16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCălugărițele de la o mânăstire din Franța fabrică detergenți ca să aibă bani pentru facturi

Călugărițele de la o mânăstire din Franța fabrică detergenți ca să aibă bani pentru facturi

O mână de călugărițe din ordinul cistercian s-a mutat recent într-o veche abație din munții Ardèche, în sud-estul Franței. Pentru a putea supraviețui și a plăti facturile uriașe, măicuțele au fost nevoite să se reinventeze.

După 170 de ani în care mănăstirea Notre-Dame-des-Neiges a găzduit călugări trappiști, ultimii dintre aceștia au plecat în 2022 din cauza numărului tot mai mic de membri.

Celor opt măicuțe care s-au mutat inițial în decembrie 2022 la mănăstirea din Ardècheli s-au alăturat patru noi recrute, aducând media de vârstă a grupului la 41 de ani.

Costurile ajuns până la 5.000 de euro pe lună

Pentru a face bani și a acoperi costurile uriașe, inclusiv 5.000 de euro pe lună doar pentru electricitate, măicuțele și-au lansat propriile linii de produse de curățenie, făcute din apa de izvor locală și uleiuri esențiale. Ambalate sub marca „Air des Neiges”, produsele sunt vândute în magazine locale și online, scrie The Guardian. În total, produc 400 de sticle pe lună de lichide de curățat.

Pentru a face față facturilor imense, călugărițele au început și o campanie de crowdfunding pentru a strânge 100.000 de euro și a instala panouri solare, generatoare eoliene și poate chiar un sistem geotermal pe domeniul de 445 de hectare.

Călugăriţele îşi promovează produsele pe reţelele sociale

Călugărițele folosesc și rețelele sociale pentru a-și promova produsele și a schimba percepția asupra vieții monahale. Se dau cu sania sau promovează un stil de viață plin de „prospețime și simplitate”.

„De multe ori, oamenii au o viziune foarte austeră asupra vieții monahale, dar asta nu ne împiedică să experimentăm adevărata bucurie”, a declarat una dintre călugărițe.

Citește și: Deținut evadat dintr-un punct de lucru, prins după două ore

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS