22.6 C
Craiova
duminică, 23 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateECDC: Numărul cazurilor de febră denga şi al altor boli asociate ţânţarilor, în creştere în Europa

ECDC: Numărul cazurilor de febră denga şi al altor boli asociate ţânţarilor, în creştere în Europa

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat marţi că numărul cazurilor de febră denga şi al altor boli asociate ţânţarilor înregistrează o creştere netă în Europa. Schimbările climatice creează condiţii mai favorabile pentru răspândirea speciilor invazive, informează AFP, citată de Agerpres.

130 de cazuri de febră denga autohtone au fost înregistrate, în 2013, în Uniunea Europeană şi Islanda, Liechtenstein şi Norvegia (zona Spaţiului Economic European – SEE), în comparaţie cu cele 71 de cazuri din 2022. Este vorba despre „o creştere semnificativă” în raport cu 2010-2021, perioadă în care doar 73 de cazuri au fost înregistrate, a precizat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat.

Schimbările climatice creează condiţii mai favorabile pentru răspândirea ţânţarilor invazivi

Numărul cazurilor importate a crescut de asemenea, la 1.572 în 2022 şi 4.900 în 2023, când a atins cel mai înalt nivel al său de la debutul monitorizării europene în 2008. „Europa constată deja că schimbările climatice creează condiţii mai favorabile pentru răspândirea ţânţarilor invazivi în zone care erau în trecut scutite şi, totodată, infectarea unui număr tot mai mare de persoane cu maladii precum febra denga”, a spus Andrea Ammon, directoarea ECDC.

Ţânţarul responsabil cu răspândirea virusului West Nile este originar din Europa

În ceea ce priveşte virusul West Nile, 713 cazuri autohtone au fost înregistrate în 123 de regiuni din nouă ţări membre ale UE în 2023, cu 67 de decese. Deşi acest număr reprezintă o scădere în raport cu cele 1.133 de cazuri din 2022, numărul regiunilor afectate se află la cel mai înalt nivel al său de după anul 2018. Ţânţarul responsabil cu răspândirea virusului West Nile, Culex pipiens, este originar din Europa şi este prezent în toată regiunea UE/SEE, potrivit comunicatului publicat de ECDC.

Ţânţarul Aedes albopictus, cunoscut pentru transmiterea virusurilor denga, chikungunya şi Zika, are populaţii autonome în 13 ţări din UE

Ţânţarul Aedes albopictus (ţânţarul-tigru), cunoscut pentru transmiterea virusurilor denga, chikungunya şi Zika, „se răspândeşte spre nordul, estul şi vestul Europei şi are de acum populaţii autonome în 13 ţări din UE/SEE”, au dezvăluit reprezentanţii ECDC. Specia Aedes aegypti, responsabilă pentru răspândirea febrei galbene, febrei denga, chikungunya şi Zika, s-a stabilit recent în Cipru şi în mai multe regiuni de la periferia UE, precum arhipelagul Madeira şi insulele franceze din Marea Caraibilor.

„Se aşteaptă ca schimbările climatice să aibă un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor transmise de ţânţari în Europa, de exemplu prin crearea unor condiţii de mediu favorabile pentru stabilirea şi creşterea populaţiilor de ţânţari”, subliniază ECDC. Aceeaşi agenţie europeană consideră că măsurile coordonate de control, cum ar fi plasele de ţânţari, insecticidele şi pulverizarea în locuinţe a unor insecticide cu efect remanent, sunt esenţiale pentru a limita aceste boli. Îndepărtarea apei stagnante de pe balcoane şi din grădini, precum şi protecţia personală, sunt, de asemenea, măsuri indispensabile, a adăugat ECDC.

Citește şi: România, pe locul nouă în UE la prezenţa la vot la alegerile europarlamentare 2024

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS