16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCând hainele fac istorie

Când hainele fac istorie

Un vechi proverb spune că „haina nu îl face pe om“. Există totuşi unele articole vestimentare purtate de personaje celebre, care au făcut istorie şi au creat adevărate „isterii“ printre fanii modei.

Cotidianul britanic The Independent a întocmit un inedit clasament cu principalele zece articole vestimenare care au intrat în memoria colectivă şi au revoluţionat lumea. Printre primele articole menţionate se numără costumul din jerse de lână îmbrăcat de premierul Winston Churchill pe toată perioada celui de-al Doilea Război Mondial. De altfel, o fotografie celebră din 1940, în care Churchill apare cu havana în gură şi îmbrăcat într-un costum de jerse impecabil, a făcut înconjurul lumii. Ţinuta liderului britanic era completată de melonul de pe cap, papionul cu picăţele şi inconfundabila mitralieră Thompson pe braţ. Toate acestea i-au făcut pe jurnaliştii de la The Independent să comenteze că Churchill pare mai mult „un gangster din Chicago decât un lider britanic“. Altă ţinută care a făcut istorie şi care a devenit o adevărată emblemă a unei epoci este lunga haină a lui Mao Zedong, care s-a transformat în scurt timp într-un fel de uniformă pentru liderii comunişti: guler-tunică rigid, nasturi închişi până sus, două perechi de buzunare simetrice laterale. Pe vremea lui Mao, acest gen de ţinută era preferat de toţi comuniştii chinezi, indiferent că era vorba de femei sau bărbaţi. Tunica a fost abandonată încă din anii ’90, însă este încă foarte populară în Coreea de Nord şi în Tanzania.

 

Vestimentaţii de film

 

Potrivit jurnaliştilor de la The Independent, cinematografia a dăruit, la rândul său, câteva vestimentaţii de neuitat, deşi mai corect ar fi să folosim noţiunea de „stiluri“ care au schimbat istoria. Dintre acestea nu putem să nu amintim frumoasa ţinută a lui Richard Gere, care, în filmul „American Gigolo“, apare într-un impecabil costum Armani. O imagine memorabilă din peliculă este cea în care personajul lui Gere întinde pe pat o selecţie de costume Armani, iar apoi asortează haina, cămaşa şi cravata. Inutil să mai spunem că această scenă a stârnit o adevărată isterie în anii ’80, stilul italian cucerind rapid moda masculină a acelor vremuri. În opinia jurnaliştilor de la The Independent, aceasta a fost prima dată în istorie când un sacou elegant accentua senzualitatea unei persoane şi nicidecum formalitatea şi rigoarea croielii. Ce să mai spunem de hainele masculine, purtate de muza regizorului Josef von Sternberg, nemuritorul „Înger albastru“, Marlene Dietrich. Smochingul lui Marlene şi ţigara atârnând provocator în colţul gurii au rămas întipărite în memoria cinefililor din lumea întreagă. Deşi această imagine a şocat opinia publică americană în anii ’20-’30, stilul masculin al actriţei a cucerit lumea modei şi a fost rapid copiat de alte personaje celebre precum Madonna, Judy Garland, Prinţesa Diana sau Catherine Deneuve. În plus, smochingul purtat cu atâta eleganţă de diva germană a rămas şi astăzi o piesă clasică, reprodusă în toate colecţiile Armani. Din lista vestimentaţiilor care au marcat cinematografia nu putea lipsi celebrul costum al nemuritorului Charlot, cu haina strâmtă, pantalonii largi, pălăriuţa şi pantofii enormi, care au influenţat mai mult sau mai puţin moda new-yorkeză a anilor ’80. În anii ’60, dincolo de Ocean făcea furori stilul impecabil şi uşor rigid al lui Cary Grant din filmul „North by Northwest“. De altfel, această peliculă a fost votată de revista GQ drept cel „mai elegant“ film din istoria cinematografiei. Cine o poate uita oare pe Rita Hayworth, cu a sa rochie „de culoarea păcatului“, purtată cu atâta senzualitate în pelicula „Gilda“, în timp ce îşi scoate o mănuşă în acel strip-tease desemnat a fi cel mai sexy din cinematografia mondială.

 

Muzică şi modă

 

În clasament este menţionat şi numele lui Tom Wolfe, părintele „new journalism-ului“. Chiar şi persoanele care nu au citit nici una dintre cărţile sale celebre precum „Rugul vanităţilor“, sau vreunul dintre articolele sale de presă nu pot uita de costumul său alb, adoptat în 1962, imediat după sosirea sa în miticul New York. Odată cu trecerea anilor, cum era şi normal, de altfel, costumele s-au schimbat, însă albul impecabil a rămas, iar stilul său continuă să fie imitat chiar şi în Mileniul III. Printre vestimentaţiile care au făcut istorie se numără şi cea a liderului de culoare Malcom X, celebru pentru costumele sale negre, cu o centură foarte înaltă, acoperită de un pardesiu lung.

Lista este încheiată de alte două ţinute purtate, de data aceasta, de cântăreţi. Prima dintre acestea este cea purtată de membrii formaţiei Beatles, la începutul anilor ’60. Vestita haină fără guler închisă la culoare, cămaşa albă şi cravata lungă şi subţire au ajuns atât de populare, încât mii de fani din lumea întreagă au comandat copii identice cu originalele, stilul fiind adoptat de toţi britanicii, indiferent că era vorba de Regina Elisabeta a II-a sau de împătimiţii suporteri de pe stadioane. Şi, în fine, nu trebuie omis nici costumul alb al „solistului blestemat“ Gram Persons pe care sunt reproduse frunze de marijuana, siluete de femei goale şi o uriaşă cruce roşie. Această ţinută a devenit un simbol al perioadei hippy, stilul fiind preluat şi de designeri celebri precum Versace şi Cavalli. Person a fost muză de inspiraţie şi pentru Elton John, Johnny Cash sau Eric Clapton, care i-au imitat stilul vestimentar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS