17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Mama Omida

Nu-mi plac profetiile, mi se par intotdeauna mijloace de autoiluzionare, dar imi place planificarea. Ca administrator de firme sau ca simplu editorialist, imi place sa-mi planific lecturile si lucrarile, in asa fel incit sa nu fiu surprins de neasteptarile zilei. Oricum ele apar, dar esti poate mai pregatit daca esti echipat cu planificarea rationala. Evident ca nimic nu poti planifica in viata de familie. Cind ai o sotie ca a mea, te multumesti sa stii ca oricind iti poate face o surpriza. Ca, de exemplu, tu sa o astepti seara acasa si sa afli cu stupoare ca este la Bruxelles.

Totusi, astazi as da curs unei analize de viitor. Incercarea de a vedea viitorul are o nota mistica, dar este de fapt un efort de a scadea riscurile, inevitabil asociate cu trecerea timpului. La sfirsitul acestui an vom avea schimbari importante in echipele de conducere ale lumii. In Rusia sint alegeri, Vladimir Putin s-a inscris in cursa si, dupa toate sondajele, pare ca nu are probleme. In Statele Unite ale Americii sint, de asemenea, alegeri, George Bush junior, actualul presedinte, se inscrie in cursa si, iarasi, dupa toate sondajele, nu pare a avea probleme speciale, mai ales ca opozitia democrata nu reuseste sa se adune dupa esecul de acum un an, la alegerile pentru Congres, si de acum trei ani, la cele pentru presedinte. Comisia Europeana isi schimba, de asemenea, echipa. Incepind din noiembrie 2004 vom avea un numar sporit de comisari, unii provenind din cele zece noi state membre, iar cei actuali se vor schimba aproape toti. Prietenul nostru Gunther Verheugen, comisarul insarcinat cu gestionarea largirii Uniunii, pare sa fie bine infipt in functie, asa ca, macar in acest sector, nu va trebui sa pregatim iarasi un alt eurocrat despre particularitatile si meandrele spiritului romanesc.

Schimbarile la cirma statelor puternice incep sa ne influenteze si pe noi, cei de la marginea Europei si uneori la marginea lumii. Daca George Bush junior isi pastreaza postul, atunci politica republicana de eliminare a dictaturilor lumii ar putea continua. Dupa Afganistan si Irak s-ar putea sa vedem razboi sau macar tensiuni diplomatice, in Coreea de Nord, Libia sau Iran. Daca George Bush junior pierde cursa prezidentiala si democratii vin din nou la Casa Alba, atunci valul de apreciere pozitiva la adresa Romaniei s-ar putea retrage de unde a venit, adica in cercurile republicane. Insa democratii au demonstrat ca stiu mai bine decit republicanii sa reduca deficitul bugetar si sa reduca cheltuielile federale, astfel ca dolarul s-ar putea reintoarce la paritatea de unu la unu cu euro.

Daca Vladimir Putin cistiga din nou alegerile din Rusia, atunci Guvernul Romaniei va trebui sa faca un efort supraomenesc sa-l convinga de buna credinta a romanilor. Deficitul comercial cu Rusia este atit de mare incit afecteaza toate calculele economice, fiscale si monetare ale Romaniei. Cumparam gaze si titei din Rusia si nu vindem mai nimic acolo. Vladimir Putin nu are insa o parere grozava despre romani si despre capacitatea lor de a se tine in preajma Moscovei. Aici are dreptate.

Comisia Europeana isi schimba aproape integral echipa in vara aceasta. Noii comisari intra insa in piine abia din noiembrie 2004, o jumatate de an lucrind impreuna cu actualele echipe la transferul dosarelor. Si nu sint putine. Europa Unita are probleme de asimilare a celor zece nou veniti. Are probleme cu pretentiile unora de a face armata proprie, separata de NATO. Are probleme cu adoptarea Constitutiei Europene. Are probleme majore de gestiune a fondurilor comunitare, desi ele nu reprezinta decit 1,5 % din PIB-ul Europei.

Ce s-ar putea intimpla? Noul presedinte al Romaniei, ales cu siguranta dupa cel de-al doilea tur de scrutin in decembrie 2004, s-ar putea sa nu aiba timp sa-si savureze sarmalele si piftia. Noul presedinte al Romaniei s-ar putea trezi cu o putere moscovita intarita dupa alegerile de anul acesta si nu prea binevoitoare. S-ar putea trezi cu comisari din tarile foste fratesti, care sa nu fie prea crestini in sentimentele lor fata de o Romanie lenta, ezitanta si adesea invechita. S-ar putea trezi in fata unei Case Albe care nu ar aprecia deloc nici razboiul din Afganistan, nici pe cel din Irak.

Desigur, s-ar putea si invers, dar de ce sa mai faci planuri pentru viitor daca esti convins ca totul va merge bine si la vara va fi cald?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS