26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSecretele colesterolului

Secretele colesterolului

Milioane de oameni din întreaga lume au probleme cu colesterolul. Deşi mulţi asociază nivelul crescut de colesterol cu consumul de alimente grase, această substanţă este produsă de corpul uman. Ficatul produce 75 la sută din colesterolul care circulă prin sângele nostru. Doar 25% din colesterolul din sânge vine din alimente. Site-ul sfatulparintilor.ro dezvăluie câteva lucruri neştiute despre colesterol. De exemplu, multă lume nici măcar nu îşi dă seama dacă are sau nu colesterolul crescut. Acest lucru se poate descoperi numai prin analize regulate. Colesterolul crescut afectează întregul corp. Cel mai cunoscut efect al colesterolului este ateroscleroza, care îngustează vasele de sânge, iar acest lucru duce la apariţia bolilor cardiovasculare. Dacă este descoperit la timp, colesterolul crescut poate fi adus la un nivel optim cu ajutorul medicilor. De asemenea, trebuie ştiut că imediat ce aţi depăşit vârsta de 20 de ani trebuie să vă testaţi regulat colesterolul. Dacă sunteţi mai aproape de vârsta de 20 de ani, vă puteţi testa colesterolul o dată la cinci ani, însă, cu cât vă îndepărtaţi mai mult de această vârstă, cu atât mai des trebuie să vă faceţi aceste analize. Acestea vă vor releva nivelul colesterolului bun, colesterolului rău şi al trigliceridelor.
Până nu demult, persoanele care se confruntau cu un nivel crescut al colesterolului aveau intedicţie la alimente bogate în colesterol precum ouăle, creveții sau homarii. Însă, cercetări recente au relevat faptul că aceste alimente influențează în mică măsură nivelul colesterolului. Limita zilnică de colesterol ingerat la oamenii sănătoși este de 300 mg (200 mg la cei care sunt bolnavi), iar un ou conține 186 mg colesterol. Alimentele care fac ca nivelul colesterolului să „explodeze“ sunt grăsimile saturate și grăsimile trans.

Moştenire genetică   
   
Colesterolul vine din două surse: din corp și din alimente, și ambele surse pot contribui la creșterea nivelului colesterolului. Unii oameni moștenesc genele care duc la producerea colesterolului în exces. Iar dacă se combină o dietă necorespunzătoare cu genele „vinovate“, atunci nu este nici o surpriză dacă nivelul colesterolului este la cote înalte. Hormonii de estrogen ajută femeile să aibă un nivel crescut al colesterolului bun, ceea ce anihilează efectele negative ale colesterolului rău. Vestea proastă este că acest lucru este valabil până la menopauză. După aceea, producția de estrogen începe să scadă și astfel crește riscul de a avea probleme cu colesterolul mărit. Colesterolul are aceleași efecte negative și asupra copiilor. De aceea, ideal ar fi ca nivelul colesterolului copiilor între doi și 19 ani să fie sub 170.

sfatulparintilor.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS