33.7 C
Craiova
vineri, 19 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternationalAcord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina şi Rep. Moldova

Acord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina şi Rep. Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri „acordul de principiu” pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, potrivit News.ro.

„Ambasadorii au ajuns la un acord de principiu asupra cadrului negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie”, a anunţat vineri seara pe X Preşedinţia belgiană a Consiului UE.

Această decizie trebuie să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale la 21 iunie, potrivit AFP.

Vicepremierul pentru integrare europeană de la Chişinău, Cristina Gherasimov, a salutat decizia, pe care a calificat-o drept un „moment istoric”.

Belgia şi Comisia Europeană doresc să ajungă la un acord în iunie,

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a anunţat că Republica Moldova şi Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare la UE, iar premierul ucrainean Denîs Şmîhal îşi exprimase speranţa că discuţiile ar putea începe chiar în cursul acestei luni.

Statele membre UE sunt cele care trebuie să aprobe cadrul de negociere. Cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu începerea negocierilor, a căror finalizare durează ani de zile, prin adoptarea aşa-numitului cadru de negociere.

Belgia şi Comisia Europeană doresc să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia preşedinţia rotativă, de la 1 iulie, pentru şase luni, deoarece diplomaţii UE se aşteaptă ca Budapesta să îngheţe întregul proces până în 2025.

CITEȘTE ȘI: Harta: Șefii județelor din România, după alegerile locale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS