17.3 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024

Insula văduvelor

O boală gravă face ravagii printre bărbaţii de pe insula Isla din Nicaragua. Şase din zece suferă de insuficienţă renală cronică, iar până acum nimeni nu a reuşit să găsească o explicaţie pentru acest fenomen, relatează lastampa.it.

În timp ce vecinii săi din nord – Honduras, El Salvador şi Guatemala – au ajuns în paginile ziarelor ca urmare a actelor de violenţă din zonă, Nicaragua a atras atenţia ca urmare a unei boli, care face ravagii printre locuitorii insulei Isla, aflată în apropierea oraşului Chinandega. Aici, şase din zece bărbaţi sunt afectaţi de insuficienţă renală cronică. Până acum, nimeni nu a reuşit să găsească o explicaţie pentru proporţiile la care a ajuns acest fenomen. Şi în timp ce medicii caută încă o soluţie, bărbaţii de pe insulă, toţi tăietori de trestie, mor pe capete. „Şcoala noastră are peste 320 de elevi. Din cauza bolii, o  treime dintre ei au rămas fără tată. Suntem doar 6.000 de suflete pe insula asta, însă cu toate astea, uneori se întâmplă ca într-o zi să îngropăm doi oameni. Într-o vreme, insula aceasta era un paradis. Noaptea trăiam pe ritmuri de rumba. Se dansa până în zori şi se consuma cel mai bun rom din lume, celebrul nostru  Flor de Caña, cu culoarea sa inconfundabilă de chihlimbar. Astăzi, acele nopţi sunt doar o amintire. Nici unul dintre noi nu mai are forţa să danseze. Iar cei care nu au fost infectaţi cu această boală, trăiesc cu coşmarul că se vor îmbolnăvi“, povesteşte Roger de la Cruz, învăţător la şcoala elementară de pe insula Isla.

Boală ucigătoare

Boala dă de cap şi oamenilor de ştiinţă. Insuficienţa renală a făcut victime chiar şi printre tinerii de 20 de ani. Cu toate acestea, avem de-a face cu o maladie care afectează mai ales persoanele în vârstă şi care, de cele mai multe ori, este asociată cu hipertensiune, diabet, obezitate sau insuficienţă cardiacă. În cazul în care nu este identificată la timp, pacientul este condamnat la o moarte lentă şi atroce. Rinichii nu mai funcţionează, iar singura opţiune a pacientului este dializa. Dar aceasta costă mai mult de 18.000 de euro pe an – un lux pe care nimeni de pe insulă nu şi-l poate permite. Cercetătorii au explicat faptul că jumătate dintre decese sunt provocate de factorii de risc recunoscuţi, însă ceea ce îngrijorează cel mai mult este numărul tot mai mare de morţi atipice. Epidemii ciudate s-au înregistrat în America Centrală şi în Asia, cum ar fi, de exemplu, în Sri Lanka. În Nicaragua, din 2005 şi până astăzi, numărul deceselor a crescut cu 41%. În ţările învecinate, Guatemala şi El Salvador, numărul bolilor renale a crescut cu 26%. Doar în departamentul Chinandega, peste 30.000 de persoane au murit din cauza insuficienţei renale, mulţi dintre aceştia fiind tineri, aproape toţi ţărani şi aproape toţi tăietori de trestie.

Fără viitor

Oamenii de pe Isla sunt puternici şi sunt obişnuiţi să muncească din greu, sub un soare arzător. Însă, de când cu această boală, bărbaţii se topesc ca zăpada. Se târăsc spre casă, se prăbuşesc în pat şi nu se mai pot ridica. Alţii îşi petrec ziua aşezaţi pe un scaun de plastic, în faţa caselor lor din chirpici, cu faţa marcată de durere. Marcelino Vargas a lucrat dintotdeauna pe plantaţiile de trestie de zahăr ale Gruppo Pellas, producătorii celebrului Flor de Caña. A lucrat la plantarea trestiei, la săparea canalelor de irigaţie, la lucrările de dezinfecţie, sau tăind trestia de la opt dimineaţa la trei după-amiaza, fără pauză, cu spatele ars de soare şi zgâriat de frunzele tăioase, singurul răsfăţ fiind o sticlă de apă. Din cauza insuficienţei renale, şi-a pierdut tatăl, apoi fratele, iar acum este rândul său. Era un bărbat care părea imun la oboseală, era puternic şi viguros. Din cauza bolii, acum pare un cadavru ambulant, cu chipul palid şi crispat de boală. În urma lui va rămâne o soţie şi şapte copii orfani, în timp ce mama sa, Rosa, se roagă în fiecare dimineaţă la Sfânta Fecioară să îi lase în viaţă măcar un copil. Între timp, tinerele de pe insulă nu vor să se mai îndrăgostească, mai ales de tinerii tăietori de trestie de zahăr, pe care îi evită cu orice preţ. Misterul acestei maladii de pe insula Isla îi pasionează pe mulţi oameni de ştiinţă. Mulţi îşi amintesc de o epidemie care a făcut victime în Balcani în anii ‘50. Şi pe atunci, ţăranii au murit pe capete. Apoi, în 2007, s-a descoperit că această epidemie a fost declanşată de făina cu care aceştia îşi preparau pâinea, care era contaminată de o plantă toxică. Între timp, pe insulă circulă veşti care spun că plantaţiile de trestie ar fi de vină pentru această boală. Unii au propus chiar să le incendieze şi să le radă de pe faţa pământului. Tocmai de aceea, mai-marii Gruppo Pellas au trimis forţe speciale ca să păzească plantaţiile. Între timp, femeile continuă să îşi piardă soţii. Iar oamenii din departamentul Chinandega, când vorbesc despre insulă, nu o mai numesc Isla, ci Isla de las Viudas, insula văduvelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS