17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSexul ca „muncă de noapte“

Sexul ca „muncă de noapte“

Undeva pe această planetă există un loc în care femeile şi bărbaţii privesc sexul ca pe „o muncă de noapte“, iar noţiuni precum homosexualitate sau masturbare pur şi simplu nu există

Antropologii Barry şi Bonnie Hewlett au studiat triburile Aka şi Ngandu din Africa Centrală timp de mulţi ani înainte de a ajunge să le studieze şi sexualitatea, relatează www.theatlantic.com. Într-un interviu acordat African Study Monographs, cei doi antropologi de la Washington State University au povestit că au decis să studieze comportamentul sexual „după câteva discuţii în jurul focului cu câţiva bărbaţi căsătoriţi din tribul Aka, care au menţionat, în trecere, că la ei se face sex de trei sau patru ori în timpul nopţii. La început, cercetătorii au crezut că sunt doar poveşti de-ale bărbaţilor, dar afirmaţia le-a fost confirmată şi de femei“.
 După ce şi-au focalizat cercetările pe practicile sexuale ale acestor triburi, soţii Hewlett au confirmat, oficial, că poveştile din jurul focului nu erau simple exagerări. Femeile şi bărbaţii căsătoriţi din triburile Aka şi Ngandu au povestit că fac de mai multe ori sex în timpul nopţii. De asemenea, în timpul verificării acestor informaţii, cercetătorii au mai aflat şi altceva: homosexualitatea şi masturbarea sunt complet străine acestor grupuri. Deşi triburile Aka şi Ngandu trăiesc în aceeaşi regiune, o zonă din Africa Centrală cu păduri tropicale, culturile lor sunt foarte diferite. Cei din Aka sunt nomazi, iar pentru ei „egalitatea între sexe este cât se poate de pronunţată“. Femeile pot vâna şi de multe ori chiar sunt responsabile de distribuirea resurselor. În schimb, membrii tribului Ngandu sunt fermieri aşezaţi la casa lor şi cu o pronunţată inegalitate între sexe, în cele mai multe dintre cazuri bărbaţii dominând femeile.

Perpetuarea speciei

În afară de localizarea geografică, cele două triburi au în comun faptul că, în ambele culturi, bărbaţii şi femeile privesc actul sexual ca pe „o muncă de noapte“. Scopul „slujbei“ este reproducerea, o problemă destul de spinoasă în această zonă în care mortalitatea infantilă este frecventă. Membrii celor două triburi consideră actul sexual ca fiind necesar nu doar pentru reproducere, ci şi pentru dezvoltarea fătului. Deşi băştinaşii vorbesc despre sex ca despre un mijloc de a avea copii, asta nu înseamnă că nu se bucură de actul în sine. Ba chiar dimpotrivă, ei considerând sexul ca fiind un factor determinant pentru stabilitatea cuplului. „Este plăcut să faci sex, dar scopul este copilul“, spune o membră din tribul Aka. În schimb, o femeie din Ngandu mărturiseşte că, după ce a pierdut atât de mulţi copii, şi-a pierdut şi curajul de a face sex. În opinia cercetătorilor, deosebirile dintre frecvenţa actelor sexuale într-o singură noapte în cazul occidentalilor şi al membrilor celor două triburi are o posibilă explicaţie. Aceştia sunt de părere că preţul pus de occidentali pe somnul din timpul nopţii limitează, probabil, interesul cuplurilor heterosexuale pentru acte sexuale multiple între apus şi răsărit. În cultura noastră, munca de zi cu zi e posibil să depăşească „munca din timpul nopţii“.

Fără homosexualitate şi masturbare

Nu se ştie dacă această concentrare pe actul sexual ca „instrument de reproducere“ este şi motivul pentru care masturbarea şi homosexualitatea sunt complet necunoscute acestor triburi. Din experienţa lor, cercetătorii au ajuns la concluzia, că „ei nici măcar nu sunt conştienţi că există aceste practici, nu au nici măcar un cuvânt pentru ele“ şi, în cazul tribului Aka, le-a fost foarte greu să înţeleagă despre ce e vorba atunci când au fost întrebaţi despre homosexualitate. În ceea ce îi priveşte pe membrii tribului Ngandu, aceştia erau familiarizaţi cu conceptul de homosexualitate, dar nici ei nu aveau vreun cuvânt pentru asta şi nu ştiau să existe la ei în sat.
 În aceste condiţii, antropologii concluzionează: „Homosexualitatea şi masturbarea sunt rare sau nu există (în aceste două culturi), nu pentru că sunt de acord cu ele sau pentru că sunt interzise, ci pentru că acestea nu sunt parte din modelele culturare de sexualitate ale celor două grupuri“. Probabil mai greu de explicat este absenţa masturbării printre membrii triburilor Aka şi Ngandu. Soţii Hewlett au constatat că masturbarea nu este neapărat privită cu ochi răi, ci pur şi simplu nu există ideea de aşa ceva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS