17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinConfuzie la Hollywood

Confuzie la Hollywood

Se întâmplă de multe ori să ne uităm cu mare atenţie la un film şi la final să ne dăm seama că scenariştii nu au avut ideile prea clare şi nu ne-au ajutat deloc să înţelegem trama peliculei

Plecând de la această idee, cotidianul britanic Daily Mail a organizat un sondaj printre cinefili pentru a afla care este cel mai confuz film din toate timpurile. Liderul absolut al clasamentului a fost „Vanilla Sky“, cu Tom Cruise şi Cameron Diaz în distribuţie, remake al peliculei spaniole „Open Your Eyes“, care a obţinut 60 la sută dintre voturi. Filmul prezintă povestea carismaticului David Aames, un tânăr jurnalist-antreprenor, care, deşi are cam tot ce vrea,  nu se simte pe deplin fericit. Într-o noapte, David o întâlneşte pe fata visurilor sale, dar o pierde din cauza unei mici greşeli.
 De aici începe o călătorie rapidă şi confuză prin dragoste, romantism, comedie, suspiciune şi vis, la capătul căreia David descoperă latura preţioasă şi efemeră a iubirii adevărate.
Urmează în clasament „Mulholland Drive“, care prezintă destinul tinerei aspirante la glorie, Betty Elms. Aceasta nimereşte într-un straniu labirint, la capătul căruia descoperă  faţa tenebroasă a lumii cinematografice, în care moartea este la ordinea zilei. Al treilea loc pe podium a revenit peliculei „Donnie Darko“. Şi aici, spectatorii sunt purtaţi printr-o poveste încâlcită, cu un adolescent somnambul, pe nume Donnie Darko, şi un iepure-gigant, cu o înfăţişare demonică, numit Frank, care îl anunţă că lumea se va sfârşi în 28 de zile, 6 ore şi 12 secunde. 

Scenarii încâlcite

Imediat sub podium regăsim celebrul „The Matrix Revolutions“.
În această ultimă parte din trilogia Matrix avem de-a face cu apogeul războiului dintre om şi maşină. Armata din Zion se luptă cu disperare să oprească invazia Santinelelor. Cetăţenii ultimului bastion al umanităţii se luptă nu doar pentru propriile lor vieţi, dar şi pentru viitorul umanităţii. Deşi efectele speciale au fost ieşite din comun, cinefilii au reuşit să rămână cu destul de multe dubii la finalul filmului.  Din clasament nu putea lipsi nici pelicula „Memento“. Aceasta are o structură inovatoare – începe cu finalul şi se sfârşeşte aproape de început – și e filmată şi editată în aşa fel încât evenimentele sunt prezentate într-o cronologie inversă. Pe scurt, filmul prezintă povestea unui bărbat care nu-şi poate aminti evenimentele recente. El trebuie să ducă la bun sfârşit o răzbunare, dar este atras în plasa unei femei fatale impecabile şi implacabile. Urmează pe locul şase „Armata celor 12 maimuţe“. Şi aici acţiunea se desfăşoară undeva între trecut şi viitor, între luciditate şi nebunie, între vis şi realitate. Acţiunea filmului are loc în anul 2035, când omenirea subzistă într-o dezolantă lume a morţii, urmare a distrugerii în proporţie de 99% a populaţiei Pământului. Salvarea vine de la Bruce Willis, care are la dispoziţie numai două indicii pentru a descifra enigma Armatei celor 12 maimuţe, ce ameninţă să şteargă omenirea de pe faţa pământului.

 Spălare de creier şi călătorii în viitor

Nici scenariul peliculei „Eternal Sunshine of the Spotless Mind“ nu este simplu. Aici avem de-a face cu o spălare de creier şi o poveste de iubire mai puţin obişnuită. Joel  este şocat de faptul că prietena sa, Clementine, şi-a şters din minte, la propriu, toate amintirile tumultuoasei lor relaţii. În disperare de cauză, Joel apelează la inventatorul ciudatei proceduri de „spălare“ a creierului, Dr. Mierzwiak, şi îi cere acestuia să îi şteargă şi lui din memorie toate amintirile despre Clementine. Pe locul opt regăsim „2001: A Space Odyssey“, din 1968, una dintre capodoperele cinematografiei. Filmul rămâne un act de mare rafinament cinematografic şi după 44 de ani de la lansare.
 Însă, pentru a înţelege acest film, cinefilul trebuie să se înzestreze cu răbdare şi dorinţă de a potenţa ceea ce apare pe ecran.
Ultimele două locuri sunt ocupate de „Revolver“ şi „A Clockwork Orange“.  Acesta din urmă este filmul cel mai controversat al lui Stanley Kubrick. De altfel, a fost retras din circulaţie în Marea Britanie timp de aproape 30 de ani de către regizor, căci, în ciuda faptului că premiera fusese un mare succes la public, ea fusese criticată vehement de cronicari. „Portocala mecanică“ a revenit pe marile ecrane abia după moartea cineastului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS