20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinFructe şi legume contra asteniei de toamnă

Fructe şi legume contra asteniei de toamnă

Astenia este definită ca o stare de oboseală intensă şi prelungită, însoţită de slăbiciune fizică, dar şi de scăderea capacităţilor de lucru intelectual. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, iar nopţile din ce în ce mai lungi, organismul începe să-şi piardă rezistenţa, iar sistemul imunitar se slăbeşte, fapt ce are efecte negative şi asupra psihicului. Apar insomnia, depresiile, lipsa puterii de concentrare, fluctuaţiile de apetit – cu alte cuvinte, toate semnele asteniei de toamnă. Natura vine în ajutorul persoanelor care suferă de astenie.

„Mere, pere în panere (…) şi gutui amărui“

Aceste fructe menţionate în versurile poetului Demostene Botez, la care se adaugă prunele, nucile şi strugurii, contribuie din plin la stimularea sistemului imunitar. Merele, de exemplu, conţin foarte mulţi antioxidanţi, care previn mai multe tipuri de cancer, previn blocajele renale, scad nivelul colesterolului rău, reduc riscul apariţiei diabetului de tip 2 şi a astmului şi au grijă de sănătatea plămânilor. Perele conţin şi ele antioxidanţi, care ajută la sănătatea colonului şi contribuie la prevenirea degenerării maculare. În plus, para prezintă cel mai mic risc de apariţie a unor alergii alimentare, ceea ce face ca acest fruct să fie indicat pentru aproape toate persoanele. În ceea ce priveşte gutuile, acestea au efect antistres şi antioxidant, fiind recomandate şi persoanelor care au probleme cu surplusul de kilograme.
Prunele sunt un amestec ideal de vitamine şi minerale, cu efecte antianemice şi antiastenice. Aceste fructe previn apariţia gutei, hepatitei, diabetului şi aterosclerozei, fluidizează sângele şi scad riscul de apariţie a intoxicaţiilor alimentare. Strugurii au, de asemenea, rol antioxidant, contribuind la întărirea sistemului imunitar şi alungând oboseala. În plus, consumul de struguri previne apariţia bolilor cardiovasculare şi îmbunătăţeşte activitatea aparatului renal. Cât despre nuci, conţinutul mare de grăsimi nesaturate şi acizi graşi, la care se adaugă nivelul ridicat de fibre şi antioxidanţi, fac din aceste fructe apărătorul de preţ al inimii, prin scăderea nivelului colesterolului.

„Usturoiul alungă boala, ceapa vindecă răceala“

Oricum ar fi consumate, fie fierte, fie crude, legumele de toamnă sunt un adevărat izvor de sănătate. Ceapa, de exemplu, este un adevărat medicament naturist: combate astenia, afecţiunile respiratorii, gripa şi răceala, fiind totodată eficientă în tratarea surmenajului fizic şi psihic. Usturoiul favorizează fixarea fosforului, cu alte cuvinte protejează sănătatea oaselor. În plus, combate tulburările hepatobiliare, scade valoarea colesterolului şi are calităţi antibiotice, antigripale şi de stimulare a sistemului digestiv.
Prazul, din aceeaşi familie cu ceapa şi cu usturoiul, contribuie la reducerea colesterolului rău şi creşterea colesterolului bun, luptă împotriva cancerului (la colon şi prostată, în special) şi stabilizează nivelul glicemiei din organism.
La rândul lor, dovleceii şi ardeiul gras, la fel ca şi morcovul, păstârnacul şi ţelina, stimulează sistemul imunitar, iar vitamina C pe care aceste legume o conţine ajută organismul să facă faţă cu bine diferenţelor de temperatură. Vinetele scad colesterolul rău, sunt benefice pentru sănătatea inimii şi au un conţinut ridicat de antioxidanţi, care combat radicalii liberi. În plus, aceste legume sunt bogate în fibre, potasiu, magneziu, vitaminele B1, B3 şi B6.
Click News

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS