25.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDieta mediteraneană împotriva obezităţii

Dieta mediteraneană împotriva obezităţii

Multe femei nu sunt conştiente de riscurile pe care le implică kilogramele în plus. Obezitatea nu este doar o problemă fizică, ci şi o boală, deoarece este considerată una dintre cauzele principale ale bolilor de inimă sau ale diabetului, conform kudika.ro.

Primul pas în lupta împotriva surplusului de greutate constă în înlocuirea alimentelor nesănătoase, care conţin grăsimi, uleiuri şi substanţe artificiale cu o dietă sănătoasă, bogată în fibre şi săracă în grăsimi saturate. Dieta mediteraneană este foarte sănătoasă, previne majoritatea bolilor, creşte media de viaţă, este uşor de urmat şi asigură o slăbire atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.
Din aceste considerente, dieta mediteraneană nu este doar o dietă eficientă în lupta cu kilogramele în plus, ci poate fi considerată şi un stil de viaţă sănătos. Aceasta implică un consum ridicat de fructe şi legume crude, ulei de măsline, ouă şi produse lactate.

Alimente consumate zilnic

Alimentele care pot fi mâncate aproape zilnic trebuie să fie bogate în fibre, nutrienţi şi vitamine. De aceea este indicat să optezi pentru salate de legume, fructe proaspete, cartofi, orez sălbatic, cereale integrale, paste, ulei de măsline, pâine şi legume crude.
De la micul dejun nu trebuie să lipsească niciodată fructele de sezon şi cafeaua, alături de o felie de pâine cu miere şi puţină brânză dulce. În anotimpul rece poţi consuma citrice sau o salată de fructe fără frişcă sau alte siropuri.
Masa de prânz poate consta în peşte sau carne de pui cu legume fierte ori salată.

Alimente consumate des

Alimentele care pot fi mâncate de câteva ori pe săptămână sunt cele lactate (brânză, iaurt, parmezan, smântână slabă în grăsimi), fasole boabe, peşte, carne de pui, fructe de mare (midii, calamari, creveţi, homari, languste, caracatiţă, crabi, scoici), nuci, migdale, alune, fistic, caju şi alune de pădure.
Lactatele pot fi consumate la micul dejun, iar peştele şi carnea de pui trebuie gătite pe grătar, la aburi sau în puţin ulei de măsline.

Alimente consumate
cu moderaţie

Alimentele consumate destul de rar, chiar şi o dată la două săptămâni, sunt produsele de patiserie, untul, carnea de porc şi de vită, mezelurile şi ciocolata neagră. Un sfat important este acela de a evita carnea grasă, dulciurile, produsele tip fast-food şi alimentele prăjite în mult ulei.

Sfaturi în ceea ce priveşte dieta mediteraneană

– consumă zilnic o cantitate mare de legume şi fructe: salată verde, spanac, morcovi, ardei, roşii, mere, avocado, citrice;
– foloseşte ulei de măsline extravirgin ca dressing pentru salate sau în mâncăruri;
– consumă săptămânal somon sau ton (acestea conţin grăsimi monosaturate, benefice pentru sănătatea inimii);
– este indicat ca la prânz şi cină să consumi alimente uşoare, precum carne de pui cu legume fierte sau roşii cu brânză feta;
– nu combina niciodată carnea cu pastele sau amidonul cu proteinele;
– încearcă să mănânci zilnic până în 1.600 de calorii;
– condimentează mâncarea cu oregano, busuioc proaspăt, chimen, pătrunjel, rozmarin, coriandru sau ardei iute;
– nu mai mânca nimic după ora 19.00;
– gustările dintre mese pot consta în câteva fructe sau o salată de crudităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS