19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlo, aici Hollywood!

Alo, aici Hollywood!

În toate filmele americane, când este spus sau arătat un număr de telefon, de fiecare dată acesta începe cu prefixul 555, relatează it.cinema

În cazul în care v-aţi întrebat cine v-ar fi răspuns la telefon dacă aţi fi sunat la numărul vânătorilor de fantome din „Ghostbusters“ sau la cel al Lui Dumnezeu din pelicula „Dumnezeu pentru o zi“, puteți afla în cele ce urmează. Probabil aţi observat deja că în toate filmele americane, când este spus sau arătat un număr de telefon, de fiecare dată acesta începe cu prefixul 555. Indiferent că este vorba de numărul de telefon pe care Homer îl mediatizează într-un episod al celebrului desen animat „Familia Simpson“ sau de explicaţia băiatului din „Last action hero“, pentru a încerca să îl convingă pe Schwarzenegger, cert este că exemplele sunt multiple. Explicaţia care se află în spatele acestei ciudate repetiţii este de natură pur practică. Prefixul 555 a fost alocat prin convenţie pentru a fi folosit în ficţiune, indiferent că este de vorba de filme, seriale, programe radiofonice, literatură etc.) pentru a nu exista similitudini cu numerele de telefon reale. Şi asta pentru că, dacă un anumit număr apare într-un film sau într-o melodie, există mari şanse ca la un moment dat cineva să încerce să sune, pentru a vedea cine îi răspunde la celălalt capăt al firului.
 
La telefon
cu Dumnezeu

 
Şi din câte se pare, nici măcar alocarea unui prefix special pentru astfel de numere de telefon nu a fost suficientă pentru a-i opri pe curioşi să îşi încerce norocul şi să sune. S-a întâmplat în 2003, când în pelicula de succes „Dumnezeu pentru o zi“ a fost afişat un număr de telefon, cel la care răspundea Morgan Freeman, în rolul lui Dumnezeu, un bătrânel simpatic, îmbrăcat în alb, căruia îi place să facă curăţenie şi care are poftă de vacanţă. În peliculă, puterile sale sunt transferate, iar când acest lucru se întâmplă, haosul se instaurează. Aparent, scenariul era simplu, însă americanii inventivi au vrut totuşi să îşi încerce norocul. În funcţie de prefixul format, apelul ajungea la diverse persoane care s-au pomenit peste noapte asaltate de zeci de apeluri telefonice, astfel că producătorii peliculei au fost nevoiţi să ia măsuri. În versiunea pentru micul ecran şi DVD, numărul de telefon a fost schimbat cu unul fictiv în întregime şi a fost modificat inclusiv dialogul între personaje. Din câte se pare, producătorii aleseseră o serie numerică întâmplătoare, fără a ţine cont de posibilele efecte şi fără a fi conştienţi de consecinţe.
Trebuie totuşi menţionat că acesta este un caz izolat şi destul de atipic pentru o industrie americană, obişnuită să organizeze şi să gestioneze totul până la cele mai mici detalii.
 
O privire în trecut
 
Pentru a înţelege de ce dintre atâtea numere a fost aleasă tocmai seria 555, trebuie să ne întoarcem un pic în trecut. Până în anii 70, situaţia era destul de simplă:  AT&T, principala companie de telefonie din Statele Unite, avea un registru cu numerele de telefon alocate, registru pe care producătorii americani îl puteau verifica oricând. Din 1973, ca urmare a numărului tot mai mare de cereri de abonare, a fost nevoie de o adevărată planificare. Din moment ce nici un toponim englez nu conţinea combinaţia de litere J, K şi L (toate aparţinând cifrei 5 de pe tastatură), această secvenţă a fost alocată ficţiunii. 20 de ani mai târziu a fost necesară o nouă modificare, iar „abonamentele“ fictive au fost restrânse la numerele de telefon cuprinse între 555-0100 şi 555-0199. Cererea uriaşă de abonamente telefonice a restrâns „domeniul“ alocat cinematografiei la „doar“ 100 de cifre, puţine, dar mai mult decât suficiente pentru a aduce o notă realistă în actele de ficţiune, fără a deranja pe nimeni.
În prezent, „regula lui 555“ mai poate fi utilizată cel mult pentru a identifica o perioadă din cinematografia americană şi a devenit chiar un fel de mic obiect de cult. Unii cinefili, care au mult prea mult timp la dispoziţie, se pare, au decis chiar să aducă un omagiu celor trei cinci, strângând toate numerele care au apărut vreodată în cinematografie pe un site, care însă nu mai este actualizat din 2007. Pentru cei nostalgici, un alt lucru până mai ieri sigur acum a dispărut. Dacă încercaţi să sunaţi la un număr cu prefixul 555, este foarte posibil ca la celălalt capăt al firului să vă răspundă cineva care vă va anunţa că aţi greşit numărul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS