27.8 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinHipopotamul - un animal periculos

Hipopotamul – un animal periculos

Cascatul hipopotamului nu este un semn ca animalul se plictiseste sau ca ii este somn, ci este un semnal de amenintare, in acest fel aratându-si caninii ascutiti, lungi si grosi (coltii), cu care poate sa rupa o barca. Fiind extrem de protectori cu puii si aparându-si habitatul, hipopotamii au ucis peste 400 de persoane in Africa, mai mult decât oricare animal salbatic.


Hippopotamus amphibius inseamna cal de apa. Hipopotamul, care cântareste in jur de 1.800 kg, traieste in Africa, in sudul Saharei si de-a lungul Nilului, cu toate ca demult hipopotamii existau si in Asia si o mare parte din Europa. Hipopotamii se stabilesc de obicei pe lânga albiile râurilor adânci si in câmpii, insa se pot intâlni si in regiunile cu apa sarata de lânga gurile de varsare sau in jurul lacurilor din Africa Centrala. Hipopotamii se hranesc cu iarba, fructe si câteodata cu trestie de zahar sau porumb si isi petrec majoritatea timpului in apa.


Hipopotamul este al treilea animal de uscat ca marime, putin mai mic decât rinocerul alb (elefantul este cel mai mare) si, in ciuda dimensiunilor sale, trei metri lungime si 1,5 metri inaltime, acest animal poate alerga mai repede decât un om. Urletul hipopotamului ajunge la 115 decibeli si seamana cu ragetul leului. Aproape toti exploratorii si vânatorii africani – Livingstone, Stanley, Burton, Selous, Speke, DuChaillu – au avut incidente neplacute in care au fost implicati hipopotamii si cu totii considerau hipopotamul o bestie diabolica.


Testele ADN efectuate recent sugereaza ca hipopotamii sunt mai apropiati genetic de cetacee (balene si delfini) decât de celelalte animale din specia artiodactilelor (animale mamifere erbivore care au picioarele cu doua degete dezvoltate si cu doua degete mici – n.r.).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS