, în acest an, în limita fondurilor disponibile, cea mai scumpă şi complexă investigaţie paraclinică la care poate fi supus un bolnav de cancer, examenul de tip PET-CT. Acesta este folosit pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei soluţiilor terapeutice alese în cazul afecţiunilor oncologice şi le este de mare ajutor medicilor şi pacienţilor. Practic, scanarea PET-CT arată cât de răspândită este boala, determină locul unde se află tumoarea pentru executarea biopsiei, tratamentul chirurgical sau planificarea schemei de tratament, analizează răspunsul la tratament şi eficienţa acestuia, detectează urme reziduale ale bolii sau revenirea acesteia şi ajută la evitarea procedurilor de diagnoză invazive.
Medicii susţin că avantajul acestei investigaţii în cazul cancerului este că ea poate detecta schimbări morfologice cu şase până la 12 luni înainte ca acestea să poată fi detectate la nivel anatomic prin investigaţii tradiţionale (Rezonanţă Magnetică Nucleară sau Tomografie Computerizată) şi că poate identifica o modificare malignă de numai câţiva milimetri. Literatura de specialitate arată, de asemenea, că examenul PET-CT poate duce la schimbări semnificative în schema de tratament în circa 40% din cazuri. Marea problemă în ceea ce priveşte accesul bolnavilor de cancer la această investigaţie este însă preţul, 4.000 de lei, şi faptul că se face doar la Bucureşti, Braşov, Oradea şi Constanţa.

112.000 de lei, disponibili în Dolj

La nivelul Doljului, pentru că nu au existat furnizori în judeţ care să efectueze acest examen PET-CT, CAS a încheiat contracte cu trei furnizori care au depus dosare în vederea contractării, unul din Braşov, unul din Oradea şi unul din Bucureşti, suma alocată per total pentru tot anul 2013 fiind de 112.000 de lei. Cum investigaţia este decontată integral de Casă, la preţul de 4.000 de lei, 28 de pacienţi asiguraţi din Dolj vor putea beneficia de un astfel de examen complex. Banii sunt alocaţi pe trimestru, iar în funcţie de sumele disponibile la PET-CT pot fi trimişi nouă doljeni în trimestrul II (până în iunie inclusiv), 14 în perioada iulie – septembrie şi cinci în ultimul trimestru al anului. Recomandarea aparţine însă medicului.
„Pentru a avea acces la această investigaţie se întocmeşte un dosar de către medicul curant oncolog, este adus la CAS Dolj de către pacient sau un aparţinător, fiind apoi trimis spre aprobare unei comisii de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Aprobările comisiei sunt trimise la casele judeţene, care le distribuie, la rândul lor, pacienţilor, urmând ca în baza aprobării asiguratul să-şi aleagă furnizorul“, a explicat Alina Tănăsescu, preşedinte-director general al CAS Dolj. După aprobarea comisiei, mai este nevoie de un bilet de trimitere, după care pacientul se poate folosi de dreptul său la libera alegere a furnizorului medical la care doreşte să se investigheze, urmând să suporte cheltuielile de transport.
„PET-CT este o metodă în plus de diagnosticare a activităţii biologice a tumorilor şi este indicată acolo unde celelalte investigaţii nu au rezultat. La noi în Clinică ne folosim de câţiva ani de această metodă, dar suntem foarte atenţi la ce pacienţi trimitem spre examinare. Un medic oncolog ştie ce pacienţi au nevoie de PET-CT, are raţiunea de a trimite un dosar care să se şi aprobe“, a spus şeful unei Clinici de Oncologie din Craiova. Acesta a mai precizat că numărul investigaţiilor de acest fel care se pot face gratuit (28) nu ar fi suficient şi că există şi bolnavi care plătesc examenul PET-CT. „În acest caz, de obicei se duc la Braşov, pentru că acolo ştiu că preţul era de 3.000 de lei“, a adăugat medicul oncolog.

Ce acte sunt necesare

Dosarul pentru efectuarea investigaţiei în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate trebuie să conţină: copia actului de identitate, consimţământul pacientului, referatul de justificare parafat şi semnat de medicul oncolog curant (hematolog) şi validat de medicul coordonator de program, investigaţiile care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii, precum şi rezultatul examinării anterioare dacă este cazul. Investigaţiile PET-CT sunt neinvazive şi nedureroase, singurele contraindicaţii fiind graviditatea, insuficienţa renală severă şi hiperglicemia de peste 180 mgr/dl.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS