15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCorcoduşele, indicate pentru afecţiunile respiratorii

Corcoduşele, indicate pentru afecţiunile respiratorii

Corcoduşul (Prunus cerasifera), denumit şi Myrobalan, este o specie de plante care aparţine genului Prunus, originară din centrul şi estul Europei, sud-vestul şi centrul Asiei. Copacul creşte semispontan, în toate regiunile şi localităţile ţării noastre, fructele acestei specii având o pondere apreciabilă în producţia globală de fructe.
Corcoduşul este unul dintre primii arbori europeni care înfloresc primăvara.  Fructele au culoarea galbenă, roz, roşie sau violet-brun, sunt dulci-acrişoare şi zemoase.

Proprietăţi terapeutice

Corcoduşele conţin apă (90 la sută), zaharuri (13,6 la sută), acizi (0,6 la sută), proteine (0,65 la sută), celuloză (0,6 la sută), substanţe minerale, vitamina C (3,7 mg la 100 de grame), vitamine din complexul B şi provitamina A, hidraţi de carbon (7,4 la sută), acizi organici liberi (2,4 la sută), pectine (3 la sută), mult fier, magneziu, calciu, fosfor.
Corcoduşele verzi se folosesc la acritul ciorbelor. În amestec cu alte fructe, se utilizează la prepararea marmeladei, deoarece asigură o gelificare mai bună, iar marmelada se păstrează timp mai îndelungat, fără să mucegăiască.
Din aceste fructe se mai prepară un suc revigorant şi tonifiant, care vă potoleşte setea repede, sirop, compot şi jeleu. Sucul este recomandat în cazuri de hipovitaminoză, în afecţiunile respiratorii acute, în boli ale stomacului. De asemenea, sucul este uşor purgativ. Compresele din suc de corcoduşe diluat cu apă, la care se adaugă puţin camfor, sunt foarte bune cicatrizante. Dacă nu există recomandări speciale, se bea de trei ori pe zi, înainte de masă, câte 0,5-1 pahar cu suc proaspăt de corcoduşe, amestecat cu o lingură de miere.
Corcoduşele sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt. Tot din corcoduşe se face vin sau ţuică.

Corcoduşe marinate cu sos de zmeură

Ingrediente: 400 g corcoduşe, 2 cl lichior de corcoduşe, 300 g zmeură, 10 g fistic, 20-30 g biscuiţi cu migdale, 2 albuşuri, 70 g zahăr pudră, puţină sare.
Mod de preparare:
Corcoduşele se spală, se taie în două şi se scot sâmburii, se amestecă cu lichiorul de corcoduşe şi se lasă să stea peste noapte, acoperite. Zmeura se zdrobeşte şi se trece printr-o sită. Fursecurile se mărunţesc şi fisticul se taie mărunt. Albuşurile se bat spumă cu puţină sare şi cu zahărul pudră.
Se încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius. Corcoduşele se aşază în forme, deasupra se pune albuşul şi se presară fursecurile zdrobite. Se lasă la cuptor pentru 10-12 minute. Se scot din cuptor, se adaugă sosul de zmeură şi se ornează cu fistic.
(sursa – www.retete-utile.ro)
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS